TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcaklar tarım işçilerini zorluyor

Yaz mevsimi ile birlikte artan sıcaklar ve Ramazan ayının da sıcaklara gelmesi tarım işçilerine zor anlar yaşatıyor. Güney ve Güneydoğudan Çukurova’ya gelen geçici tarım işçileri, kavurucu sıcaklarda hem çalışıyor, hem de oruçlarını tutuyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2018 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2018 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sıcaklar tarım işçilerini zorluyor


(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLK HABER) – Yaz mevsimi ile birlikte artan sıcaklar ve Ramazan ayının da sıcaklara gelmesi tarım işçilerine zor anlar yaşatıyor. Güney ve Güneydoğudan Çukurova’ya gelen geçici tarım işçileri, kavurucu sıcaklarda hem çalışıyor, hem de oruçlarını tutuyor.  

Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman olmak Güney ve Güneydoğu illerinde Çukurova’ya çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçileri, kavurucu sıcaklarda geçimlerini sağlıyor. Ramazan ayının işlerin en yoğun olduğu döneme gelmesiyle birlikte işçiler kavurucu güneşin altında hem oruç tutuyor, hem de işlerini yapıyor.

Adana’ya çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçileri şu sıralar karpuz, kavun, sebze ve meyve çapası, ilaçlaması ve damla sulama hortum toplama işi yapıyor. Günde iki kez mola vererek dinlenen işçiler, geçimini sağlamak için Çukurova’nın sıcaklarında çalışmak zorunda olduklarını ve oruçlarını da bırakmak istemediklerini söylüyor. Çadırda kalan kadınlar ise akşam iftarı için hazırlık yapıyor.

Mevsimlik tarım işçisi E.K. Adıyaman’dan çalışmak için Adana’ya geldiğini belirterek sıcaklarda çalışmanın zor olduğunu söylüyor. Memleketlerinde fazla iş olmadığından dolayı Çukurova’ya geldiğini söyleyen E.K. ‘’Yaklaşık son 6-7 yıldır Adana’ya geliyorum ve yaklaşık 4 ile 6 ay arasında kalıyorum. Adana sıcaklarını bilmeyen yoktur. Devamlı sıcak var. Şimdi Ramazan ayındayız. Oruçluyuz ancak zorlanmıyoruz desek yalan olur. Gerçekten çok zor oluyor. Özellikle susuzluk bizleri zorluyor. Ama yapacak bir şey yok. Bu yıl da böyle olsun“ dedi.

ARTIK KALICI OLDULAR

Şanlıurfa’dan Çukurova’ya gelen diğer bir tarım işçisi Fethi Toprak artık tam bir adanalı olmuş. Bir zamanlar çocukluğunda ailesiyle Adana’ya gelen Toprak artık son 12 yıldır kalıcı hale gelmiş. Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Kadıköy bölgesinde çalışan Fethi toprak çadırlarını da yine çalıştıkları bölgeye yakın yere kurmuşlar.

ÖĞLE SAATLERİNDE MOLA

Sıcaklarda oruçlu olarak çalışmanın zor olduğuna değine Toprak; “Ben artık Adanalıyım. Çocuklarım burada doğdu. Son kış aylarına bir ay gibi bir süre memlekete akraba ziyaretine gidiyorum. Geri kalan dönemde ise buradayım. Adana’nın sıcağına alıştım. Ancak oruç tutarken ister istemez biraz zorlanıyoruz. Çocuklarımızı mümkün olduğunca getirmemeye çalışıyoruz. Mümkün olduğunca sıcakların çok yüksek olduğu öğle saatlerinde mola veriyoruz. Tabi burada susuzluk insanı zorluyor” şeklinde konuştu.

Çadırlarda kalıp ev işleriyle uğraşan Zemzem Bozan ise çocukları için akşam iftara yemek hazırlıyor. Sıcaklarda çalışmanın zorluklarına değinen Bozan konuşmalarına şöyle devam etti;

“Bizim Adana’ya çalışmak için gelmemiz 5 - 8 yıl oldu. Her yıl Kasım ve Aralık aylarında memlekete gideriz. Geri kalan zamanın tamamında Elazığ, Niğde ve Adana’ya geliriz. Şimdi Adana’da iş yoğunluğunun olduğu bir dönemdeyiz ve bizde buraya geldik. Ayrıca Adana’da iş çeşitliliği daha fazla oluyor.

“NEM ÇOK FAZLA”

Şuanda eşim ve çocuklarım karpuz topluyor. Muhtemelen bir aya kadar biber ve domates toplama işi başlar. Damlama sulama hortum işi olur. Çalıştığımız yerler içerisinde de Adana en sıcak illerdendir. Niğde ve Elazığ her ne kadar sıcak olsa da nem yok. Fakat Adana nemden geçilmiyor.

Şimdi mübarek Ramazan ayındayız. Sıcaklarda oruç tutmak biraz zor oluyor. Çocuklarım ve eşim tarlada çalışırken, ben çadırda kalıyorum. Benim için sorun değil ama tarlada çalışanlar zorlanıyor. Allah yardımcımız olsun. Kolay değil”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.