TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sessiz ol sınav var

Türkiye’de 2.3 milyon aday katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran Cumartesi günü ile 1 Temmuz Pazar Günü arasında gerçekleştirilecek. Sınava girecek öğrenciler, refakatçileri ve sınavda görevli personeller ücretsiz olarak Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait belediye otobüsleri ve metrolardan yararlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2018 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2018 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sessiz ol sınav var

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Türkiye’de 2.3 milyon aday katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran Cumartesi günü ile 1 Temmuz Pazar Günü arasında gerçekleştirilecek. Sınava girecek öğrenciler, refakatçileri ve sınavda görevli personeller ücretsiz olarak Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait belediye otobüsleri ve metrolardan yararlanacak.

2018 yılında ilk olarak uygulanacak olan üniversiteye geçişte yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu TYT cumartesi günü yapılacak. YKS bu yıl 3 oturum şeklinde yapılacak. YKS’nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testi  (TYT) tüm adaylar için zorunlu olacak. 30 Haziran günü yapılacak olan TYT 135 dakika sürecek. YKS’nin 2. Oturumu ise Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise, 1 Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak ve 180 dakika sürecek. Yine 1 Temmuz Pazar günü YKS’nin 3. Oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. YDT’nin süresi de 120 dakika olacak.  


KAÇ SORU VAR

 

Temel Yeterlilik Testi (TYT)'de adaylara 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu sorulacak. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu yer alacak. Peki puan hesaplaması nasıl olacak?. Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

 

TEMEL MATEMATİK TESTİ VEYA TÜRKÇE TESTİNDE EN AZ 0,5 HAM PUAN

 

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekiyor. TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekiyor. TYT puanının, YKS puan türlerinin hesaplanmasındaki katkısının yüzde 40 olduğu belirtiliyor.

 

DİPLOMA NOTU 5 İLE ÇARPILACAK

 

Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülüyor. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 oluyor. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınıyor. OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanıyor.


OTOBÜS VE METRO ÜCRETSİZ

 

 Adana’da YKS’ye girecek adaylar ve onlara eşlik edecek refakatçilere Adana Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım desteği geldi. Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait belediye otobüsleri YKS’ye girecek olan adayları ve velilerini 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde ücretsiz taşıyacak. Bunun yanı sıra Adana Metrosu’ndan da öğrenciler ücretsiz olarak faydalanabilecek. 30 Haziran ve 1 Temmuz günlerinde sınavın başlangıç saatine kadar giriş belgelerini gösteren her öğrencinin belediye otobüsleri ve metrodan ücretsiz ulaşım hizmeti alabilecek. Sınav günleri, görevli sınav personelleri de ücretsiz taşımadan yararlanabilecek.

 

 GEREKSİZ KLAKSONDAN KAÇININ

Adana Büyükşehir Belediyesi, üniversite sınavının yapıldığı saatlerde gürültü kirliliğinin yaşanmaması için kentin çeşitli yerlerine uyarıcı pankartlar astı. Özellikle sınav merkezlerinin yakın çevresindeki yollarda sürücülerin gereksiz klakson çalmamaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.