TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğru zemin seçilmeli

JMO Adana Şube Başkanı Ceyhan Depremi’nin üzerinden 20 yıl geçmesine karşın değişen bir şeyin olmadığını savundu ve yapılaşmada bir uyarı daha yaptı:

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2018 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2018 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Doğru zemin seçilmeli

 

 

 

ADANA(İLKHABER) - 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana- Ceyhan depreminin yıldönümü nedeniyle açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Ceyhan depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen değişen hiçbir şeyin olmadığını söyledi.

TATAR “DEPREMLERİN AFETE DÖNÜŞMESİNİ ÖNLEMEK ELİMİZDE”

Türkiye’de yaşanan büyük ölçekli depremlerde yüz bine yakın insanı kaybettiğimizi, yüzbinlerce vatandaşın yaralandığını, yarım milyonu aşkın konutun da ciddi şekilde hasar gördüğünü anımsatan JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Sonuçlarını unutamadığımız  felaketleri yaşadık ama ders almadık. Ancak, biz biliyoruz ki, aslında bir doğa olayı olan deprem, düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olarak yapılması gereken arazi kullanım ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi gibi faktörler nedeniyle afete dönüşmektedir. Yine biliyoruz ki, doğa kaynaklı olan depremleri önlememiz mümkün değildir, ancak, depremlerin birer afete dönüşmesini engellemek bizim elimizdedir” dedi.

“BİR DOĞA OLAYI DEPREM, YANLIŞ TERCİHLER SONUCU AFETE DÖNÜŞÜYOR”

Yaşanan depremler sonucunda halkın Jeolojiye ilgisinin arttığını ve deprem konusunda duyarlı hale geldiğini anımsatan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, yapılaşma konusunda şu uyarılarda bulundu;

“Ovalar, özellikle 1. derece tarım alanları yerleşime açılarak hem doğal zenginliğimiz yok edilmekte hem de deprem açısından risk alınmaktadır. Yeni yerleşim alanları mutlaka kaya zeminlere planlanmalı, alüvyon zeminlerden kaçınılmalıdır. Özellikle toplu konut ve kentsel dönüşüm alanlarının bu yönde planlanması kentleşmenin sağlam zeminlere doğru gelişmesinin önünü de açacaktır.  Bir doğa olayı olan deprem, düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olarak yapılması gereken arazi kullanım ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi, imar afları gibi faktörler nedeniyle afete dönüşmektedir.”

“ALINACAK ÖNLEMLERLE DEPREMİN AFETE DÖNÜŞMESİ ENGELLENİR”

Depremlerin afete dönüşmesinin engellenmesinin mümkün olduğuna dikkati çeken Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sözlerini şöyle tamamladı;

“Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için alınacak önlemlerin başında, günü kurtaran rantçı, spekülatif ve faydacı anlayışların terk edilerek akla, bilime ve plana dayanan yerleşim politikalarının hayata geçirilmesi ve mühendislik ilke ve normlarına dayanan güvenli yapılaşmanın sağlanması gelmektedir. Çözümün bir parçası olan jeoloji mühendislerinden yeterince faydalanılmamaktadır. Bu eksiklikler yaşanacak felaketlerin sonuçlarının daha vahim olmasına davetiye çıkarmaktadır”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.