TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çetinkaya: Raylı sistemi kapatalım

Adana’da her gün zarar eden ve eleştiri oklarını üzerinden kaldırmayan Adana metrosu konusunda Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı Ulaş Çetinkaya, bu raylı sistemi bir an önce kapatılması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2018 15:11
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2018 15:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çetinkaya: Raylı sistemi kapatalım


 BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana’da her gün zarar eden ve eleştiri oklarını üzerinden kaldırmayan Adana metrosu konusunda Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı Ulaş Çetinkaya, bu raylı sistemi bir an önce kapatılması gerektiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı son birleşimine ait gündem maddelerinin yer aldığı oturumunu gerçekleştirdi. Meclis Başkanlığını Murat Cevheribucak’ın yaptığı oturumda 51 gündem maddesi yer aldı. Gündemin ilk maddesi faaliyet raporunun okunması oldu. Büyükşehir Belediye Faaliyet raporu ile ilgili ilk olarak Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanı Ulaş Çetinkaya konuştu. Raporda yer alan metro konusuna vurgu yapan hafif raylı sistemin Adana üzerindeki en büyük kambur olduğunu anlattı.

MİNİBÜSLERDEN BİLE AZ YOLCU TAŞIMIŞ

Raylı sistem ile bir yılda 12 milyon yolcu taşımanın hedeflendiğini fakat bu hedefe ulaşılamadığını ve  9 milyon  yolcu taşındığını kaydeden Çetinkaya, “Bunu bir yıla böldüğünüz zaman 25 bin kişi taşıyor demektir. Büyükşehir Belediyesi’nin 276 otobüsü yaklaşık olarak 27 milyon yolcu taşınıyor. Bunun günlük ortalaması 74 bin yani hafif raylı sistemin 3 katı yolcu taşıyor. Modern şehirlerde bunun tam tersi olması gerekiyor. Bu durum sağlıklımı düşünüyorum.” dedi.

İKİ KATI ARIZA

Planlanan arızanın iki katı arızanın yine metroda oluştuğundan bahseden Çetinkaya, “2017 yılı içerisinde 280 adet arıza olması planlanırken,624 adet gerçekleşmiş. Yani attığımız taş kurbağayı ürkütmüyor. Bu raylı sistemi bir an önce kapatalım. Çünkü Adana’nın üzerinde ki en büyük kambur. Otobüsler kadar değil, minibüsler kadar bile yolcu taşımıyor. 2017 yılında gider bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 82, gelir bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 73’te kalmış. Ulaşım Daire Başkanlığı köprü, alt geçit, üst geçit gibi yapılardan  30 adet yapmayı planlamış 10 adet yapmış. ” diye konuştu.

METRONUN FAİZLERİ

Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Grup Başkanı Ozan Gülaçtı da metro konusuna değindi. Gülaçtı da metrodan kambur olarak bahsederek, metronun faizler dahil toplam borcunun 1 milyar 165 milyon lira olduğunu söyledi.  2 yılda metro borcunun yüzde 62’si kadar daha borçlanıldığını savunan Gülaçtı, “2017 bilançosuna göre, belediyenin 1 milyar 347 milyon lira kısa vadeli borcu var. Bu geçtiğimiz seneye göre 392 milyon yani yüzde 41 oranında artmış. Bu kısa vadeli borcumuz bir yıl içerisinde ödememiz gereken borç miktarı. 1 milyar 339 milyon uzan vadeli olmak üzere toplam 2 milyar 889 milyon lira olmuştur toplam borç miktarı. Geçen yıl bu borç 2 milyar 530 milyon liraydı. Bu yıl 356 milyon lira artış göstermiş. Metronun faizler dahil toplam borcu 1 milyar 165 milyon lira. 2 yılda metro borcunun yüzde 62’si kadar daha borçlanmışız. Yada bir diğer deyişle iki yılda metro borcumuzun yüzde 62’sini ödeyebilirmişiz. 2017 yılı bilançocusuna göre belediyenin öz kaynakları 127 milyon lira buda her yıl erimiş geçmiş yıllara oranla.” ifadelerini kullandı.

KAMBURUN KENTİN ÜSTÜNDEN KALKMASI LAZIM

Meclis Başkanı Murat Cevheribucak ise, metro kamburunun Adana’nın üzerinden kalkması durumunda, kentin Türkiye’deki büyükşehirler arasında geliri bakımında 1. yada 2. olabileceğini işaret etti. Cevheribucak, Büyükşehir Belediyesi’nin metro, SGK, maliye borcunun aşağı yukarı 2.5 milyara yakın olduğunu anlattı.

ENCÜMEN SEÇİMİ

Daha sonra ise, Belediye Encümen Seçimi yapıldı. Yapılan seçimlerde Soner Duman, Vedat Özder, Recep İzci, Aysun Kocabaş, Mehmet Esendemir isimleri encümen üyeliğine seçildi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.