TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yazın formda kalmanın ‘5 altın kural’ı

Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, sıcak havanın aynı zamanda da metabolizmayı hızlandırdığını, bu durumun da özellikle yaz aylarında daha rahat kilo verilmesine imkan sağladığı yorumunu yaptı. ‘Formda kalmanın 5 altın kuralı’nı da açıklayan Şenses, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazının kahvaltı olduğunu hatırlatarak, lifli gıda tüketilmesi, özellikle öğleden sonra ‘ara öğün’ alınıp, günlük ortalama 8-10 bardak su tüketilmesiyle birlikte her gün en az 10 bin adım atılarak, yürüyüş ve spor yapılmasını önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2018 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2018 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yazın formda kalmanın ‘5 altın kural’ı

 

 

Serhat ŞANLI

(ÖZEL HABER)

ADANA (İLKHABER) – Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının, zayıflamak ve formda kalmak isteyenler için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, “Havanın sıcak olması, metabolizmamızı da hızlandırıyor. Bu da eğer dikkat edersek, yaz aylarında daha rahat kilo vereceğiz anlamına geliyor. Tabi ki, bazı kurallara dikkat ederek” dedi. Şenses, bunaltıcı sıcaklarla baş ederken, formda kalmanın ‘5 altın kural’ını da açıkladı.

KAHVALTI OLMAZSA OLMAZ

Güne kaliteli bir kahvaltı ile başlamanın, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacağını anlatan Şenses, kahvaltıda da hem protein, hem de lif açısından zengin besinler tercih edilerek, vücudun daha uzun süre tok kalmasının sağlanabileceğini söyledi. Şenses, “Protein açısından zengin peynir, yumurta ve süt gibi besinler kahvaltının baş tacı olmalı. Lif içreği yüksek tam tahıllı ekmek veya yulaf ezmesi ile tamamlanmalı; vitamin ve mineral için de domates, salatalık, yeşillik veya meyve ile zenginleştirilmeli” dedi.

LİFLİ GIDALAR TERCİH EDİN

“Bu sıcaklarda kahvaltı yapamıyorum” diyenlere de önerilerde bulunan Fadime Özgök Şenses, hem hafif, hem de lezzetli bir alternatif sundu. Şenses, bir dilim karpuz, bir dilim beyaz peynir, 2 adet tam ceviz ve bir ince dilim tam buğday ekmeğiyle de yaz sıcağında güzel ve keyifli bir kahvaltı yapılabileceğini dile getirdi. Lifli gıdaların hem kişiyi tok tuttuğunu, hem de metabolizmayı hızlandırdığına işaret eden Şenses, kuru bakliyat, sebze ve meyve tüketiminin arttırılmasının, lif açısından zengin bir beslenme sağlayacağını ifade etti.

EN İYİ ARA ÖĞÜN: MEYVE

Kilo kaybı açısından kurubakliyat ve sebsze ağırlıklı bir beslenmenin avantaj sağlayacağını kaydeden Şenses, alınan kalorinin de et, tavuk ve balık tüketilen öğüne kıyasla düştüğünün de altını çizdi. Yaz aylarında en iyi ara öğünün, alternatifi bolca bulunan meyveler olduğunu vurgulayan Şenses, “Meyve beni acıktırıyor” diyenlerin sayısının da hiçte az olmadığını anlattı. Şenses, “Avuç içini dolduran meyvenin bir porsiyon olduğunu unutmamak gerek. Özellikle öğleden sonra uzun olduğu için mutlaka ara öğün yapılmalı” diye konuştu.

SODA VE YOĞURT İLE TOK KALIN

Terleme ile kaybedilen sıvıyı karşılamanın en kolay ve kalorisiz yolunun; su içmek olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şenses, su içmek için de susamayı beklememek gerektiğini söyledi. Şenses, günde en az 8-10 bardak su içilmesi tavsiyesinde bulundu, ancak gün içerisinde dışarıda vakit geçirme süresi uzun olanlarda bu miktarın arttırılmasını istedi. Şenses, hem su, hem de mineral kaybını karşılayacak küçük bir tarif de verdi; “Bir su bardağı yoğurdu çırpıp, içine su yerine bir adet soda ekleyip içebilirsiniz.”

HER GÜN EN AZ 10 BİN ADIM ATIN

Havanın serinlemeye başladığı ve yağ yakma işleminin daha aktif olduğu akşam saatlerinde spor yapılmasını tavsiye eden Fadime Özgök Şenses, “Her gün spor yapmıyorsanız dahi haftada toplam 150 dakika egzersiz ve yürüyüş yaparak, kilo verebilirsiniz. Gün içerisinde 10 bin adım atmaya çalışmak hem sağlık için, hem de formunuzu korumanız için uygulayabileceğiniz bir yöntem. Bunun için cep telefonunuza ‘adım sayar’ uygulamasını yükleyerek, günlük adım sayınızı öğrenebilirsiniz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.