TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı

Adana Eczacı Odası Başkanı Özkan, Eczacılık Günü kutlamasında, hükümetten beklentilerini açıkladı:

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2018 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2018 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, bireylerin  ve toplumun sağlık içinde yaşamasının eczacıların vazgeçilmez hedefi olduğunu söyledi.

Bilimsel Eczacılığın 179. Yılı Adana’da düzenlenen etkiliklerle kutlanmaya başlandı. Adana Eczacı Odası, tarafından düzenlenen etkinlikler, Atatürk Parkı içerisinde ki Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı.  Adana Eczacı Odası Yönetimi ve eczacıların yanı sıra ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuran Öğülüner ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri, 
Adana ESOB ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek’in katıldığı tören Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından etkinlik Adana Eczacı Odası’nda devam etti. Eczacı Odası’nda bir araya gelen eczacılar burada bir birlerinin günlerini kutlayarak sohbetler etti. Ardından bir basın toplantısı düzenleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, bireylerin  ve toplumun sağlık içinde yaşamasının eczacıların vazgeçilmez hedefi olduğuna dikkat çekerek, “Bu anlamda bugüne kadar olduğu gibi bugün de yarın da en yakın sağlık danışmanı olarak ailelerinden biri gibi her zaman halkımızın yanında olacağımızın bilinmesini istiyor ve kaygılardan uzak sağlıklı bir Türkiye dileklerimizle  tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs eczacılık gününü kutluyoruz.” dedi.

179 YIL GEÇTİ

Özkan, eczacılık tarihi hakkında bilgiler verdi. Eczacılık mesleğinin insanlık tarihi kadar bir geçmişe dayandığını dile getiren Özkan, “Bugün 14 Mayıs Eczacılık Günü insanlık tarihi kadar geçmişi olan mesleğimizde bilimsel eczacılığın başlangıcı olarak kabul edilen 1839 yılında Askeri Tıp Okulu içerisinde ilk eczacılık sınıfının açılmasından günümüze 179 yıl geçti. Aradan geçen 179 yılın sonunda bizler; 35 binin üzerinde eczacı, 25 binin üzerinde eczane 45 in üzerinde eczacılık fakültesi,  10 binin üzerinde  eczacılık fakültesi öğrencisi, 54 eczacı odası  ve Türk eczacıları birliği olarak, mesleki olarak kendimizi geliştirmeye ve yaşadığımız sorun ve sıkıntılara çözüm bulmaya çalışırken, daha iyi ilaç ve sağlık danışmanlığı için emek harcıyor, ülkemizin her köşesinde ve her koşulda halk sağlığı adına aksatmadan hizmet veriyoruz.” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI ADINA YÜRÜTÜLEN POLİTİKALARA DA DESTEK

Halk sağlığı adına yürütülen politikalara da destek vererek her zaman kamu yararına faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkat çeken Özkan, “Öncelikle sağlığın eşitlik ilkesine dayanarak kaliteli kolay erişilebilir ve ücretsiz olmasını benimseyen eczacılar, halk sağlığı adına yürütülen politikalara da destek vererek her zaman kamu yararına faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Bu bağlamda tüm eczacılarımız sağlık bakanlığımızın akılcı ilaç kullanımı konusunda yürüttüğü çalışmalara destek vermiş ve özellikle reçetesiz antibiyotik kullanımının ülke genelinde düşüşünde ciddi rol üstlenmiştir. Eczacılar olarak bizler, önümüzdeki süreçte de  halk sağlığını ilgilendiren tüm konularda toplum çıkarlarını gözeterek halkı doğru yönlendirmek adına görev almaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

SAĞLIĞA AYRILAN BÜTÇE

Özkan, sağlığa ayrılan bütçenin arttırılması gerektiğini belirterek, “Fakat tüm bu çalışmalara rağmen yılda 8 den fazla hekime müracaat ile Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer alırken gayri safi milli hasıla içerisinde sağlığa ayrılan bütçenin ise  yüzde 4, 4,5 luk bir orana karşılık gelmesiyle Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktayız. Bu tablodan da anlaşılacağı gibi daha kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti için sağlık alanında yapılan tasarrufu bir kenara bırakıp sağlığa ayrılan bütçenin arttırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 YAŞANILAR SIKINTILAR

Eczacılar son dönemde yaşadıkları sıkıntılar hakkında da bilgiler veren Özkan, “Sağlık alanında 2000’li yılların başından günümüze ciddi değişimler yaşandı yaşanmaya da devam ediyor. Bu güne kadar biz eczacılar halk sağlığı adına olumlu gördüğümüz  uygulamalara destek verdik ve halkın sağlığa ulaşımını kolaylaştırarak diğer sağlık çalışanları ile birlikte sağlık alanında oluşan memnuniyette önemli pay sahibi olduk. Fakat tüm bu destek ve çabalarımızın karşılığı olarak ekonomik anlamda biz eczacılar bu dönüşümün  mağdurları konumuna düşürüldük. Günden güne eriyen sermayelerimizle  bu gün birçok eczanemiz ayakta kalma mücadelesi vermeye başladı.” dedi.

ECZACILAR EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANLARI

Özkan, ilaç fiyat kararnamesinin eczacı lehine yeniden düzenlenmesini ve eczacı kar oranlarının mutlak surette arttırılması gerektiğini savundu. Eczacıların en yakın sağlık danışmanları olduğunu vurgulayan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sizlerin de bildiği gibi ‘Eczacı en yakın sağlık danışmanınızdır’ bizler için hayata bakışımızı anlatan bir slogan olmuştur. Ama artık bizler yaptığımız bu danışmanlık hizmetinin ülke ekonomisine kazandırdığı  artı değer oranında eczane ekonomilerimize yansımasını ve bununda meslek hakkı olarak tanımlanmasını istiyoruz. Bugün ülkemizde 40 in üzerinde eczacılık fakültesi bulunuyor.  Bu fakültelerden ise yılda 2000 2500 öğrenci mezun olarak eczacı olmaya hak kazanıyor.  Ayrıca 2012 yılında 6197 sayılı eczacılar ve eczaneler hakkındaki kanunda yapılan değişiklikle 2013 yılında itibaren eczacılık fakültesine kayıt yaptıranlar mezun olduklarında eczane açamayacaklar.

MESLEĞİMİZDE CİDDİ BİR İSTİHDAM SORUNU ORTAYA ÇIKACAK

Ülkemizde bulunan eczane sayısının yeterli olması yönüyle doğru bir kanun değişikliği olsa da kanunun yürürlüğe girmesinden günümüze aradan geçen 6 yılda eczacıların önümüzdeki süreçte yaşayacağı istihdam sorunu çözülemediği için önümüzdeki yıllarda birçok eczacı iş bulamayacak ve mesleğimizde ciddi bir istihdam sorunu ortaya çıkacak diye düşünüyoruz. Bu noktada geç kalınmış olsa da yetkililerden bu konuya çözüm bulmaları veya bizlerin bulduğu çözümlere destek vermelerini istiyoruz. Yine bununla birlikte eczacılık fakültelerinin sayısı ve kontenjanları ihtiyacın çok üstündedir. Yeterince eczacı öğretim görevlisi bulunmayan birçok eczacılık fakültesi eczacılık eğitiminin de seviyesini düşürmektedir. Bu anlamda bir yanıyla eczacılık fakültelerinin kontenjanları azaltılırken eksiklikleri bulunan eczacılık fakültelerinin kapatılması da elzemdir.” 

MEVZUATA AYKIRI

Şehir hastanelerinde yüklenici firmalar tarafından ihaleler yapılarak eczaneler açılmaya çalışıldığını ileri süren Özkan, “Hepinizin bildiği gibi sağlıkta dönüşümün ayaklarından biri olan şehir hastanesi bölgemize açıldı ve faaliyetine başladı. Halkımızın gelişmiş ve modern cihazlarla donatılmış bu tür hastanelerden hizmet alması bizim desteklediğimiz ve doğru bulduğumuz bir uygulamadır. Sağlık hizmetlerinin  bir nevi özelleştirilmesine kapı açtığı ve kamuoyunda yaşanan tartışmalara girmeksizin; şehir hastanelerinin kampüs alanı içerisine mevzuata aykırı olmasına ve bu konuda Danıştay tarafından verilmiş kararlar bulunmasına rağmen sadece  biraz daha fazla para kazanmak adına yüklenici firma tarafından ihaleler yapılarak eczaneler açılmaya çalışılıyor. Şehir hastanesi açılırken kapanan hastanelerden kaynaklı onlarca eczacımızın yaşadığı mağduriyetin yanı sıra bölgemizdeki tüm eczacıları zorda bırakacak, muvazaalı eczaneler dahil olmak üzere bir çok etik bozulmayı ve sıkıntıyı beraberinde getirerek kamu zararı oluşturacak bu girişimin sonuna kadar karşısında duracağımızın bilinmesini istiyoruz. Tüm bununla birlikte sağlık bakanlığı ve Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumu yetkililerinin eczacılar ve eczaneler hakkında kanun başta olmak üzere mevzuatımıza aykırı ve Danıştay kararları ile eczane açılması engellenen bu alanlarda eczane açılmaması noktasında bizimle birlikte olacaklarını umut ediyor ve bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.