TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Aslan payı Adana’nın’

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının "Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu" AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Adana’da gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2018 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2018 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
‘Aslan payı Adana’nın’


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının "Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu" AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Adana’da gerçekleşti.

Adana Öğretmen Evi’nde gerçekleşen ‘Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu’ iki oturumda yapıldı. İlk oturumda partililer ve belediye başkanları yer aldı. İkinci oturumda ise, iş adamları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. ‘Şehirlerin Ekonomik Beklentileri Forumu’na katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekonomi İşleri Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, sabah saatlerinde gerçekleşen oturum öncesi bir açıklama yaptı. Yılmaz, 135 milyar Türk Liralık toplam bir teşvik tutarından  Adana’nın  33 milyar TL gibi bir rakam alacağını söyledi. Yılmaz, bu payın aslan payı olduğunu anlatarak, “  Sayın Cumhurbaşkanımız Külliye’de ilan etti. Proje bazlı teşvik dediğimiz. Büyük ölçekli yatırımlara verilen teşvik. 19 firmanın 23 projesine teşvik belgesi verildi. 135 milyar Türk Liralık toplam bir teşvik tutarından bahsediyoruz. Bu tutarın içerisinde Adana ile ilgili olan kısmı 33 milyar TL gibi bir rakama tekamül ediyor. Aslan payını Adana’nın aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. İl bazında bir dağılım yaptığınız zaman en yüksek payı Adana’nın aldığını görüyoruz. Osmaniye’yi de dahil ederseniz toplamda 61 milyar ediyor.  Bu bölgemiz için çok büyük bir fırsat. Türkiye’nin ithal ettiği bir ara malları var. Bu ara mallarını mutlaka yurt içerisinde üretmemiz gerekli. Bu paketin gerçekleşmesini çok önemsiyoruz. Bu sadece bölgesel bir program olmayacak tabiî ki.  Türkiye’nin temel meselesi Türkiye’nin cari açığını düşürmek.” dedi.

BURASI DOĞU AKDENİZ

Adana’nın çok yüksek potansiyele sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Burası Doğu Akdeniz. Doğu Akdeniz’in merkezi kalbi, cazibe odağı. Tabi ki etrafındaki illerle birlikte bölgesel olarak da ekonomiye bakmamız gerekiyor. Bu bölgede Çukurova Kalkınma Ajansını da kurduk. İlk kurduğumuz ajans oldu bu Çukurova Kalkınma Ajansımız. Pilot olarak Adana’da kurmuştuk. Şimdi belirli bir aşamaya gelmiş durumda. Bu bölgemize Adana, Mersin, Osmaniye ekseni olarak baktığımız zaman, Marmara İzmir, Ankara dışında Türkiye’de metropol olabilme kabiliyeti olan en önemli coğrafya alanımız. Çok çok önemli ve değerli bir coğrafyamız. Biz bu potansiyeli tam olarak kullanabilmiş değiliz. Doğu Akdeniz de çok ciddi üretim ve ticaret merkezi haline gelme meselesi çok çok önemli.  Adana’nın bu potansiyeli var, Adana’nın sanayi kültürü var, geçmişi var. Adana’nın çok önemli tarımsal potansiyeli var. Hizmet sektörlerinde ciddi potansiyeli var. Ama en önemli özelliklerinden biri lojistik üstünlük.

ENERJİ KONUSU

Bu lojistik üstünlüğü iyi değerlendirdiğimiz zaman inanıyorum ki bu bölgemiz, gerek üretimde, gerekse ticarette bu günkünden çok çok üst noktalara çıkma potansiyeline sahip. Enerji konusu da bu bölgemizde yoğunlaşmış durumda. Ceyhan başta olmak üzere oluşacak enerji merkezleri ve birtakım entegre tesisler, ara malı üretim tesisler yeni sistemle geliyor. Bu bölgemizin potansiyelini çok önemli buluyoruz. Şehirlerimizin ekonomik beklentileri hakkında bir çalışma için buradayız. Genel merkezimizin yürüttüğü bir çalışma bu. 81 ilde bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Şuanda 69. İlimiz Adana. Bütün illere gidiyoruz. Biz hiçbir zaman masa başında politika yapmadık. İnsan odaklı sahada çalışıyoruz. Makro düzeyde politika yapmıyoruz, mikro düzeyde politika da yapıyoruz.” diye konuştu.

2018'DE  HEDEF 170 MİLYAR DOLAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’deki büyüme konusuna da dikkat çekti. Yılmaz, 2018 yılında da büyümenin devam edeceğini işaret ederek, “2018'de de büyümeye devam edeceğiz. Özellikle ilk çeyrekle ilgili öncü göstergelere baktığımız zaman yüksek büyümenin devam ettiğini görüyoruz. 2018'de, büyümede yüzde 5,5 hedefliyoruz. İhracatta geçen yıl 157 milyar doları bulmuştuk, 2018'de 170 milyar dolar hedefimizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.  2016'da yaşanan hain darbe girişiminden sonra Türkiye çok kısa sürede toparlandı. 2017 yılında dünyada çok üst düzeyde başarı elde etti ekonomide.  Geçen yıl yüzde 7,4'lük büyüme kaydetti ekonomimiz. Bunun 2016 yılında yaşanan darbe girişiminden sonra gerçekleşmiş olması, içeride ve dışarıda terör saldırılarıyla mücadele ettiğimiz bir dönemde başarılması ayrıca anlamlı.  Bu şunu gösteriyor Türkiye ekonomisi çok dayanıklı, bünyesi çok güçlü. 15 yıllık dönemde Ak Parti iktidarlarının yaptığı reformlarla, kaydettiği mesafelerle ekonomimiz çok daha dayanıklı bir ekonomi haline gelmiş durumda.Geçmişte küçük siyasi tartışmalarla sarsılan ekonomimiz bugün çok şükür, buna rağmen geçen yıl yüzde 7,4 büyüdük. Bu büyüme bizi G20'de bir numara yaptı. Çin ve Hindistan'daki büyüme hızını da geçtik ve G20 ülkeleri arasındaki en hızlı büyüyen ülke Türkiye oldu. OECD ve AB çerçevesine baktığınızda da ikinci en büyük büyüme hızına sahibiz. Orada İrlanda bizden biraz daha yüksek ama o da küçük bir ekonomi. Türkiye ekonomisinin geçen yıl gösterdiği büyüme performansı gerçekten çok çok yüksek düzeyde.” ifadelerini kullandı.

İYİ BİR GİDİŞAT VAR

Reel ekonomide son derece iyi bir gidişat olduğunu kaydeden Yılmaz, “2017’ya baktığımız zaman 2017 yılının ilk aylarında, 2016 yılının sonlarında Türkiye ekonomisi ne kadar büyüyecek diye sorduğumuz da, içerde, dışarıda bir çok çevre en fazla 2.5 büyür, 3 büyük gibi, tahminler yapıyorlardı. Bu tahminleri yanıltır bir performans gösterdik ve hepimiz gerçekten bundan çok mutluyuz. Reel ekonomide son derece iyi bir gidişat var. Bu büyüme bütün sektörlerden kaynaklanan bir büyüme. Tarım sektörümüz yüzde 5’e yakın büyüdü. Sanayi sektörümüz aynı şekilde yüzde 9’un üzerinde büyüdü. Hizmetler yüzde 10’un üzerinde büyüdü. Yani bütün sektörlerden kaynaklanan bir büyüme. Yine sevincimiz bu büyüme sadece iç talepten ve tüketimden kaynaklanan bir büyüme değil. İhracat, dış talepten ve yatırımlardan da destek alan bir büyüme oldu. Bu büyüme istihdam üreten bir büyüme oldu. Bu yılın ocak ayı ile geçen yılın ocak ayını mukayese ettiğimiz zaman istihdamımızda 1 milyon 619 bin kişilik artış oldu. Hani bazen soruyorlar ya büyüdükte ne oldu. Büyüdükte işti bu oldu. 1 milyon 619 bin insan yeni iş imkanına kavuştu. Bu kadar sayıda aileye yeni bir gelir demektir bu.  Ekonomimizde yeni bir kuvvet demektir.”dedi.

İSTİHDAM DOSTU BÜYÜME

Yılmaz, istihdam dostu bir büyüme sağladıklarını kaydederek, “İstihdam dostu bir büyüme sağladık. Buda çok çok önemli. 500 milyonu aşan Avrupa Birliği’nde bunun biraz daha üstünde bir istihdam sağladık. Tek başına 81 Milyon nüfusa sahip Türkiye bu kadar büyük istihdam üretti. Buna biz kapsamlı büyüme diyoruz. Toplu içine alan bir büyüme. İhracatımız geçen sene 157 milyar doları aştı. İkinci en yüksek ihracatı sağlamış olduk. Ekonomimizin büyüklüğü 3,1 trilyon liraya yükseldi. Yatırımlarımızın büyüklüğü 900 milyar lirayı aştı geçen sene. Bunun çok büyük bir kısmı da özel sektör yatırımı. 2018'de de büyümeye devam edeceğiz. Özellikle ilk çeyrekle ilgili öncü göstergelere baktığımız zaman yüksek büyümenin devam ettiğini görüyoruz. 2018'de, büyümede yüzde 5,5 hedefliyoruz. Yüzde 7.4’ün üzerine yüzde 5,5 büyümeye devam edeceğiz. İhracatta geçen yıl 157 milyar doları bulmuştuk, Şuan itibariyle geriye dönük 12 ay gittiğimizde 160 milyar doları aşmış durumdayız ihracat rakamı olarak. Yıl sonunda da 170 milyar dolar hedefimizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. İstihdam olarak baktığımızda da en az bir milyon istihdam hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ GELİŞMELER

Önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı; “Gençler ve kadınlara yönelik istihdam çalışmalarını arttırmak en öncelikli hedeflerimiz arasında. Bu yıl kamu ve özel yatırımlarımız 1 Trilyon Türk Lirasını geçecek inşallah. Bu yılki orta vadede rakamlara baktığımız zaman 1 Trilyon ve üzeri bir yatırım harcaması olduğunu inşallah hep birlikte göreceğiz. Bu bölgemizi ilgilendiren iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan bir tanesi Akkuyu Nükleer Enerji Santrali. Bu sadece enerjiyi etkileyecek bir çalışma değil aynı zamanda Türkiye’de teknolojiye sınıf atlatacak bir yatırım. Teknolojik dışsallıklar dediğimiz bir kavram var. Bu tür tesisler önemli teknolojik kapasiteleri de ülkeye, bölgeye taşıyan yatırımlardır. Bunların etrafından çok sayıda yan sanayi, yeni bir takım girişimlerde gelişir. Adana ve Mersin bölgemizin özellikle bu teknolojik gelişmeden daha fazla istifade etmesini bekliyoruz. 22 Milyar Türk Lirası değerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Tek başına Akkuyu Nükleer Enerji Santrali 22 milyar dolara ulaşan bir yatırım yani 90  Milyar TL civarında bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu bölgemizin bir fırsata mutlaka çevirmesi lazım.”

SİYASET İNSANLARIN YAŞADIĞI TOPLUMSAL ALANDA HİZMET ETMEKTİR

AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni ise, siyasetin insanların yaşadığı toplumsal alanda hizmet etmek olduğunu belirterek, “Bu gün teşkilat olarak belki en anlamlı ev sahipliğimizi yapıyoruz. Şehrimizin geleceği ile ilgili ekonomik yatırımların şehrimizde şuanda ekonomik çerçevelerin belirlenmesi anlamında bu konuda ciddi deneyimi olan, bu konuda ülkemizin kalkınmasında ciddi emeği olan başkanımızı ağırlıyoruz. Eğer bir toplumda huzur görmek istiyorsak gerçekten kültürel tarihsel huzurlu bir yaşamı görmek istiyorsak bunun olmazsa olması ekonomik koşulların oluşmasıdır. Çok güzel bir atasözü var, ‘Mal canın yongasıdır’ misali eğer şehrin ekonomik kalkınması rayına oturmuşsa, şehrin ekonomik kalkınması gerekli ivmeyi kazanmışsa, o şehirde huzur olur. Buda siyasetçilerin işini kolaylaştırır. Nihayetinde siyaset insanlarımızın yaşadığı toplumsal alanda hizmet etmektir. Huzurlu bir ortamda, insanların barışı, kendi ihtiyaçlarını göre bildiği ortamlarda yaşıyor olmaları, onların siyasetle olan özellikle, devlet ve vatandaş arasında köprü görevi görme sorumluluğu içerisinde bulunan iktidar partisi teşkilatlarının gerçekten daha kolay yakın imkanı verir. Şehrimizin bir zamanlar sanayi ile öne çıkan Adana’mızın, inşallah bundan sonrada yine sanayisi ile anılan, ticareti ile anılan, ekonomisi düzene girmiş istihdam alanlarının yaratıldığı ve işsizlik oranlarının en alt seviyeye düştüğü bir şehir olmasını arzu ediyoruz. Onun için bu burada teşkilatımız sahada ki bilgilerini aktaracaklar. İş dünyası ve ekonominin paydaşları ile yapacağımız toplantıda Adana’mızın eksiklerinin tespit edilip, Adana’mıza yapılacak yatırımlarla kent ekonomimize katkı sunmasını arzuluyoruz. “ dedi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.