TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çulhaoğlu: Türk çiftçisi zorda

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi, Adana Milletvekili aday adayı M. Metanet Çulhaoğlu, Türkiye’nin saman ithal eder bir ülke haline geldiğini ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2018 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2018 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çulhaoğlu: Türk çiftçisi zorda

ADANA(İLKHABER) - İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi,  Adana Milletvekili aday adayı M. Metanet Çulhaoğlu, Türkiye’nin saman ithal eder bir ülke haline geldiğini ileri sürdü.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Çulhaoğlu, Dünya Çiftçiler Günü’nün toprakla tohumu buluşturup, bereket üreten o ellerin sahiplerine adanmış özel bir gün olduğunu ve Türk çiftçisinin bugünkü şartlar altında zor günler geçirdiğini belirti.

Çulhaoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk çiftçisinin tohumdaki dışa bağımlılığına biran önce son vermeliyiz, imkansızlıktan dolayı çiftçilerimiz yıllardır sağlıklı çalışamıyorlar. Ülkemiz, Dünyada kendi kendine yeten 8 ülkeden biriyken ,tüm dünyaya birçok ürün ihraç ederken ne yazıktır ki bugün gelinen nokta yürekler acısıdır. En basit samanı bile dışardan ithal etme durumuna geldik.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu önder insan Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ” Köylü Milletin Efendisidir” deyimi boşuna değildir. Köylümüze ve çiftçimize her zaman sahip çıkmamız gerekmektedir.

Yıllar önce Dünya Çiftçiler gününde, radyo ve televizyonlarda çiftçinin sorunları dile getirilir ve bu konuda açık oturumlar düzenlenir , hazırlanan özel programlarla tarımda verimlilik konusu üzerinde durulur ve  sulama, gübreleme , ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilirdi. Toprağın daha iyi işlenebilmesi için kullanılan alet ve makinalar tanıtılırdı. Yine Dünya Çiftçiler Gününde çok güç şartlar altında çalışan çiftçilerimizin ekonomimize katkıları anlatılırdı. Dünya Çiftçiler Günü, okullarda kutlanır, beslenmemiz için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl zor şartlar altında çalıştıkları açıklanır, giyeceklerimizin ham maddesi olan pamuğun üretilmesinde,çiftçilerimizin emeği  anlatılırdı.

Sanayicilerimizle birlikte çiftçilerimizi de el üstünde tutmalıyız. Topraklarımızın en önemli ürünü buğday, mısır, pamuk  ve narenciye milyonlarca çiftçinin geçim kaynağı olan bu ürünlerde kaliteye önem verilmeli ayrıca daha çok ekim alanlarını değerlendirmeliyiz. Artık bu ürünleri dışardan ithal etmek istemiyoruz.Bunun için sertifikalı tohuma ucuz fiyatlarla ulaşmalıyız. Ucuz gübre, ilaç ve ucuz mazot kullanmalıyız. Ürün fiyatlarında alın terinin karşılığını alacak düzeyde olması gerekir. Bunun için üreticimiz tüccarın insiyatifine bırakılmamalı, hasat zamanı fiyatlar üreticiyi memnun etmeyecek şekilde görünüyorsa TMO  hızlı bir şekilde devreye girerek, üreticiyi tatmin edecek bir fiyatla piyasaya girmeli. Çiftçinin  ürünleri değerinde alınmalı, ödemeleri peşin yapılmalıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.