TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gelenek değişmedi

Çukurova’da gelenek yine değişmedi. 21 yıldır ovanın ilk pamuğunu yetiştiren çiftçi Hasan Aslan, bu yıl yine bir ilki daha başararak ürettiği pamuğu Ticaret Borsası’na getirip sattı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2018 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2018 19:28
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gelenek değişmedi

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Adana’da 40 yıldır çiftçilik ile uğraşan Hasan Aslan, 21 yıldır diğer üreticilere göre daha erken dönemde pamuk ekip, ilk satışı yapıyor. Bu yıl erken üretimde ikinci olan Aslan; “21 yıldır Çukurova’da ilk pamuğu ben yetiştiriyorum ve yetiştirdiğim pamuğu borsamıza getirip satıyorum. Ancak bu yıl benden önce yine bizim bölgede pamuk ekimi yapan başka üreticimiz birinci oldu. Bende ikinci oldum. Ancak 21 yıldır ilk üreticiler arasında olmak beni sevindiriyor” dedi.

Çukurova’nın 2018-2019 sezonu ilk kütlü pamuk satışı Adana Ticaret Borsası Elektronik Alım-Satım Salonunda elektronik ortamda açık arttırma usulü ile seans bazlı olarak gerçekleştirildi. Adana Ticaret Borsası tarafından geleneksel hale gelen ilk üretimde Bahçe köyünden Ali Kerküt (50 kg) birinci, Hasan Aslan (50 kg) ikinci ve Karataş ilçesi merkezden Yücel Balıkçı (30 kg) ile üçüncü oldu.

Adana Ticaret Borsası, her yıl Çukurova’da ilk üretilen kütlü pamuğu alıyor. Çiftçilere bir bakıma teşvik olan program kapsamında üreticiler ürettikleri pamuk için Borsaya başvuruyor. Borsadan yetkililer üreticilerin arazilerinde yaptığı inceleme sonucu, belirledikleri kriterleri taşıyan ürünler alınarak borsada sembolik olarak açık artırma usulü ile satılıyor.

Geleneksel hale gelen ilk üretimde bu yıl Adana’da 40 yıldır çiftçilik yapan Hasan Aslan, 21 yıldır liderliği kimseye kaptırmayıp diğer üreticilere göre daha erken dönemde pamuk eken üretici oldu.

Bu yıl 150 dekarlık alanda pamuk eken Aslan, 10 dekarlık bölümünü ilk hasat için ayırdı. Erken hasat için ayırdığı alanda ilk hasatta elde ettiği 50 kilogramlık pamuğunu Adana Ticaret Borsası'nda kilogramını 50 liradan, ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı satın aldı.

Adana’da 21 yıldır pamuk ekiminde ilk üretici unvanına sahip olan Hasan Aslan bu yıl ikinci sırada yer aldı. Bundan sonra da her yıl ‘ilk üretici’ olma yarışına katılacağını belirten Aslan; “Adana’da 21 yıldır pamuğu ilk yetiştiren üreticiyim. Ancak bu yıl ikinci oldum. Kısmet. Benden daha önce yetiştiren üreticimiz de var. İleriki yıllarda da ilk yetiştirici olmak için yine erken ekim yapacağım” dedi.

Üreticiler için pamuk ekiminin zorluğuna değinen Aslan; “Pamuk çok zahmet isteyen bir üründür. Bir zamanlar Çukurova pamuğun kalbi durumundaydı. Ancak çok zahmetli ve maliyetli olmasından nerdeyse bitme noktasına geldi. Son yıllarda verilen teşvikler ile yeniden hayat buluyor” dedi.

Çukurova’nın pamuğunun kaliteli olduğunu belirten üretici Hasan Aslan, konuşmasına şöyle devam etti;

“Pamuk hiçbir zaman değerini yitirmez. İnsanlar için her zaman ihtiyaç olacaktır. Dünyanın en iyi pamuğu da bence Çukurova’da yetiştiriliyor. Ancak büyük emek ister. İyi bakım yapılmalı ve gübresi, suyu zamanında verilmeli.

Biz Çukurovalı üreticiler iyi ürün yetiştiriyoruz. Her yıl mutlaka pamuk ekerim. Bu yıl da 150 dekar alanda pamuk ekimi yaptım. Son yıllarda pamuk ekiminde bir artış görülüyor. Hepimiz için sevindirici bir haber. Teşvikler şimdilik iyi. Ancak bu yıl için iyi bir fiyat bekliyoruz. Üreticiler zarar etmedikten sonra her yıl pamuk ekim alanlarında artışın devam edeceğini düşünüyorum”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.