TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

50 lira aşılsın

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru, buğdayda ton başına verilen fiyat farkı desteğinin arttırılması gerektiğini savundu:

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2018 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2018 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
50 lira aşılsın

 

ADANA(İLKHABER) -  Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, temel besin kaynaklarının başında gelen ekmeğin ham maddesi olan buğday üretimini 'sürdürülebilir' hale getirmek gerektiğini söyledi. Devletin yıllardır buğdaya fiyat farkı desteği olarak ton başına 50 lira verdiğini vurgulayan Doğru, “Ton başına prim yıllardır artmadı. Artık bunu arttırmanın, buğday çiftçisine maddi destek sağlamanın zamanı geldi. Eğer çiftçi buğdaydan, başka ürünlere yönelirse ülke için gelecekte büyük bir tehlike var demektir.” dedi. 

 

“GIDA ENFLASYONUNU YARATAN ÇİFTÇİ DEĞİL” 

Kamuoyunda her yıl buğday fiyatları gündeme geldiğinde, ekmek fiyatlarının da tartışılmaya başlandığını ifade eden Doğru, “Gıda enflasyonunda hep çiftçi hedef gösterilir. Halbuki gıda enflasyonunu meydana getiren çiftçi değildir. Fırıncılar Federasyonu’nun verilerine göre unun ekmek maliyetlerindeki oranı yüzde 19’dur. Bu rakam buğday olarak hesaplandığında oran daha da düşer. Şu anda biz buğdayı hiç para almadan bedava versek bile halkımız 100 kuruşluk ekmeği 81 kuruşa yiyecek demektir. Bunu başka bir örnekle de açıklayabiliriz: Bizim yıllardır dalında 50 kuruşa sattığımız portakal İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde 4 liradan piyasaya sunuluyor. Demek ki biz portakalı dalında bedavaya versek bile vatandaş bunu 3,5 liraya yiyecek. Çiftçi fiyatları nedeniyle piyasada gıda enflasyonu oluşuyor demek yanlıştır. Aradaki başka faktörlere bakmak lazım. Bunun sorumlusu da çiftçi değil, yüksek girdi maliyetleri ve aracılardır.” diye konuştu. 

 

“2019’DA ÇİFTÇİLERİN CANI YANACAKTIR”

2017 yılı destekleme kararnamesinde yer alan “2017 ve 2018 yıllarında aynı parsel üzerinde aynı ürünü eken çiftçi, 2019 yılında da, çeltik ve örtü altı sera üretimi hariç, aynı ürünü ekerse hiçbir tarımsal destekten faydalanamayacak.” dedi. Bu maddenin üreticiyi, ekim nöbetine yönlendirdiğini açıklayan Mutlu Doğru, şöyle devam etti: 

“Aslında münavebe, yani ekim nöbeti, doğru bir karardır. Zirai hastalıklara karşı, bizlere emanet edilen toprakları korumak için münavebe yapılması gereklidir. Aynı ürünü ekmek mecburiyetinde kalan bir çiftçiye size ‘hiçbir destek yok derseniz’ 2019 yılında bu insanların canı yanacaktır. Bunu da 2020 yılında anlayacaktır. Çünkü üretici desteği 2020 yılında alacaktır. Bu düzenlemeden geri dönülmesi çağrısında bulunuyorum: Farklı ürün ekerek münavebe yapan çiftçilerin hak ettikleri desteklemelere fark verelim. Çiftçiyi cezalandırarak değil, teşvik vererek doğru yönlendirelim.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.