TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buğday hasadı devam ediyor

Türkiye'nin önemli tahıl üretim bölgesi olan Çukurova'da buğday hasadı devam ediyor. Kış mevsiminde havaların ılık geçmesi nedeniyle her ne kadar geçtiğimiz yıl alınan rekor verim alınmasa da üretici rekolteden memnun.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2018 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2018 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Buğday hasadı devam ediyor

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Türkiye'nin önemli tahıl üretim bölgesi olan Çukurova'da buğday hasadı devam ediyor. Kış mevsiminde havaların ılık geçmesi nedeniyle her ne kadar geçtiğimiz yıl alınan rekor verim alınmasa da üretici rekolteden memnun.

Yıllık ortalama 20 - 22 milyon tonluk Türkiye buğday üretiminde 650 – 700 bin tonluk üretim ile yüzde 3’lük paya sahip Çukurova’da buğday hasadı devam ediyor. Türkiye'nin ilk buğday hasadı yapılan Adana’da verim bu yıl da yüksek. Bu yıl verimin iyi olması üreticinin yüzünü güldürdü.

DEKARA ALINAN VERİM 600-700 KG”

Çukurova çiftçisi buğdaydan memnun. Yılda iki ürün alınan Çukurova’nın bereketli topraklarında üretici buğday hasadına başladı. Alınan rekoltenin iyi olduğunu belirten üreticiler, bu yıl sulu tarım yapılan alanlarda dekar başına yaklaşık 600 – 700, susuz alanlarda ise 450 - 500 kilogram verim elde etti. Hasadın devam ettiği Çukurova’da buğday hasadından sonra ikinci ürün ekimi yapılacak.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, tüm ovada hummalı bir çalışma içerisinde olan üreticilerin buğday hasadının devam ettiğini belirterek; “Üreticilerimiz Mayıs ayı ile birlikte hummalı bir çalışma içerisine girdi. Şimdi ovanın dört bir yanında buğday hasadı yapılıyor. Üreticilerimize bereketli bir yıl diliyoruz” dedi.

Hasadı devam eden buğdayda şimdilik alınan rekoltelere göre verimin iyi olduğuna değinen İncefikir; “Bu yıl buğday verim olarak gayet iyi görünüyor. Hasat halen devam ediyor. Şuanda kuru kesimlerde dekara 500 – 550 kilo, ovada sulu arazilerde ise 650 - 700 kiloya kadar verim alındığını görüyoruz. Yani bu yıl buğday veriminde güzel sonuçlar alındığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Fiyat konusuna da değinen Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, sözlerine şöyle devam etti:

“Adana, buğday üretiminde ülkemiz için çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Geçtiğimiz üreticilerimiz için tüm ülke genelinde iyi bir sezon geçti ve 1 milyon 800 bin dekara yakın alanda ekimi yapılan buğdayda alınan verim, 21 milyon 500 bin ton civarındaydı.

ADANA, TÜRKİYE’NİN BUĞDAY ÜRETİMİNİN YÜZDE 3’ÜNÜ KARŞILIYOR”

Adana ilimiz de geçtiğimiz yıl 690 bin tonluk üretimi ile Türkiye buğday üretiminin yaklaşık olarak yüzde 3’ünü karşıladı. Bu yıl da ülkemizde buğday ekim alanı geçtiğimiz yıl ile aşağı yukarı aynı oldu. Ülkemizde ilk hasadın yapıldığı Adana’da şimdilik verim gayet iyi görünüyor.

“FİYATLAR YÜKSELECEK”

Fiyat bakımından ise buğday fiyatlarının biraz daha yükselmesini bekliyoruz. Normalde arz artışında fiyatların düşme ihtimali olur. Ancak bu yıl tam tersi olacağını düşünüyorum. Hasat arttıkça talebinde artacağı ve fiyatların da biraz daha yükseleceğini düşünüyoruz.

Bölgemizde çok kaliteli buğdaylarımız var. Hasat daha yeni başladı ve tam anlamıyla hem kaliteli buğdaylar piyasaya çıkmadı, hem de verim ortalaması bakımından kesin bir şey söylemek için erken olur. Hasat sonlarına doğru dekara alınacak ortalama verimin de daha da yüksek olacağı kanaatindeyim.

ÜRETİCİMİZ KALİTELİ ÜRÜN YETİŞTİRİYOR

Çukurovalı üreticilerimiz kaliteli ürünler yetiştirmekte ancak, tarım tamamen doğa ile hava şartları ile bağlantılı olduğundan ürünün kalitesi ve verimi mevsimlerin şekline göre şekillenebilmektedir. Örneğin geçtiğimiz ayın sonlarına doğru bölgemizde yaşanan dolu ve sert rüzgârlar bazı bölgelerimizdeki buğdaylara zarar verdi. Bu gibi olumsuzlukları üreticilerimiz her dönem ve her üründe yaşayabiliyor.

“TARIM SEKTÖRÜ HAVA KOŞULLARINA GÖRE ŞEKİLLENİYOR”

Tarım her zaman desteklenmektedir. Peki. Neden destekleriz? Çünkü tarım her zaman doğaya bağlıdır. Tüm emekleriniz tamamen açıkta ve savunmasız. Bunun örneklerini sık sık yaşamaktayız. Örneğin karpuz ekiyorsunuz. Arkasına bir dolu yağıyor ürünü yerle bir ediyor. Kısa sürelide olsa yaşanacak aşırı yüksek sıcaklık yine ayını şeklide ürünü tamamen yakacaktır. Ne kadar bilimsel olarak yaparsanız, oluşacak olumsuz doğa olayları tüm emeklerinizi boşa çıkarabilir.

ÇUKUROVA’DA PAMUK EKİMİNDE ARTIŞ VAR

Bu yıl bölgemizde pamuk ekiminde bir miktar artış olduğunu görmekteyiz. Üreticilerimize 80 kuruşun üstünde destekleme verilecek. Bu da üreticilerimiz açısından iyi bir haber. Ancak döviz fiyatlarında yaşanan artışlar mazot, ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerinde artışa neden olacaktır. Ayrıca pamukta işçilik maliyeti çok yüksek oluyor. Bu durum da üreticilerimizi biraz ürküttü.

“ANIZ YAKMAYALIM”

Buğday hasadı sonrası üreticilerimiz arazilerini ikinci ürün için hazırlayacaktır. Ancak her yıl defalarca yapılan uyarılara rağmen anız yangınlarını görmekteyiz. Anız yakılmasını doğru bulmuyoruz.

Her ne kadar üreticilerimiz mazot tüketimini azaltmak, belki biraz daha erken ikinci ürüne araziyi hazırlamak düşüncesiyle anızları yakma yoluna gitse de aslında, kendi kendine zarar vermektedir. Sonuçta toprak da canlı bir yapıdır. İçerisinde milyonlarca canlı barındırmaktadır.

Bilinçsizce yakılan anızlar sonucunda, topraklarımız verimsiz hale gelmektedir. Bu sebeple çiftçilerimizi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum”

Adana’nın Yüreğir ilçesinde çiftçilik yapan Abuzer Ortakaya, bu yıl buğdayda hem kalite hem de verimin iyi olduğunu söylüyor.

Son yıllarda buğday veriminin iyi olduğuna değinen Ortakaya; “Yaklaşık 15 yıldır çiftçilik ile uğraşıyorum. Bu yıl 110 dekar alanda buğday ektim. Geçtiğimiz yıl verimde adeta rekor kırdık. Bu yıl geçtiğimiz yıl kadar olmasa da geri kalır yanı yok” dedi.

Kaliteli ürün yetiştirdiklerini ifade eden üretici Abuzer Ortakaya; “Hasadımız devam ediyor. Şimdiye kadar hesaplarımıza göre dekara 605-700 kilogram gibi bir rekolte aldık diyebiliriz. Buğday hasadından sonra ikinci ürün mısır ekmeyi düşünüyorum. Şimdi hasat sonrası hemen tarlayı hazırlayacağım” şeklinde konuştu.

Çukurovalı diğer bir üretici Emin Doğan 180 dekar alanda buğday ekimi yaptı. Buğday hasadının iyi olduğunu ve bereketli geçtiğini belirten Doğan, “Hasada başladık ve şimdilik verimimiz gayet iyi görünüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu olayı bizleri korkuttu ancak çok şükür zarar vermedi” dedi.

“İKİNCİ ÜRÜNE HAZIRLIKLAR BAŞLAYACAK”

Her geçen yıl daha kaliteli ürünler ortaya çıkardıklarına değinen Doğan; “Biz Türkiye’nin en verimli arazilerinin yer aldığı Çukurova’da tarım yapan şanslı üreticileriz. Gördüğünüz gibi buğdayda ilk hasadı biz yapmaktayız. Zaten hasat sonrası hemen tarlayı ikinci ürün için hazırlayacağım. Verim geçtiğimiz yıl galiba bundan biraz daha iyiydi. Ancak çok fark görmüyorum. Aşağı yukarı bu yıl geçtiğimiz yılın verimine yakın alırız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.