TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetiştiriciliği artırmalıyız

Beta Fidancılık AR-GE sorumlusu Dr. Tanrıver, yeni nesil badem ve yağlık zeytinin dünyada stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2018 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2018 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yetiştiriciliği artırmalıyız


ADANA(İLKHABER) - Beta Fidancılık AR - GE sorumlusu Dr. Emine Tanrıver, sanayilik ürünler olan badem ve yağlık zeytinin ülkemiz ve dünya ülkeleri açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Dr. Tanrıver,  3. Adıyaman Gıda ve Tarım fuarında, Adıyaman Tarım il Müdürü Adil Alan,  çiftçiler, yatırımcılar ve üretici birliklerinin katıldığı toplantıda Bodur Zeytin ve Badem yetiştiriciliği hakkında bilgi aktardı

Burada bir konuşma yapan Tanrıver, “tükettiği bademin yaklaşık yüzde 70’ini yurt dışından ithal eden ülkemizde badem ve zeytinde makineli hasada uygun modern yeni nesil badem ve zeytin yetiştiriciliği hızla arttırılmalıdır” dedi.

Tanrıver, ülkemizde ve dünyada badem yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör ilkbahar geç donları, kendine tozlanan çeşitlerin az olması ve farklı toprak koşullarına uygun klonanaçlı sertifikalı saksılı fidan üretiminin azlığı olduğunu dikkat çekti.   

 

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ANAÇ

Farklı toprak ve iklim koşullarına uygun, geç çiçeklenen, kendine verimli ve dünya badem pazarında talep gören badem çeşitlerini ve ülkemiz toprak koşullarına uygun anaçlar hakkında Adıyamanlı üretici ve yatırımcılara aydınlatan  Dr. Emine Tanrıver Badem yetiştiriciliğinde anaç ve çeşit seçiminin başarıya giden yolda en önemli kriterler olduğunu, Beta Fidancılık tarafından ıslah edilmiş PATRONES®ARDA anacının kireçli topraklara ve birçok toprak kökenli hastalıklara dayanıklı bodur, üzerindeki çeşidi erken meyve yatıran son yıllarda en çok tercih edilen anaç olduğunu bildirdi.

Tanrıver,  “Zeytin dünya üzerinde 8 tanesi güney yarıkürede olmak üzere sadece 38 ülkede yetiştirilebiliyor. Dünya zeytinyağı pazarında İspanya, İtalya ve Yunanistan lider ülkeler ve bu ülkelerde kişi başı zeytinyağı tüketimi 20-25 kg/kişi civarındayken ülkemizde bu oran 1kg/kişidir. Günümüzde sağlıklı yaşam için zeytinyağı tüketimi giderek artmaktadır ve kişi başı tüketimimiz eğer 1 kg daha artacak olursa yıllık ürettiğimiz zeytinyağı miktarı kendi tüketimimize bile yetmeyecektir. Hem kendi ülkemizin giderek artan zeytinyağı ihtiyacını karşılayabilmemiz, hem de dünya zeytinyağı pazarından önemli bir pay alabilmemiz için, makineli hasada uygun bodur ARBEQUINA zeytin yetiştiriciliğinin hızla artması gerekiyor” dedi.

Zeytin yetiştiriciliğinin yıllık üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 60’sının hasat maliyeti olduğunu, makineli hasada uygun olarak kurulan Bodur Zeytin ARBEQUINA, bahçelerinde hasat maliyetinin yüzde 20’ye gerilediğini ve elde edilen zeytinyağının kalitesinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Dr.Tanrıver; “zeytinyağının sanayilik ve stratejik bir ürün olduğunu, çok değerli özelliklere sahip kendi yerli zeytin çeşitlerimizden elde ettiğimiz zeytinyağlarımızı kendi ekolojilerinde coğrafi bölgelerinde butik olarak üretip değerlendirmeye devam etmeliyiz elbette, ancak düşük maliyetlerle, yüksek verimli,entansif Arbequina Bodur Zeytin yetiştiriciliğine geçiş yapmazsak dünya pazarında rakiplerimizle mücadele edip hak ettiğimiz payı alamayız dedi.

Emine Tanrıver, daha sonra, Bodur zeytin ve badem yetiştiriciliği konusunda katılımcıların soru ve sorunlarına da yanıt verdi.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.