TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MHP’li Karakaya’dan “Nohut fiyatı” uyarısı!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tedbir alınmadığı takdirde nohut ithalat makasının Türkiye aleyhine daha da açılacağı uyarısında bulundu. Karakaya, nohut fiyatlarının maliyetin gerisinde kaldığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2018 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2018 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
MHP’li Karakaya’dan “Nohut fiyatı” uyarısı!

 

HABER MERKEZİ- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tedbir alınmadığı takdirde nohut ithalat makasının Türkiye aleyhine daha da açılacağı uyarısında bulundu. Karakaya, nohut fiyatlarının maliyetin gerisinde kaldığını bildirdi.

 

Tarım sektörünün ve çiftçilerin sorunlarını sürekli gündeme getiren, bu alanda özverili bir çalışma yürüten MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, son olarak nohut üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, başta Ankara olmak üzere Orta Anadolu’da nohut hasadının tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çekti.

NOHUT FİYATI MALİYETİN GERİSİNDE KALDI

1994 yılından bu güne bakliyat alım desteğini kesen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu sene yeniden nohut alımına başlamasının sevindirici olmasına rağmen oluşan fiyatların maliyetin gerisinde kaldığına işaret eden Karakaya “TMO tarafından açıklanan kilo başına 3.25 lira, ilave ödemelerle birlikte çiftçinin maliyetini karşılayamaz durumdadır. Bununla birlikte, özel sektör piyasaya girme konusunda son derece isteksiz davranmakta ve piyasada oluşan fiyatlar da TMO fiyatlarının çok gerisinde kalmaktadır. Bu durum, kendini önümüzdeki günlerde çok daha belirgin olarak hissettireceğe benzemektedir.” ifadesini kullandı.

İTHALAT MAKASI DAHA DA AÇILACAK

“Gıdanın temel maddesi olan tarım ürünlerinin fiyatının ‘üretene ucuz-tüketene pahalı’

olması, ülkemiz tarımsal üretim ve pazarlama yapısındaki temel sorunların bir tezahürüdür.” diyen Mevlüt Karakaya, şöyle devam etti:

“Borsalarımızın gelişmemiş, vadeli işlemler için gerekli alt yapının ve şartların

oluşturulamamış, kooperatifçiliğin ise layık olduğu seviyelere çıkarılamamış olması yanında

planlamadan başlayarak üretim ve pazarlama zincirindeki birçok sorundan kaynaklanan bu tür

güncel sıkıntılar maalesef tarımsal üretimimizi de günden güne zora sokmaya devam

etmektedir. Nitekim yıllardır net ithalatçı olduğumuz nohutta yaşanan cari durum, önümüzdeki

yıllara olumsuz olarak yansıyacak ve ithalat makasının ülkemiz aleyhine daha da açılmasına

sebep olacaktır.”

PAKDEMİRLİ’YE YÖNELTİLEN SORULAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

“Nohut üreticileri aleyhine oluşan piyasa fiyatları konusunda ilave ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Gelecek yıllarda nohut üretiminin azalmaması için çiftçiye fiyat desteğinin yanında bizzat tohum dağıtarak destek vermeyi düşünüyor musunuz? Önümüzdeki yıl için nohut üretim ve piyasası ile ilgili öngörüleriniz nelerdir? Üretici ile son tüketici arasındaki fiyat farkının makul bir marja getirilmesi veya daha da açılmaması için ne gibi önlemler düşünüyorsunuz?”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.