TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Onur Ödülleri sahiplerini buldu

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, Ustaya Saygı Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile Onur Ödülleri sahiplerine verildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2018 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2018 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Onur Ödülleri sahiplerini buldu


Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, Ustaya Saygı Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile Onur Ödülleri sahiplerine verildi. Yönetmen Şerif Gören'e ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’, Cüneyt Arkın, Muhterem Nur, Ahmet Mekin ve Süleyman Turan'a  ‘Onur Ödülleri’ takdim edildi. Ayrıca Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü Rus yönetmen Aleksey Fedorchenko’ya verildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan 257 eserin 421 gösterimle izleyiciyle buluşacağı 25. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Onur Ödülleri Gecesi, Adana HiltonSA’da yapıldı. Sunuculuğunu Nefise Karatay ile Oktay Kaynarca'nın yaptığı törene; ödüllü Rus yönetmen Aleksey Fedorchenko, Nebil Özgentürk, Tuba Büyüküstün, Cihan Ünal, Tomris Giritlioğlu, Nuri Alço, merhum Yakup Yavru, Çiğdem Tunç, Levent Özdilek ve sinema dünyasından çok sayıda isim ve bürokrat katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türk sinemasının temsilcilerini Adana’da konuk etmekten ve Adana Film Festivali’nin 25’incisini düzenlemekten şeref duyduklarını söyledi.

Festivalin Yeşilcam'dan aldığı güçle başladığını belirten Sözlü; “Yeşilçam Türk sinemasının geleneği, temeli 1969 yılında Yeşilçam’dan aldığı güç ile yerli sinemamızdan aldığı güç ile başlamıştır. Bir şeye inanıyoruz ki, yerli olmadan milli olmadan evrensel olunmaz. Hem yerli sinemamıza, hem uluslararası sinemaya ev sahipliği yapıyoruz. Bugün ‘Onur Ödülleri’ vereceğiz” dedi.

Türk sinemasının bugün Dünya sinemasında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Sözlü; “Şunu ifade etmek istiyorum ki onurlu Türk sinemasının zaten onurlu olan değerli sanatçılarına onur ödülü vermek aslında bizim haddimize değil. Bizimki bir vefa örneğidir. Ne mutlu ki onlarla Türk sineması yücelmiş ve bugün Dünya sinemasında önemli bir yer edinmiştir. Kendi sineması yabancılara yenilmeyen en fazla seyirci çeken sinemalardan bir tanesi Türk sinemasıdır. İşte biz o sinemaya, Türk sinemasına, Türk sanatına, Türk sanatçısına Adanalılar adına bereketli topraklardan hizmet etmekten hizmet etmekten büyük şeref duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü açılış konuşmasının ardından ilk olarak Vizyon Sahibi Yönetmen ödülü alan Rus yönetmen Aleksey Fedorchenko’ya ödülünü verdi.

Rus yönetmen Aleksey Fedorchenko'yu tebrik ederek, sanat hayatında başarılar dileyerek; “Sanat tabii ki aynı zamanda bütün dünya insanlığının ortak dilidir” dedi.

Aleksey Fedorchenko da kendisini ödüle layık görenlere teşekkür ederek, büyük onur duyduğunu söyledi.

Daha sonra Ustaya Saygı Yaşam Boyu Başarı Ödülü, usta yönetmen Şerif Gören’e verildi. Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'den alan yönetmen Gören, bu toprakların kendisine ustası Yılmaz Güney'i hatırlattığını ifade ederek; “İlk filmimi bu bereketli topraklarda çektim ve bana çok uğurlu geldi. Bu bereketli topraklar bana ilk olarak ustam Yılmaz Güney’i hatırlatır. Beraberliğimiz 10 yıl kadar sürdü. O bana Şerif kardeş ben ona Yılmaz abi derdim. Tabii ki Yaşar Kemal ile sohbetlerimizi, Orhan Kemal'ın tavla oynayışını, tespihini hiç bir zaman unutmadım. 25. yılda bu ödül önemli bir şey. Bu ödülle de beni onurlandırdınız, gururlandırdınız ve bu ödülü şerefle saygıyla taşıyacağım” ifadesi kullandı.

Sözlü de her sinemacının bir Adana hikâyesi olduğunu, Gören'e ödül takdim etmekten şeref duyduğunu belirtti.

ONUR ÖDÜLLERİ

Sanatçı Ahmet Mekin ise onur ödülünü Adana Vali Yardımcısı Mustafa Aydın’ın elinden aldı. Mekin, sinema ve edebiyat dünyasının bir anlamda beşiği olan festivalin 25. yılını kutlayarak, sanat hayatının en önemli ödüllerinden birini aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Sinemaya emek vermiş dostlarıyla birlikte ödül aldığı için mutlu olduğunu belirten Mekin; “Özellikle Muhterem Nur, Şerif Gören, Cüneyt Arkın, Süleyman Turan gibi sinemaya emek vermiş dostlarımla birlikte ödül aldığım için daha da mutluyum." diye konuştu.

Mustafa Aydın da, sinemanın en büyük ustalarından birine ödül sunmanın büyük mutluluk olduğunu söyledi.

TÖRENE KATILAMAYAN CÜNEYT ARKIN’IN ÖDÜLÜNÜ YERİNE EŞİ VE OĞLU ALDI

Sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Cüneyt Arkın'ın ödülünü, eşi Betül Cüreklibatur ile oğlu Murat Arkın, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'den aldı.

Törene görüntülü mesaj gönderen Cüneyt Arkın, mesajında, güzel Adana'dan çok anlamlı bir davet aldığını ancak gelemediği için çok üzgün olduğunu söyledi. Arkın,"Uzun süredir ayrı kaldım sizlerden. Sevgi dolu içten gelen bakışlarınızı, sımsıcak hareketlerinizi, o candan yaklaşmalarınızı çok özledim. Hepinizi sevgi ve saygıyla kucaklıyorum" ifadesini kullandı.

Murat Arkın da babası adına aldığı ödülü kendi almış gibi heyecanlı olduğunu belirtti. Babasının 51 yılını Türk sinemasına verdiğini ifade eden Murat Arkın; “Babam çok ter döktü yetmedi kanını döktü. Vücudunda kırılmadık kemik kalmadı, ölümlerden döndü ama yine de hiç kimseden bir şey istemedi. Artık 82 yaşında istediği bir tek şey var. Mümkünse telif haklarını hakkını istiyor. Bunu niye istiyor. Bunu Yeşilçam emekçileri ve aileleri için istiyor. Çünkü o sadece filmlerinde değil gerçek hayatta da bir Battal Gazi, bir Kara Murat, Malkoçoğlu. Aslına baksanız o Vatandaş Rıza'nın ta kendisi. Öğretmen Kemal, Komiser Cemil.

İnsanlığıyla adamlığıyla 82 yaşında olmasına rağmen delikanlılığıyla milliyetçiliğiyle vatanseverliğiyle halkına olan aşkıyla askerine olan saygısıyla ve daha da önemlisi bütün bu değerleri bağrında barındıran gerçek Atatürkçülüğüyle Cüneyt Arkın."

Duygusal anlar yaşayan Betül Cüreklibatur da Arkın'ın ödülünü almak istediğini ancak onun yerine oğlunun geldiğini ve onun yerine aldığını belirterek, “Ona buradan mesaj göndermek istiyorum. O, Dünyanın en iyi babası, dünyanın en iyi eşi, sevgi dolu... Onu kucaklıyorum, sevgiyle öpüyorum." Şeklinde konuştu.

Muhterem Nur ise ödülünü MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı’dan aldı. Varlı, Muhterem Nur gibi değerli bir sanatçıya ödül vermenin kendisi için onur olduğunu kaydetti.

SÜLEYMAN TURAN AİLEMİZDEN BİRİ GİBİDİR

Süleyman Turan’a ödülünü de Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü verdi. Bugünlere çok emek vererek geldiğini belirten Turan, ödül için teşekkür etti. Sözlü de, Süleyman Turan’ı her zaman aileden biri olarak gördüklerini belirtti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.