TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarih kokan mahalle

Adana kent merkezinde bulunan tarihi camiler, külliyeler, konaklar görenleri kendine hayran bırakıyor. Tarih kokan alanları her yıl çok sayıda yerli ve yapancı turistler ziyaret ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2018 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2018 15:46
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tarih kokan mahalle


ÖZEL HABER

 

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana kent merkezinde bulunan tarihi camiler, külliyeler, konaklar görenleri kendine hayran bırakıyor. Tarih kokan alanları her yıl çok sayıda yerli ve yapancı turistler ziyaret ediyor.

Adana’nın tarih kokan bölgelerinden olan Ulu Cami Mahallesi insana huzur veriyor. Büyük Saat Kulesi, Tarihi Ulu Cami, Ramazan Oğlu Konağı, Tuz Hanı gibi pek çok tarihi dokuya ev sahipliği yapan Ulu Cami Mahallesi aynı zamanda tamda kent merkezinde bulunuyor. Dönemin Valisi Olan Ziya Paşa’nın kabrinin de bulunduğu Ziya Paşa Parkı yine aynı alanda içerisinde yer alıyor.  Tarihi Adana Ulu Camii olarak bilinen caminin 1507 yılında inşasına başlanmış. Ramazanoğulları döneminde yaptırılan caminin asıl isminin Ramazanoğlulları Camii olduğu belirtiliyor.

HALİL BEY TARAFINDAN YAPIMINA BAŞLANDI

Tarihi Ulu Camiyi, dönemin ünlü Beylerinden Halil Bey’in tarafından inşaatına başlandı ancak, Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından inşaat bitirildi. Cami sekizgen gövdeli minaresi, çift renkli taşları ve 16. yüzyıl çinileri ile yapıldı. Caminin duvarları siyah ve beyaz mermer bloklarıyla süslendi. Selçuklu üslubundaki batı kapısında iki yılan kabartmalı bir kubbe ile bir de yazıt bulunurken, kuzey duvarı üzerine oturtulmuş bir müezzin mahfili yer alıyor. Kıble duvarı ve kara mermerle çevrili mihrabın üstü yarım ay biçiminde yer alırken, beyaz mermer mimberdeki yazıtta Piri Mehmet Paşa’nın adı geçiyor.

CAMİ VE KÜLLİYE ONARILDI

 

1998 depreminde hasar gören cami ve külliyesinin onarımı, 1998-2004 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı ve 2004 yılında tamamlanarak tekrar ibadete açıldı. Caminin hemen kapısının ön kısmında kadınlar içinde mescit bulunuyor. Namaz kılmak isteyen kadınlar bu mescidi kullanarak namazlarını kılabiliyor. Caminin hemen önünde bulunan alanda ise, güvercinler yer alıyor. Çok sayıda güvercin tarihi yapıyı görmeye gelen vatandaşları ağırlıyor. Vatandaşlarda 1 liraya satılan yemlerden satın alarak kuşlara ikram edebiliyor.

 

TURİSTLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORLAR

 

Caminin hemen yanında Ulu Cami Külliyesi, Vakıf Sarayı (Harem Dairesi) ve Tuz Hanı (Selamlık Dairesi), Ziya Paşa’nın mezarının içerisinde bulunan Park ve Ramazanoğlu Konağı bulunuyor. Hemen Caminin Güneyi’nde ise Tarihi Büyük Saat Kulesi yer alıyor. Tarihi dokusu, ile insanı alıp eskilere götüren alana her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor. Tarihi ve mimari yönden önemli bir eser olan Tarihi Ulu Cami Adana’ya artı değer katıyor.

 Dünyada yapıldığı günden bu yana hala ayakta olan evlerinden biri olan Ramazanoğlu Konağı, 1360-1400 arasında inşa edildiği ifade ediliyor. Adana tarihine tanıklık eden konakta Kanuni Sultan Süleyman ve IV.Murad’ın konakladığı belirtiliyor.  

DÜNYANIN SAYILI SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ

Ramazanoğulları ailesinin konağı olan tarihi bina, şimdilerde Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi olarak şehrin sosyal hayatında önemli bir yere sahip. Konak, Ramazanoğlu Beyliği Sarayı’nın ayakta kalan kısmı ve Selamlık bölümü, yani yönetim merkezini oluşturuyor. Beylikler dönemi mimarlığının seçkin bir örneği olan yapı Adanalı Piri Paşa tarafından yaptırılmış. Sürekli onarımlar yaşayan yapı 14. yüzyıldan kalan, dünyanın sayılı sivil mimarlık örneklerinden biri olarak görülüyor. Konağı yaptıran Adanalı Piri Paşa’nın, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk vezirlerinden olduğu ifade ediliyor. Adana beylerbeyliği yapan Piri Paşa’nın 48 yıl görevde kaldığı anlatılıyor.

ETKİNLİKLER YAPILIYOR

 Adana’daki Ulu Cami’nin yanı sıra Ulu Cami Medresesi, Yağ Cami ile Medresesi, Çeşme, Pamuk Hanı Mescitleri, Zaviye-i Cebel Nur, Darüşşifa, Darül Hadis, İmaret, Kapalıçarşı, Irmak Hamamı gibi eserler de Piri Paşa tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Adana’ndaki ilk müze-kültür merkezi özelliğini taşıyan konak restore edildikten ve Çukurova Üniversitesi’ne tahsis edildikten sonra konferans ve türlü etkinliklere ev sahipliği yapmaya başladı. Etkinlikler halka açık ve ücretsiz yapılırken, konak resmî tatiller dışında her gün ziyarete açık.

TUZHANI RESTORE EDİLMİŞTİ

 

Tarihi Tuz Hanı ise, geçtiğimiz yıllarda restore edilerek tekrar kullanıma açıldı. Geçtiğimiz yıllarda atıl durumda olan Tarihi Tuzhanı Vakıflar Adana Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun restore edildi. 2014 yılında restorasyonu tamamlanan Tarihi Tuzhanı, tekrar kullanıma açıldı. Ramazanoğlu Beylik Sarayı olarak bilinen handa şuanda 26 adet işyeri bulunuyor.

 

ZİYA PAŞA’NIN KABRİ BULUNUYOR

 

Bu tarih kokan mekanların yanın da bulunan birde Ziya Paşa Parkı bulunuyor. Ziya Paşa şair, yazar ve aynı zamanda devlet adamıdır.   Tanzimat Edebiyatı‘nın önemli şair ve düşünürlerinden olan Ziya Paşa, hayatının büyük bir bölümünü devlet için çalışarak geçirmiştir. Ülkenin siyasi olarak gelişmesi için çalışmalarda bulunduğu ve mücadele ettiği Ziya Paşa’nın kabride yine bu parkın içerisinde bulunuyor.

 

ZİYARETÇİLER TARAFINDAN DUALAR EDİLİYOR

 

Parka gelen ziyaretçiler, Ziya Paşa’nı kabrinde bir dua okuyarak gezintilerine öyle devam ediyor. Adana Valisi olan Ziya Paşa için ölüm yıl dönümünde her yıl törenler düzenleniyor. Kadri başında anılan Ziya Paşa için dualar ediliyor. 1825 İstanbul doğumlu olan Ziya Paşa, 17 Mayıs 1880'de Adana'da yaşamını yitirdi.

 

 

  

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.