TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık çalışanlarının talebine kulak verin

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Başkanı Muzaffer Yüksel, seçimler öncesi siyasi kadrolara seslendi:

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2018 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2018 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sağlık çalışanlarının  talebine kulak verin


 


 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-SES Adana Başkanı Muzaffer Yüksel, 7 gün 24 saat açık 0-6 yaş arası kreş taleplerinin olduğunu, bu taleplerinin nedeninin sağlık sektöründe çalışma şartlarının 24 saat 7 gün aralıksız ve nöbetli olduğunu hatırlattı.                                                                                                                                                               

24 Haziran Genel Seçimleri öncesi bir açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Başkanı Muzaffer Yüksel, sağlık emekçilerinin ve vatandaşların yararına olacak taleplerini sıraladı. Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılamanın mecburi olmasını istediklerini belirten Başkan Yüksel, “Koruyucu hizmetlere önem verilmeli, bölge tabanlı eşit ulaşılabilir ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli, ikinci basamakla iş birliği için de sevk sistemi uygulamaya konulmalı. Gebe bebe takipleri yapılmalı, bulaşıcı hastalıklara karşı aşılama mecbur olmalı,  çevreye hijyene temiz su temiz gıdaya önem verilmeli, hekim başına düşen nüfus 2000’lere düşürülmeli, nitelikli ihtiyacı karşılayacak kadrolar sağlanmalıdır.” dedi.        

GÜVENCESİZ ÇALIŞMA

Sağlık emekçilerinin iş güvencesinin kalmadığına dikkat çeken Yüksel, güvencesiz taşeron sözleşmeli çalışma sisteminin hüküm sürdüğünü anımsattı. Güvencesiz sözleşmeli taşeronun ve kadrosuz  çalışmaların yasaklanmasını istediklerini belirten Yüksel, “2008 yılın da  GSS yani Genel Sağlık Sigortasına geçildi. GSS’den vazgeçilmelidir. Her türlü katkı katılım payları altın da cep den ödemeler kaldırılmalı,  sağlık ta finansman genel bütçeden sağlanmalı sağlık ücretsiz olmalıdır. 2011 yılın da kamu hastaneleri birlikleri modeline geçildi. Başarılı olmadı, bugün eski duruma dönüldü ama geriye  işletmeye dönüşmüş döner sermayeli hastaneler kaldı. Performans ücretlendirilmesi için daha çok işlem yapma, daha çok hasta bakma sağlıkta nedeniyle nitelik düştü. Sağlık ta performans kaldırılmalı güvenceli emeklilikten sayılan genel bütçeden temel ücret olmalı. En düşük maaş yoksulluk sınırı üzerin de olmalıdır. Çalışırken aldığı ücreti emeklilikte de alabilmeli, ekip hizmeti olmalı  sağlık bakanlığı ve üniversite hastanelerin de döner sermaye kaldırılmalı, merkezi bütçe den finanse edilmelidir.” şeklinde konuştu.          

DENETLEMEYE TABİ TUTULSUN

Bilimselliği kanıtlanmamış, geleneksel alternatif tıp tamamlayıcı sağlık uygulamalarının Sağlık Bakanlığı’nca desteklenmemesi gerektiğini ve tam tersine denetlenmeye tabi tutulmasını istediklerini söyleyen Başkan Yüksel, “Kamu özel ortaklığı şehir hastaneleri modelin den vazgeçilmeli, yapılanlar Sağlık Bakanlığı’na devir edilmeli, şehrin ihtiyaç görülen yerlerine ulaşılabilir 300-600 yataklı  kamu hastaneleri yapılmalı, eski hastaneler kapatılmamalı ve modernize  edilmelidir. İlaç fiyatları artmaktadır. Yerli ilaç sanayi kurulmalı, kamusal ilaç fabrikaları açılmalı, döviz artışı ve eşdeğer ilaçtan hastalar etkilenmemelidir. Sağlık ve sosyal hizmeti ağır ve tehlikeli işlerden sayılmalı sağlık ve sosyal hizmet verilen iş yerleri ve hizmete göre yılda 90-180 gün fiili hizmet süresi zammı verilmeli. Sağlık emekçilerine yönelik günde 30-35 kişi şiddetle karşılaşmakta, sağlıkta şiddet yasası derhal çıkarılmalıdır.” diye konuştu.                                                                                                                                                                                   

24 SAAT AÇIK KREŞ TALEBİ

7 gün 24 saat açık kreş taleplerinin olduğunu vurgulayan Başkan Yüksel, “Sağlıkta hizmet 24 saat 7 gün aralıksız ve nöbetlidir. Her iş yerin de ücretsiz 24 saat açık 0-6 yaş kreşler olmalıdır.                                                                                                                                                                                                                                          Kamu  emekçilerinin maaşlarından alınan vergiler yüzde 15 ile sınırlandırılmalı, kamu emekçilerine günün şartlarına uygun kira, ulaşım, yiyecek, giyecek yardımı yapılmalı, enflasyon farkı ve zamların karşılığı hemen ödenmelidir. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine emekli olanlarda dahil en az 3600 ek gösterge verilmelidir. SES hizmet alanlara ücretsiz ulaşılabilir eşit nitelikli kamusal sağlık,  hizmeti hizmet sunanlara insanca yaşayacak ücret, can güvenliği, kadrolu güvenli iş, güvenli çalışma mekanı, iş sağlığı, iş güvenliği  istemektedir.” ifadelerini kullandı.                                                                                                                                                                                                                                                                 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.