TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Söz seçmenin

Alınan erken seçim kararıyla yapılacak olan 24 Haziran seçimleri için seçmen sandık başına gidiyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2018 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2018 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Söz seçmenin


 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri genel seçimleri bugün yapılacak. Yurt içinde toplam 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen,180 bin 896 sandıkta oy kullanacak.. Adana’da ise, 1 milyon 524 bin 922 seçmen, 4 bin 533 sandıkta oy verecek. Bu seçimlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 30 bin Suriyeli de  oy kullanmaya hak kazandı.

 Vatandaşlar saat 08:00 ile 17:00 arasında oy verme işlemlerini gerçekleştirebilecek. Oy kullanacak vatandaşlar üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası bulunan resimli ve resmi nitelik taşıyan kimlikleriyle oy kullanabilecek. Oy kullanacak vatandaşların nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

 Seçmen bilgi kağıdı ile gelmeyenler nerede oy kullanacaklarını YSK’nın internet sitesinden öğrenebilecek. Seçmenlerin cep telefonu, fotoğraf ve kamera gibi görüntü kaydedecek cihazlarla oy kullanmaları yasak olacak. Yine seçmenler Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçerken iki oy pusulası kullanacak. Oy pusulaları aynı zarfa konularak sandığa atılacak. Bu yıl hastalar için ilki gerçekleştirilecek seçim uygulaması yapılacak. Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması ile hastalar evlerinde oy kullanabilecek.

Mühürsüz oy pusulası ve zarflar ise geçersiz sayılacak.

Seçmenlerin oy kullanırken aldıkları zarf ve oy pusulalarının arkalarında mühür olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersiz sayılacak. Ayrıca oy pusulaları ile zarfların üzerinde her hangi bir işaret çizgi bulunmaması gerekiyor. Üzerinde herhangi bir çizgi veya işaret bulunan zarf ve oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

Seçimlerde 6 Cumhurbaşkanı adayı ve 600 milletvekili için oy kullanılacak. Ak Parti ve MHP’nin kurduğu Milli İttifak’ın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak. CHP’nin adayı Muharrem İnce, İyi Parti’nin adayı Meral Akşener, Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu ve HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş olacak. 600 milletvekili için ise seçmenler, Ak Parti, CHP, HDP, İyi Parti, HÜDAPAR, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin adaylarını oylayacak.  Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altına oy pusulasında yer alacak.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.