TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılın Ahisi kaftanını giydi

Adana Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları kapsamında yılın Ahisi seçilen Tornacı Esnafı Dehri Noyaner'e Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile ESOB Başkanı Nihat Sözütek tarafından kaftan giydirildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2018 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2018 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yılın Ahisi kaftanını giydi

Bayram  BULUT


 

ADANA (İLKHABER) - Adana Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları kapsamında yılın ahisine Adana Valisi Mahmut Demirtaş tarafından kaftan giydirildi. Vali Demirtaş, törende vatandaşlara etli pilav ve ayran ikram etti.

 

Adana'da 11'incisi düzenlenen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları Tarihi Kız Lisesi Bahçesi'nde gerçekleştirilen törenle devam etti. Akşam saatlerinde gerçekleştirilen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek yaptı. Sözütek, ahiliğin önemine vurguladı. Ahilik kültürünün yaklaşık bin yıllık bir gelenek olduğunu işaret eden Sözütek, ahiliğin esnaf ve sanatkar kültürünün oluşturulduğu, geliştirildiği ve bugüne kadar yaşatılan sosyo-ekonomik bir oluşum olduğuna dikkat çekti.

 

SON DERECE ÖNEMLİDİR

Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve büyük İslam Âlimi Şeyh Edibali'nin,  aynı zamanda damadı olan Osman Bey’e vasiyetinde ‘Ey oğul; geçmişini bilmeyen geleceğini de bilemez. Osman; geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini de unutmayasın’ diyerek önemli bir tarihi hakikati vurguladığına savunan Sözütek, “Dünü bilmeyenin bugünü izah etmesi ve geleceğe hazırlanması asla mümkün değildir. Tarih şuuru, geçmişle geleceği birbirine bağlayan çok güçlü bir köprüdür. Geçmişle gelecek arasındaki bu köprünün kurularak nesillerde tarih bilincinin uyandırılması da son derece önemlidir" dedi.

 

VALİ DEMİRTAŞ: UYARLAMAMIZ GEREKMEKTEDİR

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, burada yaptığı konuşmada ahiliğin önemi ile ilgili bilgiler verdi. Ahiliğin örnek olabilecek bir topluluk olduğuna dikkat çeken Vali Demirtaş, “Toplumsal yapımızın özünü oluşturan Ahilik; yaşadığımız coğrafyada milletimizin bin yıllık serüveninin en önemli yapı taşlarından olup; kardeşlik, paylaşma, dayanışma, çalışma ahlakı ve kanaatkârlık gibi değerleri içerisinde barındıran bir yapıya sahiptir. Geliştirmiş oldukları ahlaki, sosyal ve ekonomik ilke ve erdemlerle iş dünyamıza, gençlik ve meslek kuruluşlarına örnek olabilecek bir topluluk olarak varlığını günümüze kadar sürdürmüştür. Ahilik, belli bir süre, bir iş basamağında kalarak çırak-kalfa- usta hiyerarşisini olgunlaştırır. Baba-evlat ilişkisi gibi ustaya candan bağlanmayı; sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Üretici ile tüketici, devlet ile millet, emek ile sermayenin barışık olduğu bir iş ortamının sağlanması, güçlü bir ekonomik yapının oluşturulması, insan merkezli ve müşteri odaklı bir ticari yaklaşımın hayata geçirilmesi için ahilik geleneğimizi bugünün şartlarına mutlaka uyarlamamız gerekmektedir.” diye konuştu.

 

FITSATÇILAR

Altın ve doların yükselmesini bahane ederek fahiş fiyat artışları uygulayan, stokçuluk yapanları hedef alan Vali Demirtaş, “Son dönemde maruz kaldığımız özellikle dış kaynaklı ekonomik müdahaleler, bu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur. Yaşananlar karşısında devletimizin, milletimiz ve esnafımızla ele ele vererek gösterdiği topyekun mücadele takdire şayandır. Bununla birlikte bazı çıkar çevrelerinin döviz ve altındaki yükselişi bahane ederek fahiş fiyat artışına, fırsatçılığa ve stokçuluğa yönelmeleri, ne medeniyetimize, ne inancımıza ne de ticaret ahlakına yakışır bir tutum ve davranış değildir. Helal kazanıp helal harcamak dururken, haksız kazanca tevessül etmenin izah edilir tarafı yoktur. En az kendisi kadar başkalarının da hak ve hukukunu koruyan; iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik ve yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas alan ve vicdanlara hitap eden ahiliği, işte tam da bu noktada her zamankinden daha çok anlamaya mecburuz. Bunun için esnaf örgütleri ile eğitim kurumlarımız başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine büyük görevler düştüğünü unutmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra ise, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ahilik ile ilgili birer konuşma yaptı.

 

KAFTAN GİYDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen Tornacı Esnafı Dehri Noyaner'e Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile ESOB Başkanı Nihat Sözütek tarafından kaftan giydirildi. Vali Demirtaş, Yılın Ahisi Noyaner'e Cumhuriyet Altını ve Kahve Takımı hediye ederken, Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Veysel Bulat da Başkan Sözütek aracılığıyla birer teşekkür plaketi sundu. Yılın Çırağı Tornacı İbrahim Aktaş'a da Başkan Sözütek tarafından çeyrek altın ve kahve takımı hediye verildi.  

 

ÖDÜLLER VERİLDİ, PİLAV İKRAMI YAPILDI

Ardından, Ahilik Şiiri ve Kompozisyon Yarışması'nın dereceye girenlere ödülleri Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından verildi.  Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisi gerçekleştirildi. Yöresel oyunlar oynayan halk oyunları ekibi büyük beğeni topladı. Son olarak ise, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından törene katılanlara etli pilav ve ayran ikram edildi. Tören daha sonra sona erdi.

 

KİMLER KATILDI

Törene, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ak Parti Adana Eski Milletvekili ve Eski Bakan Fatma Güldemet Sarı,   Kızılay Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin ve Burhanettin Bulut ile İyi Parti Adana Milletvekilleri İsmail Koncuk, Metanet Çulhaoğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Sağmen, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, CHP Eski Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, 1.Bölge ESKKK Birliği Başkanı Muhammet Yalçın, Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Sevil Can ve çok sayıda konuk katıldı.

 

   

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.