TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sinema coşkusu başladı

Bu yıl 25. yıla özel ödül ve etkinliklerle kutlanacak olan Uluslararası Adana Film Festivali, başladı. Yarışma için 110 ülkeden 3 bin 111 başvurunun yapıldığı festivalde toplamda 900 bin lira para ödülü dağıtılacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2018 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2018 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sinema coşkusu başladı


Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan, 25. Uluslararası Adana Film Festivali başladı. Uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan 257 eserin 421 gösterimle izleyiciyle buluşacağı 25. Uluslararası Adana Film Festivali 22 Eylül-30 Eylül tarihleri arasında 25. yıla özel ödül ve etkinliklerle sanatseverlerle buluşacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 25. Uluslararası Adana Film Festivali, Atatürk Parkı’nda, Atatürk Anıtı’na çelek konulması ile başladı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Halil Avşar ve Mete Şahin çelenk bıraktı. Daha sonra Gülsen Tuncer, Adanalı Sanatçı Levent Özdilek, İsmail Dikilitaş ve Agah Özgüç çelenk bıraktı.

Törenin ardından tüm katılımcılar, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde, Alican Sekmeç’in, “25. Yıl Festival Tarihi” konulu fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

Festival tarihiyle ilgili fotoğrafların yer aldığı serginin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek, festival nedeniyle gelen sanatçılara teşekkür ederek; “Kuzeyinde yeşil Toroslar, güneyinde mavinin binbir tonunun bulunduğu Akdeniz ve bunların ortasında dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova’da yer alan Adana’da doğmak, büyümek bir ayrıcalıktır. Bu verimli topraklar sinemacılar için de ilham kaynağı olmuş, buradaki yaşantı, sinemacıların daima ilgisini çekmiştir. Bu topraklarda sadece binbir çeşit ürün yetişmez, bu topraklarda kişiliği güzel, yüreği güzel insanlar, sanatçılar, sinemacılar da yetişir. Adana Film Festivali’nin 25’incisinin hayata geçiriliyor olmasının mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Festival hakkında bilgi veren Adana Film Festivali Direktörü İsmail Dikilitaş; “25. Uluslararası Adana Film Festivali, 8 salonda 200’ü aşkın uzun metraj film, 421 gösterim, ağırladığı konuk sayısı ve açtığı seans sayısıyla Türkiye’nin en büyük festivalini gerçekleştirmekten dolayı mutluyuz. Bunun ötesinde 25. Yıl Uluslararası Adana Film Festivali’ni gerçekleştirirken, geleneğine sahip çıkan ve o geleneğini her yıl daha ileriye taşıma zorunluluğuyla beraber, toplamda 900’den fazla konuk ağırlayarak kentte bir sinema atmosferi yaratmaya çalıştık” dedi.

Bu yıl ilk kez yabancı festivaller ile iş birliği yaptıklarına değinen Dikilitaş, şöyle devam etti;

“Dolu dolu bir sinema haftası bizi bekliyor. Özel seçkiler olacak. Dünyanın en prestijli uluslararası film festivali Cannes Film Festivali ile iş birliği yapıyor. Cannes ile yapılacak ortaklık, genç sinemacıları ve sanatseverleri Cannes’in temsilcileriyle buluşturacak. Cannes Film Festivali'nin 57. yaşını dolduran en köklü bölümü Semaine De La Critique, Adana Film Festivali aracılığıyla, sinemaseverlerle buluşacak.

Ayrıca Cannes’in ardından, Hollanda’da yapılan Kırmızı Lale (Rode Tulp) Film Festivali ve Hollanda’nın etkin sanat faaliyetleri arasında yer alan Kırmızı Lale Film Festivali ile iş birliği yapıyor. Ulusal ve uluslararası yarışmalarıyla ağırladıkları konuklarıyla ve galalarıyla çok güzel bir festival olacak

Adana Film Festivali’nin en büyük geleneklerinden biri Türk sinemasına bir barometro görevi görmesidir. Bu 60’lı yıllardan beri başlayan bir gelenek. Yeşilçam’da üretilen bir film, Anadolu’da vizyona girmeden önce ilk kez Adana’da vizyona girer. Burada edindiği izlenimler ile vizyon haritasını devam ettirirdi. Bu yaklaşım festivale taşındı. Festival de aynı şekilde üretilen filmlerin vizyon haritasını belirlemesi, buradan edindiği izlenimler ile bir kendilerine bir güven vermesi açısından çok önemli.

Böyle bir durum olunca da sinema kentinde yaşamak buranın eski geleneklerindendir Adana halkının. Çünkü çocukluğumuz setlerde geçti. Hepimiz setlere ya çay servisi, ya da yemek servisi yapmışızdır. Şuanda dahi İstanbul’dan sonra en fazla set kurulan kent Adana’dır. Bu anlamda Adana, sinemaya ev sahipliği yapmayı bir grev olarak görür. Ne kadar zorlansa da festivalini gerçekleştirir. Bu bağlamda Adana bir sinema kentidir. Bu geleneği ileriye taşımakta da kendini sorumlu sayar”

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mete Şahin, Türkiye geneli yapılan tüm festivallerin önemli olduğuna değinerek; “Bu yıl ilklere imza attık. Bu bağlamda Cannes Film Festivali ve Hollanda’da yapılan Kırmızı Lale (Rode Tulp) Film Festivali ile ortaklığa gittik. Tüm sinemaseverler için sinema salonlarını artırdık. Yine bu yıl farklı olarak 15 film uzun metrajda yarışmaya girecek. Daha önce 12’iydi. Ayrıca bu yıl konserler, söyleşiler ve filmler ile çok yenilikler olacak. Türkiye genelinde yapılan film festivalleri hepimiz için çok önemlidir. Hiçbir festival ile bir yarış içerisinde değiliz. Yapılan tüm film festivali sanata bir değer katmış olur” şeklinde konuştu.

Altın Koza Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Yılmaz Güney’in kardeşi olan Yaşar Pütün ise film seçimlerine değinerek; “Bizim festivale film çekerken hiçbir ayrımımız yok. Her filme kapımız açık. İçeriği ne olursa olsun. Bu da festivali daha renkli hale getirecek diye düşünüyorum. Ayrıca Şerif Gören’in bu festival -kapsamında ödül alacak olması bize ayrı gurur verriyor. Yıllarını sinemaya adamış biri. Yılmaz Güney’in yıllar önce Antalya’daki film festivalinin görerek benim de memleketimde böyle bir festival olmalı demesiyle kendisi tarafından Adana Film Festivali’nin temeli atılmış oldu” ifadesi kullandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 25. Uluslararası Adana Film Festivali açılış törenine; Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Adana Film Festivali Danışma Kurulu Üyesi Gülsen Tuncer, Adana Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Halil Avşar, Adana Film Festivali Direktörü İsmail Dikilitaş, Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mete Şahin, Adana Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı Mahmut Tülek, Yılmaz Güney’in kardeşi Yaşar Pütün,  sanatçılar, bürokratlar ve konuklar katıldı.

Bu yıl 110 ülkeden 3 bin 111 başvurunun yapıldığı festivalde toplamda 900 bin lira para ödülü dağıtılacak.

Uluslararası Adana Film Festivali’nde bu yıl; Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak.

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü Yönetmen Şerif Gören’e, Onur Ödülleri ise Türk Sineması’nın efsane isimleri Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan’a veriliyor.

25. Uluslararası Adana Film Festivali, dünyanın en prestijli uluslararası film festivali Cannes Film Festivali ile iş birliği yapıyor. Cannes ile yapılacak ortaklık, genç sinemacıları ve sanatseverleri Cannes’in temsilcileriyle buluşturacak. Cannes Film Festivali'nin 57. yaşını dolduran en köklü bölümü Semaine De La Critique, Adana Film Festivali aracılığıyla, sinemaseverlerle buluşacak.

Semaine De la Critique, 30 yıl önce başlayan kısa film seçkisiyle ise Gaspar Noé, François Ozon, Andrea Arnold, Tran Anh Hung, Neil Jordan, Denis Villeneuve ile Justin Kurzel'in henüz emekleme adımlarının ilk atıldığı yer oldu. Bu yıl ise yeni Noé'ler, yeni Ozon'lar, yeni Arnold'lar çıkarma peşindeki iddialı seçki ortaklık kapsamında Adana'da 'keşif' olanağı sunacak.

Adana Film Festivali, Hollanda’nın etkin sanat faaliyetleri arasında yer alan Kırmızı Lale Film Festivali ile iş birliği yapıyor.

25. Uluslararası Adana Film Festivali’nin 5 ana ketegorisinden biri olan Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’na yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu 28 film ana jüri önüne çıkmaya hak kazandı. Türkiye’deki iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde Sinema-TV öğrenimi gören öğrencilerin başvurularını değerlendiren ön jüri; belgesel dalında 9, canlandırma dalında 4, deneysel dalda 5, kurmaca dalında ise 10 filmi ön elemeyi geçmeye uygun buldu.

25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamındaki 5 ana kategoriden biri olan Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda 45 film finale kaldı.

110 ülkeden 3111 başvurunun yapıldığı yarışmada, ön jürinin titiz çalışması sonucu; belgesel, canlandırma, kurmaca, deneysel dallarında 45 eser ana jürinin önüne çıkmaya hak kazandı.

Şili’den Finlandiya’ya, İran’dan Çin’e, ABD’den Belçika’ya, bir çok kıtadan ülkenin finale kaldığı yarışmaya gösterilen ilgi, bu yıl Adana Film Festivali’nin uluslararası boyutunu hayli önemli hale getirdi.

25. Uluslararası Adana Film Festivali'nin 2017'de başlattığı Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü bu yıl da devam ediyor. Söz konusu ödül ile ülkemizde ve dünyada hak ettiği değeri yeterince göremeyen sinemacıların onurlandırılması ve keşfedilmesi amaçlanıyor. Ödülün bu yılki sahibi yeni milenyumda Rus sinemasından çıkan en önemli yönetmenlerden Aleksey Fedorchenko. Yönetmenin beş uzun, üç kısa metrajından oluşan bir retrospektif, dijital kopyalarından Adanalı sinemaseverlerle buluşacak. Ödül ise yönetmene 24 Eylül gecesi yapılacak ‘Açılış ve Onur Ödülleri Töreni’nde takdim edilecek.

TOPLAM 900 BİN LİRA ÖDÜL

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında bu yıl verilecek bazı para ödülleri şöyle; En İy Film Ödülü: 350 bin lira, Yılmaz Güney Ödülü: 75 bin lira, Adana İzleyici Ödülü: 25 bin lira, En İyi Yönetmen Ödülü: 50 bin lira, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 20 bin lira, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 20 bin lira, En İyi Müzik Ödülü: 15 bin lira, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: 15 bin lira, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: 10 bin lira, En İyi Kurgu Ödülü: 10 bin lira, Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 10 bin lira, Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 10 bin lira. Farklı kategorilerle birlikte toplamda yaklaşık 900 bin lira ödül verilecek.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.