TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Takıların vazgeçilmezi ‘Gümüş’

Altın'dan sonra Dünya'da en çok kullanılan bir metal olan gümüş, insanlık tarihi boyunca hep kullanılmış ve kullanılmaya da devam ediyor. Özellikle takı alanında önemli bir yeri olan gümüş, sağlık açısından da faydalı bir metal olarak göze çarpıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2018 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2018 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Takıların vazgeçilmezi ‘Gümüş’


(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Altın'dan sonra Dünya'da en çok kullanılan bir metal olan gümüş, insanlık tarihi boyunca hep kullanılmış ve kullanılmaya da devam ediyor. Özellikle takı alanında önemli bir yeri olan gümüş, sağlık açısından da faydalı bir metal olarak göze çarpıyor.

Altın fiyatlarının yüksek oluşu insanları gümüşe yöneltiyor. Adana’da gümüş takı işletmecisi İbrahim Aziz Ortatepe, gümüş takı modellerinin kadınların günlük yaşamdaki vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söylüyor.

Özel günlerin yanında günlük giyimde de gümüş takı çeşitlerinin tercih edildiğine değinen Ortatepe; “Altın fiyatlarının yükselişinden dolayı gümüşe olan rağbet her geçen gün daha da artıyor. Hem gümüşün, hem de işçiliğin ucuz oluşu insanları gümüşe teşvik ediyor. Artık insanlar genelde gümüşü tercih ediyor. Gümüş her zaman moda” şeklinde konuştu.

Gümüş işçiliğinin Türklerin eski el sanatlarından biri olduğunu ifade eden İbrahim Aziz Ortatepe, Anadolu’da gelinlerin ve genç kızların, gümüş yüzükler, gümüş para alınlıklar ve taşlı gümüş kolyeler kullanmasının artık bir kültür haline geldiğini söyleyerek şöyle devam etti;

“Gümüş çok eski zamanlardan beri insanoğlu tarafından kullanılmaktadır. Özellikle takı alanında önemli bir yeri olan gümüş, sanattan bilime, bilimden endüstriye kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Günümüzde takı alanında oldukça fazla tercih edilmeye başlanan gümüş, yaklaşık 3 bin yıldır kadınların süs olarak tercih ettiği bir malzemedir.

Günümüzde de gümüş takı modelleri kadınların günlük yaşamdaki vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Özel günlerin yanında, günlük giyimde de kullanılan gümüş takılar daha dikkat çekmektedir.

Kolyelerin günlük yaşantıda hayatı kolaylaştırdığı, hiç düşünmeden her kombin ile uyum gösterdiğinden dolayı aksesuar bölümlerinde çoğunluklu olan takılardır. Gümüşün her renk ile uyum göstermesi de tasarımlar da birçok çeşitlilik sağlamaktadır.

Gümüş takı kategorisinin içerisinde en fazla kolye, yüzük, küpe, bileklik tercih ediliyor. Kadınlar gümüş kolye, bileklik, küpe tercih ederken, erkekler genellikle gümüş yüzük, tesbih ve bileklik tercih etmektedirler.

Gümüş altın madenine göre daha hesaplı olduğundan daha fazla çeşitlilik ve kullanım alanına sahiptir. Altın çok pahalı olduğundan dolayı, gümüş daha çok tercih ediliyor. İnsanlar işe takı olarak bakıyor, altın veya gümüş olarak bakmıyor. Altın daha çok yatırım aracı olarak görülüyor.

Her bütçeye hitap eden gümüş takılar bulmak mümkündür. Gündelik yaşamınızda kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda yıldönümü, doğum günü, yeni yıl hediyesi gibi özel günlerde hediye bulmakta zorlananlar için gümüş takılar adeta kurtarıcı görevi görür. Bu yıl trendlerine bakacak olursak, ‘Anka Kuşu’ ve ‘Erkek kral’ modelleri çok tercih edilmeye başladı.

Gümüş çok çeşitli alanlarda ve çok kullanışlı olması nedeniyle çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Gümüş sektörünün bu büyüklüğü beraberinde birçok dolandırıcılık vakalarını da beraberinde getirmektedir.

Özellikle kıyıda-kenarda tablalarda ne olduğu belli olmayan ürünleri gümüş diye vatandaşlara satarak dolandırmaktadırlar. Bu gibi durumlara düşmemek için yeri-yurdu belli olan, bilindik ve güvenilir yerlerde alışveriş yapmak gerekir.

Alacağınız gümüş aksesuar ve takıların orijinal olup olmadığını ayar numarasından da anlayabilirsiniz. Her aksesuarın üzerinde bir ayar numarası vardır. Tüm dünya genelinde gümüş için en yaygın ayar numarası 925 olarak bilinir. Bugün 999 ayar gümüş de var ve 925 ayardan sonra çok yaygın olarak piyasada yer almaktadır.

Takı alanında önemli bir yeri olan gümüş, sağlık bakımından da çok faydalıdır. Gümüş antibakteriyel bir etkiye sahip olduğu için gümüşten çatal, kaşık, bıçak, su kabı gibi mutfak gereçleri özellikle varlıklı kişiler tarafından çok tercih edilmektedir.

Ayrıca antibiyotik ihtiyacında gümüş suyu tedavi edici bir sıvı olarak tüketilmektedir. Ayrıca gümüşün radyasyona karşı koruyucu özelliği vardır. Yapılan araştırmalar, sedef, şeker, ayak kokusu, kaşıntı, mayasıl gibi hastalıklara gümüş ve gümüş suyunun iyi geldiği belirtilmektedir.

Gümüş bir de en fazla iletkenlik özelliğine sahip bir elementtir. Gümüş ısıyı alarak düzgün ve hızlı bir şekilde dağıtarak iletimini sağlamaktadır.

Kullandığınız gümüş malzemelerinin bir de bakımı çok önemlidir. Gümüş yumuşak madendir. İşlemesi altından biraz daha zordur ve kırılgandır. Gümüş biraz oksit tutar, kullanışı altına göre biraz daha zordur ve daha dikkatli kullanmak lazım.

Gümüş bir süre kullanılmadığı zaman rengi oksitlenir, rengi siyahlaşabilir. Eğer kullandığınız gümüş takılar oksitlendiyse, piyasada satılan gümüş temizleme suları ile temizliğini yapabilirsiniz. Ya da bir gümüşçüye götürüp, daha iyi temizleyebilirsiniz.

Tüm bunların yanında evinizde de; diş macunu, sirkeli su ve karbonat karışımı, tuz ve limon karışımı, deterjanlı kaynamış su, beyaz sabun ve amonyak ve su ile sabunla da gümüşünüzü temizleyebilirsiniz”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.