TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de 600 bin aile Alzheimer’la mücadele diyor

Dünya Alzheimer günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç Dr. Ahmet Evlice Dünya’da halen 47 milyon Alzheimer hastası olduğunu, Türkiye’de ise 600 bin ailenin bu hastalıkla mücadele ettiğinin altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2018 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2018 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Türkiye’de 600 bin aile Alzheimer’la mücadele diyor


ADANA (İLKHABER)-Dünya Alzheimer günü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç Dr. Ahmet Evlice Dünya’da halen 47 milyon Alzheimer hastası olduğunu, Türkiye’de ise 600 bin ailenin bu hastalıkla mücadele ettiğinin altını çizdi. Evlice, hasta ve hasta yakınlarıyla daha fazla dayanışma içerisinde olmak için Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi’ni yeniden açtıklarını da belirtti.

Evlice yaptığı açıklama Demans (Bunama) hastalığının kişinin çeşitli sebeplere bağlı olarak günlük yaşantısını bozacak derecede beyin işlevlerinden bir ya da birkaçını kaybetmesi olarak tanımlanabildiğini ifade ederek, demans’ın farklı nedenlerle ortaya çıkabildiğine vurgu yaptı. Bu nedenler arasında en sık görüleninin ise Alzheimer hastalığı olduğuna işaret eden Evlice, Alzheimer hastalığının ilk olarak 1906 yılında Dr.Alois Alzheimer tarafından tanımlandığını, Alzheimer hastalığı için bilinen başlıca risk faktörlerinden birinin ilerleyen yaş olduğunu söyledi.

Tüm dünyada, özellikle de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfusun giderek arttığını ve her geçen yıl daha büyük bir halk sağlığı problemi olduğuna değinen Ahmet Evlice sözlerine şöyle devam etti. “Halen dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var, 2050 yılında ise bu sayının 135 milyon olması bekleniyor. Türkiye'de ise yaklaşık 600.000 aile bu hastalıkla mücadele etmektedir. Alzheimer hastalığı ülkemizde de çok yaygın görülen bir hastalık olmasına rağmen halen bu konudaki toplumsal bilinç yetersiz seviyededir. Halk tarafından hala Alzheimer hastalığının normal yaşlanma sürecinin bir parçası olduğu düşünülmektedir”

 

Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalığın ilerlemesinin ilaçlarla yavaşlatılabildiğinin altını çizen Evlice, Tedavinin etkinliği için erken tanı ve erken tedavinin çok önemli olduğunu, amacın hastanın yaşam kalitesini arttırarak alzheimer hastalarında sosyal yaşamı hareketlendirmenin başlıca önlikler arasında yer aldığını dile getirdi, Hastalık sürecinde çeşitli hobiler edinilmesinin büyük yararlar sağladığına dikkati çeken Evlice,

 

Sosyal yaşam ile ilgili bu faaliyetleri desteklemek ve toplumun Alzheimer hakkındaki bilgisini artırmak amacıyla 1997 yılında Türkiye Alzheimer Derneği kurulduğuna işaret eden Doç Dr. Ahmet Evlice, Derneğin farklı şehirlerde şubeleri bulunduğunu, daha önceleri Adana'da Prof. Dr. Ali Özeren'in öncülüğünde dernek şubesi faaliyete geçtiğini, ancak kendisinin vefatından sonra şubenin kapandığını ifade etti. Evlice, 21 Eylül tarihinin ''Dünya Alzheimer Günü'' olarak anıldığını, Bu maçla bugüne özel olarak 21 Eylül 2018 tarihi itibariyle Uzm.Dr.Anıl Tanburoğlu, Avukat İstem Bektaş Görücü, Sosyal Hizmet Uzmanı Nurdan Avcı ve Fizyoterapist Raziye Müge Köstem ile birlikte Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesini yeniden faaliyete geçirdiklerini belirtti.

Üye kabullerinden sonra önümüzdeki dönemde ilk genel kurulumuzu yapacaklarını dile getiren Ahmet Evlice, kısa dönemdeki hedeflerinin hasta ve yakınlarını motive edecek ve morallerini yükseltecek etkinlikler yapmak, düzenli bilgilendirme toplantıları düzenlemek, ayrıca ilerleyen dönemde gündüz yaşam evi açarak hasta ve yakınlarına destek sunmayı hedeflemek olarak tanımladı.

Ahmet Evlice ayrıca İletişim kurmak isteyenlerin ''alzheimeradana'' isimli instagram adresimizden kendilerine ulaşabileceklerinin de altını çizdi.

                                                                                               

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.