TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ürünler daha çok ihracata gidecek

Türkiye’nin önemli narenciye bölgesi olan Adana’da hasat devam ediyor. Dövizdeki yükseliş ihracatı artırırken, iç piyasaya ürün arzında azalma bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2018 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2018 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ürünler daha çok ihracata gidecek


Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Türkiye’nin önemli narenciye bölgesi olan Adana’da hasat devam ediyor. Dövizdeki yükseliş ihracatı artırırken, iç piyasaya ürün arzında azalma bekleniyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Diğer narenciye ürünlerine göre limon biraz daha iyi. Narenciye rekoltesindeki düşüklük ve kurların yüksek olmasından dolayı ürünler daha çok ihraç edilecek. İç piyasaya sürülen üründe azalma olacağından, bu yıl narenciye fiyatların yüksek olmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye'de üretilen yaklaşık 4 milyon ton narenciyenin büyük çoğunluğunun yetiştirildiği Çukurova'da, erkenci ürünlerin hasadı ile birlikte sezon başladı. Bu yıl rekoltede beklenen azalma ve beraberinde döviz kurlarındaki yükselişin narenciyede ihracatı artırması beklenirken, iç piyasaya ürün arzında azalma bekleniyor.

Çukurova’daki narenciye hakkında önemli açıklamalarda bulunan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, üreticilerin bu yıl fiyat ve ürün kalitesi bakımından memnun olduğunu söyledi.

Bu sezon önceki yıllara göre rekoltede düşüş olabileceğine değinen Doğru; “Bölgemizde mayer cinsi erkenci limon ve enterdonat cinsi limon ihracata daha çok giden çeşitlerimizdir. Ağustos ayı itibariyle limon hasadı ve beraberinde ihracatı başladı. Limonu geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırdığımız zaman bu yıl rekoltenin zayıf olması bekleniyor. Fakat diğer narenciye ürünlerine göre limon biraz daha iyi” ifadesi kullandı.

Bu yıl narenciye rekoltesinde beklenen düşüklük ve kurların yüksek olmasından dolayı ürünlerin çoğunun ihraç edileceğini belirten Doğru, şöyle devam etti;

“Bugün Türkiye'de yaklaşık 4 milyon 500 bin ton narenciye üretiliyor ve bunun 1,8 milyon tonu ihraç edilerek ülkeye 1 milyar dolara yakın bir döviz getirisi oluyor. Bu üretimin büyük bir çoğunluüu da bölgemizde yetiştiriliyor. Yani bölgemiz için narenciye çok önemli bir üründür.

Bu yıl için narenciyede düşük rekolte beklentisi var. Özellikle mandalina ve portakal çeşitlerinin erkenci türlerinde yüzde 20-30, geç hasat edilen çeşitlerde ise yüzde 40-50 aralığında düşük rekolte bekleniyor. En az rekoltenin ise geçen yıla göre yüzde 50-60 eksik olan greyfurt çeşitlerinde olacağı tahmin ediliyor.

Narenciye rekoltesindeki düşüklük ve kurların yüksek seyrinden dolayı ürünler daha çok ihraç edilecek. İç piyasaya ürün az kalacağı için bu yıl narenciye fiyatların yüksek olmasını bekliyoruz. Döviz kurunun bu kadar yüksek olduğu bir senede aslında bizim beklentimiz daha iyi fiyatlardı. Çünkü kurun yüksek olması ihracatın önünü açacak, ihracatın fazla olması da tabi ki üreticiye de yansıyacaktı. Fakat erkenci mayer limonlarımızda fiyatlar geçen yılın biraz altında seyrediyor. Enterdonat limon çeşitlerinde ise beklentimiz biraz daha yüksek.

Narenciye rekoltesindeki düşüklük ve kurların yüksek olmasından dolayı ürünler daha çok ihraç edilecek. İç piyasaya sürülen üründe azalma olacağından, bu yıl narenciye fiyatların yüksek olmasını bekliyoruz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.