TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kudüs Filistin’dir

ABD’nin Büyükelçiliği’nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması ve buna tepki gösteren 60 Filistinlinin İsrail askerlerince öldürülmesini BDS Türkiye ve çeşitli sivil toplum kuruluşları kınadı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2018 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2018 15:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kudüs Filistin’dir


 

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-ABD’nin Büyükelçiliği’nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması ve buna tepki gösteren 60 Filistinlinin İsrail askerlerince öldürülmesini BDS Türkiye ve çeşitli sivil toplum kuruluşları kınadı.

Adana Atatürk Parkı içerisinde bir araya gelen BDS Türkiye ve sivil toplum kuruluşu üyeleri ellerinde Filistin Bayrakları ile basın açıklaması yaptı. Sivil Toplum Kuruluşları üyelerini bir araya getiren basın açıklamasını Nil Başak Nebioğlu okudu.   Nebioğlu, ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyarak Siyonist hükümete altın değerinde bir hediye sunduğunu vurguladı. Filistin halkının yıllardan beri işgalcilerin hedefinde olduğunu söyleyen Nebioğlu, “Filistin halkının “Nakba” olarak adlandırdığı, 15 Mayıs 1948 tarihli felaketin, 70. yıldönümü. Filistin’deki Siyonist işgal ve toprak gaspları, 20. yüzyılın ilk dönemecinde başlamış, 1917 sonrasında emperyalist Britanya’nın himayesi ve desteği altında hızlanmıştı. 1930’lardan itibaren yerleşimci Siyonistler doğrudan yerli Filistin halkını hedef alan saldırılar düzenlemeye başlarken, 2. Dünya Savaşı sonrasında bu saldırılar daha da yoğunlaşmıştı. 1947 yılı sonundan itibaren saldırılar katliam boyutunu almış, 9 Nisan 1948’de, Deir Yasin köyünde gerçekleşen kitle kıyımından ise sağ çıkabilen neredeyse hiç kimse olamamıştı.” dedi.

ÇOK DAHA BÜYÜK BİR AŞAMA BAŞLADI

Mülteci duruma düşen Filistinli sayısının İsrail’in ilan edilişinden buyana arttığını kaydeden Nebioğlu, “14 Mayıs 1948 günü Britanya mandası yöneticilerinin Filistin’den ayrıldığı gün, başını David Ben Gurion’un çektiği Siyonist hareket, İsrail devletini ilan etti. 15 Mayıs günü ise, Filistin halkının maruz kaldığı etnik temizlikte yeni ve çok daha büyük bir aşama başladı. Bu tarihten itibaren yüz binlerce Filistinli, Siyonist paramiliter güçler tarafından yaşadıkları yerlerden çıkarıldı. Mülteci konumuna düşen Filistinlilerin sayısı yıl sonuna kadar 750 bini buldu. Aynı süreç içinde yirmiden fazla katliam gerçekleşti, 400 Filistin köyü haritadan silindi.” şeklinde konuştu.

SIK SIK BÜYÜK ÇAPLI KATLİAMLAR

Filistin halkının, sık sık büyük çaplı katliamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Nil Başak Nebioğlu, “Filistin halkının büyük felaketi Nakba, tarihte kalmış bir etnik temizlik değildir. 70 yıldır aralıksız olarak devam eden bir süreçtir. 70 yıldan beri Siyonistler, emperyalist devletlerin desteğiyle Filistin toprağından sürekli biraz daha fazlasını gasp etmeye çalışıyor; dünyanın her yerinden getirilen Siyonist yerleşimcileri yerli Arap halkın evlerine, arazilerine yerleştiriyor; Filistinli mülteci nüfus her yıl daha da fazla artıyor ve tarihsel hakları için işgalciye teslim olmayan Filistin halkı, sık sık büyük çaplı katliamlarla karşı karşıya kalıyor. “ifadelerini kullandı.

AĞIR BİR ABLUKA ALTINDA

Nebioğlu, Gazze 12 yıldan uzun zamandır ağır bir abluka altında olduğunu ve  hayatın sürdürülmesi için gerekli en temel koşullar ve ihtiyaçlarından mahrum olduğunu vurgulayarak, “Bugüne geldiğimizde Filistin toprağı parçalara ayrılmış ve her bir parçası işgal ve sömürünün başka bir yüzüyle karşı karşıya kalmıştır. 1948 yılında işgal edilen ve üzerinde Siyonist devletin kurulduğu Filistin topraklarında kalan Filistinliler, zorunlu olarak İsrail vatandaşı oldular ve ikinci sınıf vatandaşlar olarak birçok ırkçı yasayla karşı karşıya kaldılar. 1967 yılında işgal edilen topraklar işgalin ağır bedelini ödemeye devam ediyor. Gazze 12 yıldan uzun zamandır ağır bir abluka altında, hayatın sürdürülmesi için gerekli en temel koşullar ve ihtiyaçlarından mahrumken, Batı Şeria bölgesi, uluslararası hukuka aykırı İsrail yerleşim birimleri için yapılan toprak istilası, ırk ayrımı duvarı inşası ve tüm Filistinli nüfusu birbirinden ayıran kontrol noktaları ve işgal askerinin fiili varlığı ile karşı karşıya.” diye konuştu.

KUDÜS’Ü YUTMA GİRİŞİMLERİ

Nebioğlu, ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyarak Siyonist hükümete altın değerinde bir hediye sunduğunu vurguladı. Yaşanan olayları kınadıklarını belirten Nebioğlu, “70 yıldır devam eden bu işgal ve topraksızlaştırma sürecinin son halkası, Filistin’in tarihsel başkenti Kudüs’ü yutma girişimleridir. Netanyahu hükümeti yıllardır türlü şekillerde şehri Yahudileştirme ve yerli Arap halktan arındırma politikası izleyip, tümüyle ilhak edilmiş bir Kudüs şehrini dünyaya “İsrail’in başkenti” olarak kabul ettirme politikası izledi. Geçen yıl ABD Başkanı seçilen Donald Trump ise, 6 Aralık 2017 günü Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ilan etti ve dünyanın her yerinden gelen tepkilere rağmen dün itibariyle ABD Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyarak Siyonist hükümete altın değerinde bir hediye sundu. BDS Türkiye olarak emperyalist ABD yönetiminin bu adımını en sert şekilde kınıyoruz. Onlar hangi kararları alırsa alsınlar, hangi adımları atarlarsa atsınlar, Filistin halkı Kudüs’ten asla vazgeçmeyecek ve asla teslim olmayacaktır.” dedi.  

İŞGAL GÜÇLERİ

Bir buçuk ay boyunca işgal güçleri pek çok defa Gazze’deki yürüyüşlerin üzerine ateş açtı ve 50’ye yakın Filistinli hayatını kaybettiğini anlatan Nebioğlu, “Diğer yandan Filistinliler, Birleşmiş Milletler’in 194 sayılı kararıyla tanınan geri dönüş hakkı için 30 Mart Toprak Günü’nden beri kanlarıyla, canlarıyla direniyor. Başta abluka altındaki Gazze olmak üzere Filistin’in pek çok bölgesi haftalardır geri dönüş eylemlerine sahne oldu. Bir buçuk ay boyunca işgal güçleri pek çok defa Gazze’deki yürüyüşlerin üzerine ateş açtı ve 50’ye yakın Filistinli hayatını kaybetti. Dün, bu yürüyüşlerin devamı olarak ve Kudüs’e sahip çıkmak için genel grevle eş zamanlı olarak gerçekleşen sivil protestolara ise gerçek mermiler ve havan toplarıyla ölüm yağdırıldı ve onlarca insan katledildi. Buradan, topraklarına geri dönüş için korkusuzca yürüyen Filistinlileri selamlıyor ve bu uğurda şehit düşenlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”  Şeklinde konuştu.

KANLI KATLİAMLAR

Nebioğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “İşgal devleti İsrail, etnik temizlik, kanlı katliamlar ve toprak istilalarıyla kurulmasına rağmen başta ABD olmak üzere dünyanın birçok devleti tarafından tanınmış ve meşruiyetini bu şekilde sağlamıştı. Uluslararası BDS hareketi 13 yıldan beri, Filistin halkı geri dönüş, özgürlük ve eşitlik haklarını elde edene dek işgal devletine verilen her türlü desteğin kesilmesi çağrısı yapıyor. Nakba günü vesilesiyle aynı zamanda bir kez daha, Siyonist oluşumun tüm alanlarda boykot edilmesi, yalnızlaştırılması ve tecrit edilmesi çağrısını yineliyoruz.”

  

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.