TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En iyisi ‘Doğal’ olanı

Her geçen gün organik ürünlere olan ilgi artarak devam ediyor. Sağlıklı besin ürünlerinin öneminin arttığı günümüzde gıdada aranan kriter ‘Doğal’ ve bununla birlikte Dünyada yükselen trend ‘Organik’ olarak karşımıza çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2018 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2018 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
En iyisi ‘Doğal’ olanı


(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Her geçen gün organik ürünlere olan ilgi artarak devam ediyor. Sağlıklı besin ürünlerinin öneminin arttığı günümüzde gıdada aranan kriter ‘Doğal’ ve bununla birlikte Dünyada yükselen trend ‘Organik’ olarak karşımıza çıkıyor.

Sağlıklı besin ürünlerinin öneminin artmasıyla birlikte, bu ürünlerin üretimiyle ilgili çalışmalar hazırlanıyor ve verilen teşvikler ile üretimde artış sağlanıyor. Bugün hemen hemen her yerde ‘Doğal’, ‘Ev yapımı’, ‘Organik’ adı altında ürün satışı görmek mümkün. Ayrıca birçok ilde kurulan ‘Doğal Ürün Pazarları’ da vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Adana’da kendi yaptığı ev yapımı ürünleri satan Hasan Tutuş, tamamen doğallıktan yana olduğunu söylüyor. Kendisine ait küçük bir arazide yetiştirdiği sebzeleri, evinde yaptığı yoğurdu, peyniri, salçayı ve turşuyu satan Tutuş; “Köyde kendime ait yaklaşık 400 metrekare arsamda sebze yetiştiriyorum. Bunlardan evde turşu, kuru sebze, kuru biber ve salça yapıyorum. Ayrıca ev yoğurdu ve peyniri de hazırlıyorum. Tüm ürünlerim tamamen doğal” dedi.

Özellikle turşu ve salça talebinin çok olduğunu belirten Hasat tutuş; “Bizim damak tadımız çok farklı. Vatandaşlarımız fabrikasyon ürünlerde kendi damak tadını bulamıyor. Özellikle ev yapımı turşu ve salça talebi her geçen gün daha da artıyor” şeklinde konuştu.

Doğal ürünlerin önemine değinen Tutuş, sözlerine şöyle devam etti;

“Mutfağımızda önemli yere sahip olan turşu hemen hemen her evde yapılıyor. Turşu kültürümüzün vazgeçilmezi, atalarımızdan bize kalan en değerli mirastır diyebilirim. Özellikle Adana’da et kültürü çok fazla ve et yemeklerinin yanında da turşu olmazsa olmazımızdır.

“DEĞİŞMEZ KÜLTÜRÜMÜZ”

Türk kültürünün bir parçası olan turşuyu, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde çarşıda, pazarlarda, seyyar tezgâhlarında, marketlerde görebiliriz. Turşunun kendisinin yanında suyu da çok değerlidir. Hatta turşu suyu bazı sofralarda içecek olarak da karşınıza çıkar. Biz ailece turşuyu çok seviyoruz. Hatta bizim buralarda turşuyu sevmeyeni bile duymadım desen yeridir. Çünkü turşu suyu tam bir probiyotik kaynağıdır.

Kendime ait küçük bir bahçem var ve orada sebze yetiştiriyorum. Doğal olarak kendi yetiştirdiğim biberlerden, turşu, kurutmalık biber ve salça yapıyorum. Kendi ihtiyacım kadarını saklıyor, diğerlerini de akrabalarıma, eş-dost arkadaşlarıma veriyorum. Zamanla da çevreden talepler oldu. Bende doğal olarak ürettiğim ürünlerden talepler doğrultusunda hazırlayıp kendilerine sundum.

“DOĞAL ÜRÜNLERE İLGİ ARTIYOR”

Bugün insanlar doğal ürünlere çok fazla ilgi göstermeye başladı. Hem damak tadı, hem de daha sağlıklı olması açısından doğal ürünleri hepimiz tercih ediyoruz. Kırsalda olanlar her ne kadar kendi ürünlerini yapsa da kent merkezlerinde oturanların öyle bir şansları yok. Hal böyle olunca da doğal ürün arayışları her geçen gün artarak devam ediyor.

Benim emekliliğim doldu sayılır. Muhtemelen bu yıl emekli olurum. Kendimce küçük bir yer tuttum ve köyde doğal olarak hazırladığım turşu, acı-tatlı salça, pul biber, kurutulmuş biber, köy yumurtası ve ev yoğurdu satıyorum. Bundan evimin bütçesine ufak da olsa bir katkı sağlamaya çalışıyorum. Ürünlerimin tamamı da doğaldır. Rahatlıkla tüketilebilir. Zaten öncelikle kendim de aynı ürünleri tüketiyorum”

Doğal turşu yapımı için bazı püf noktaları hakkında bilgi veren Hasan Tutuş, şu önerilerde bulundu;

“Turşu yapımı aslında çok basittir. Yaklaşık 15-20 gün gibi kısa bir sürede yemeye hazır hale gelen turşuyu, biberlerinin renklerinin sirke ortamında değişmesiyle ayırt ederiz. Bu sebeple daha yeşil renkli biberlerden hazırlamak tercih edilebilir ki, olgunlaşma sırasındaki renk değişimi daha iyi gözlemlenebilsin. Ayrıca turşuya aroma vermek için çeşitli şeçenekler yapılabilir. İçerisine dereotu, defne yaprakları, asma yaprağı koymak turşunuza değişik bir aroma katacaktır. Önemli olan damak zevkinizdir.

Kendi turşunu yapmanız için şöyle bir tarif verebilirim;

Öncelikle turşu kurmak için kullanacağınız biberler sert, taze ve diri olmalı, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Turşu yaparken tuz olarak, mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır.

Biberler çok iyi temizlenmelidir. Yıkanmış biberler mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir, böylece biberlerin içine turşu suyu girecek ve turşu diri olacaktır. Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut eklenir.

Malzemeler: Bir kg kadar süs biber, iki baş sarımsak, bir miktar limon tuzu, bir miktar sirke, iki yemek kaşığı kadar tuz. (Kimi buna 2 yemek kaşığı şeker de ekleyebilir)

İşe öncelikle biberleri çok temiz bir şekilde yıkayıp sap kısımlarını teker teker temizlemekle başlayın. Bunu yaparken bir kap içerisine su doldurun ve süs biberlerinin tümünü suyu içerisine bırakın. Çünkü biberler su içerisinde daha canlı duracaktır.

Ardından sarımsakların dış kısımlarını temiz bir şekilde ayıklayın ve tüm sarımsağı küçük küçük şekilde doğrayın. 

Sonra, bir kap içerisine bir küçük şişe sirkeyi aktaralım ve içerisine bir miktar limon tuzu (isteyen buna ek olarak bir miktar şekerde ekleyebilir) ekleyerek iyice erimesi için karıştırın.

Limon tuzu eridikten sonra ayrıca içerisine turşuluk normal tuz ekleyin ve tekrar karıştırmaya devam edin. İçerisindeki tuz ve şeker eridikten sonra artık süs biberi turşusu içerisinde kullanacağınız turşu suyu hazırdır demektir.

“CAM KAVANOZ KULLANIN”

Turşu suyu hazır olduktan sonra varsa cam kavanoz daha iyi. Yoksa temiz su pet şişelerine biberleri dolduralım. Tabi ki süs biberlerini eklerken ara ara sarımsakları da eklemeyi unutmayın. Biberleri ekledikten sonra sirkeli suyu yavaş yavaş kavanoza biberlerin üzerine doldurabilirsiniz.

“GÜNEŞ IŞIĞINDAN KORUYUN”

Kavanozların hava almaması için kapağını sıkı sıkı kapatmalısınız. Ayrıca turşuları güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edin. Bir de hazırladığınız turşuları serin ve güneş alamayan bir yerde muhafaza edin. Bir de en az iki hafta boyunca açılmaması gerekir. Ardından rahatlıkla tüketebileceğiniz ev yapımı turşunuz hazır’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.