TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asma köprülerde motosiklet tehlikesi

Seyhan Nehri üzerinde bulunan asma köprüler yasak olmasına rağmen motosiklet kullanıcılarının yolu haline geldi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2018 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2018 19:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Asma köprülerde motosiklet tehlikesi

BAYRAM BULUT

ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Seyhan Nehri üzerinde bulunan asma köprüler yasak olmasına rağmen motosiklet kullanıcılarının yolu haline geldi.

Adana’nın Seyhan ve Yüreğir İlçelerini birbirine bağlayan görüntüsüyle insanı adeta büyüleyen Seyhan Nehri üzerinde, yayaların karşıdan karşıya geçmesi için yapılan asma köprüler bulunuyor. Bu köprüler yayaların karşıdan karşıya geçlerinde büyük kolaylık sağlıyor. Köprülerde, demir ayaklar, çelik halatlar ve köprü zeminine yerleştirilen tahtalar bulunuyor. Köprü üzerindeki tahtalar yağmurun ve yayaların kullanımı nedeniyle zaman zaman aşınıyor. Aşınan bu tahtalar Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından köprü bakıma alınarak değiştiriliyor. Ancak bu tahtaların aşınmasının ve kırılmasının çok önemli nedenlerinden bir tanesi de sadece yayalara ait olan asma köprülerin motosiklet kullanıcılarının aşırı kullanım alanı haline gelmesi olarak görülüyor.

4 ASMA KÖPRÜ BULUNUYOR

Adana’da Sinan Paşa Asma Köprüsü, Yavuzlar Asma Köprüsü, Gençlik Köprüsü ve bu köprünün hemen yanında bulunan kambur köprü bulunuyor. Görünüşleriyle ve ulaşım kolaylığı nedeniyle insanlara büyük kolaylık sağlayan bu köprülerin uzunlukları da 500 metrenin üzerinde bulunuyor. Köprüler ilk yapıldıkları dönemlerde sadece yayalar için tasarlandığı için motosiklet ve bisiklet girişlerinin engellenmesi için köprü girişlerine döner kapılar konuldu. Bir süre bu kapılar nedeniyle bisiklet ve motosiklet sürücüleri köprü içerisine giremedi. Yayaların gönül rahatlığıyla kullandıkları bu köprülerin sallanması bazı yayaları rahatsız etse de herkes bu köprülerden memnun.

MOTOSİKLETLER KULLANIYOR

İlerleyen zaman içerisinde bu köprüleri kullanabilmek için kilitli kapıların kilitlerinin kırıldığı görüldü. Kırılan kilitlerin açılmasıyla yayalara ait bu köprüleri bisiklet ve motosiklet sürücüleri kullanmaya başladı. Yayaların köprüden yürümelerine engel olan motosikletler ve bisikletler bununla da yetinmedi. Motosiklet sürücüleri tahta zemin üzerinde hızda yapmaya da başladı. Tahtaların üzerinden hızlıca geçen bu motosikletler nedeniyle köprülerden korkunç yükseklikte sesler geliyor. Vatandaşları korkutan bu seslerin yanı sıra motosikletlerin kullanması nedeniyle zeminde bulunan tahtaların yerinden oynadıkları görülüyor. Tahta zemine büyük zararlar veren motosikletleri kimsenin uyarmaması ise dikkatlerden çakmıyor.

ZAMAN ZAMAN BAKIMA ALINIYOR

Asma köprüler zaman zaman bakıma alınıyor ama daha sonra ise, adeta kaderine terk ediliyor. Köprülerin üzerlerinde yapılan ışıklandırma sistemleri bulunuyor. Bu ışıklandırma sistemleri köprülerin güzel bir görüntüye sahip olmalarını sağlıyor. Kentteki tüm köprülerde bu ışıklandırma sistemleri bulunuyor ancak ışıklandırma sistemleri köprülerin güvenlikleri konusunda bir işe yaramıyor.

ADANA’NIN SİMGELERİ

Adana’nın simgesi haline gelen bu köprüler hem spor yapmak için, hem de hava almak için kullananlarda bunuyor. Seyhan Nehri’nin Yüreğir ayağında bulunan yürüyüş parkuruna giden vatandaşlar bu alanda spor yapmanın keyfini çıkartıyor. Spora tempolu yürüyüşle köprü üzerinde başlayan vatandaşlar bile oluyor. Birçok amaçlı kullanılan asma köprüler vatandaşlar için önemli bir yer taşıyor.

HATIRA FOTOĞRAFLARI ÇEKTİRİYORLAR

Sünnet olacak çocuklar, nişanlanacak ve ya evlenecek çiftlerinde fotoğraf çektirme mekanı halini alan bu köprülerde her gün çok sayıda fotoğraflar çektirerek, muhteşem doğa manzarası ile anlarını ölümsüzleştiriyor. Kimileri köprünün üzerinden nehir manzarası eşliğinde fotoğraf çektiriyor, kimileri ise, köprüyü arka fon alarak kullanıyor. Birbirinden güzel fotoğraf karelerinin yakalandığı asma köprülerle çekilen fotoğraf kareleri tarihe adeta bir not olarak düşüyor.

KAPILAR DA ÇALINMIŞ

Öte yandan köprünün kilitleri kırılan kapılarının da yerinden sökülerek çalındığı görülüyor. Köprülerin kapılarının çalınması ile köprüyü kullanan motosiklet ve bisiklet sürücülerinin işleri kolaylaşıyor. Bisiklet ve motosikletlilerin kolaylıkla girdikleri asma köprülerde birde hız yapması vatandaşların köprü üzerinde trafik kazasına uğramalarına neden olabiliyor. Motosiklet sürücülerinin yayalara öncelik tanıması gerekirken yayalar motosikletli kişilere yol vermek zorunda kalıyor. Aksi takdirde yayalar bu araçların çarpmalarına maruz kalıyor.

MOTOSİKLETLİLERİN GEÇMESİNİ ENGELLEYİN

Vatandaşlar, bu köprülerin kendileri için önemli bir yer taşıdığını anlattı. Köprülerin Seyhan Nehri’ne ayrı bir güzellik kattığını dile getiren vatandaşlar, “Gerçekten hem güzel bir görüntü oluşturuyorlar, hem de yayalar gönül rahatlığı ile bu köprüleri kullanabiliyorlar. Ancak motosikletli kişiler maalesef köprü üzerinden geçmemiz esnasında bizi tehlikeye sokuyorlar. Motosikletlerin geçmesi ile köprü sallanıyor. Üzerinde durulmaz hale geliyor. Köprünün tahtalarının yerinden oynadığını göre biliyoruz zaten. Madem yayalar için yapıldı. Motosikletli kişilere bir çözüm bulsunlar.” dediler.

DOĞAL GÜZELLİKLER

Vatandaşlar özellikle Gençlik Köprüsü’nün bulunduğu alandan bahsetti. Gecesi ve gündüzü ayrı bir güzelliğe sahip olan bir yer olarak bu alanı gördüklerini dile getiren vatandaşlar, “Gece renga renk ışıkları serin havası ile çok güzel bir yer oluyor burası. Ancak gündüz güzelliği bir başka tabiî ki. Çeşit çeşit kuş türleri ve ördek türlerini göre bildiğimiz bu alanda piknik bile yapabiliyoruz. Cennetten bir bahçe gibi burası doğal güzellikleri bakımından” ifadelerini kullandılar.

İNSANLAR ÖLÜRSE NE OLACAK?

Motosikletlilerin köprü üzerinde yayalara çarpması ve yayaların köprüden düşmesi durumunda bir facianın yaşana bileceğini belirten vatandaşlar, “Allah korusun motosiklet yaya gruplarına hızlıca gelip çarparsa, yayalar suyun içerisine düşerce ne olacak. Yüzmeyi bilmiyorlarsa boğularak can verecekler yazık değimli? Gerçekten yetkililerin dikkate alması gereken ciddi bir konu bu. Umarız motosikletlilerin bu alana girmesi engellenir.” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.