TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lezzet coşkusu

Adana'nın “en” yerel ve “en” geleneksel lezzetlerinin buluştuğu 2. Adana Lezzet Festivali mangal ateşinin yakılmasıyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2018 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2018 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Lezzet coşkusu


 Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) -  Adana'nın “en” yerel ve “en” geleneksel lezzetlerinin buluştuğu 2. Adana Lezzet Festivali mangal ateşinin yakılmasıyla başladı. ‘Gelenekselin Gücü Adına!’ temasıyla, Adana'nın geleneksel mutfağına ve evlerde yaşatılan köklü mutfak kültürüne odaklanarak gerçekleştirilecek festival Pazar gününe kadar sürecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, kamu ve özel kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının ortaklığında düzenlenen festivalde, başta kebap olmak üzere,  ciğer, şırdan, bici bici, mumbar, şalgam ve diğer yöresel yemekler olmak üzere sayısız lezzetler görücüye çıktı.

Festivale katılanlar, Merkez Park içerisinde hazırlanan Festival Alanı’nda kurulan stantlarda sayısız Adana lezzetlerini tatmanın yanında, birçok lezzet ustası ve şeflerin şovlarını izleme imkânı buldu.

Adana’nın lezzet değerlerinin, Türkiye ve dünyadaki tanınırlığının arttırılması, kentin lezzetlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde bir ‘marka algısı’ oluşturulması noktasında gerçekleştirilen festivale; damak tadına düşkün olanlarla birlikte birbirinden ünlü gurmelerde katıldı.

Yoğun katılımın olduğu festivali değerlendiren AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çelik, Adana’nın tüm değerlerini ön plana çıkartan bir festival organize edildiğini söyledi. Çok başarılı bir festival olduğunu belirten Ömer Çelik, festivalin; kentin tüm dinamiklerini harekete geçirip, bir araya getirerek ortak hareket etmelerini sağlayan bir organizasyona dönüşmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Adana için ‘Adana Kebabı’nın çok önemli olduğunu ve bu kapsamda Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından ‘Adana Kebabı’nın tescillendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik;  “Ben bu festivali tanıtırken; ‘Efsane başlıyor’ demiştim. İnsanlar buraya geldiklerinde de bir ‘efsane’nin içinde nefes alıp verdiklerini görecekler” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu da, Adana’ya dair ne varsa doğru bir şekilde ortaya konulup tanıtılmasını adına adeta bir ‘seferberlik’ ilan ettikleri yorumunu yaptı. Sarıeroğlu, “Adana olarak, kuşaktan kuşağa aktarılan bir gastronomi dünyasına da sahibiz. Çevre illerimizde bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılırken, ’01 Adana’ olarak bundan geri kalmamız söz konusu dahi olamazdı” diye konuştu. 

Adana her ne kadar Adana Kebabı ön plana çıksa da kentin zengin bir mutfağa da sahip olduğuna değinen Sarıeroğlu, söz konusu lezzetlerin en doğru şekilde tanıtılması ve yine Adana’nın ‘lezzet’ ekseninde tanıtımının yapılmasının da çok önemli olduğunu dile getirdi. ‘Gelenekselin gücü adına’ sloganıyla yola çıkılan festivalin önemsediklerini belirten Sarıeroğlu, yağışlı havaya dikkat çekip, “Yağmur bile Adanalıları durduramadı” dedi.

Festival açılış töreninde konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, Adana’nın tarihi ve kültürel değerlerini yanında yemek kültüründe de önemli yer olduğuna değinerek; “Ülkemizin en önemli lezzet duraklarının başında gelen ve Güney'in enfes tatlarına ev sahipliği yapan Adana, binlerce yıllık tarihi geçmişi ile insanlığın önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Bu tarihsel derinlik, birçok kültürel zenginliği de beraberinde getirmektedir. Bu kültürel çeşitliliğin en önemli unsurlarından biri de hiç kuşkusuz yemek kültürüdür” dedi.

"Gelenekselin Gücü Adına!" olarak belirlenen festival konseptine uygun olarak, festival süresince Adana'nın en "yerel" ve en "geleneksel" mutfak kültürünü, ülkemize ve tüm dünyaya tanıtacağını ifade eden Vali Demirtaş şöyle devam etti;

“Geçtiğimiz yıl "Lezzet Kenti Adana" ve "Lezzetin Peşinde Koşanlar Adana'da Buluşuyor" sloganları ile düzenlediğimiz festivalimizin bu yılki temasını, "Gelenekselin Gücü Adına!" olarak belirledik.

Bilindiği üzere bugünün dünyasında artık geleneksel mutfaklar ön plana çıkmış durumdadır. Tüm isim yapmış şefler, geleneksel mutfaklara ve pişirme tekniklerine yönelmektedir. Adana da ülkemizin malzeme çeşitliliği, kalitesi ve zenginliği ile geleneksel Türk mutfağının önemli merkezlerinden biri konumundadır. Bizler de yerel mutfağımızın değerlerini koruyarak bugüne adapte etmenin ve geleceğe taşımanın gayreti içerisindeyiz.

"Gelenekselin Gücü Adına!" olarak belirlediğimiz festival konseptimize uygun olarak, festival süresince Adana'nın en "yerel" ve en "geleneksel" mutfak kültürünü, ülkemize ve tüm dünyaya tanıtacağız. Böylelikle Adana mutfağının tüm unsurlarını ziyaretçilerimizle paylaşırken, unutulmaya yüz tutan geleneksel yemek bilgimizin tanıtımına, bilinirliğinin artırılmasına ve geleceğe aktarılmasına da hizmet edeceğiz.

Yerelden ulusala, ulusaldan uluslararasına uzanan çizgide, birbirinden farklı festivalleri Adana ile buluşturuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu devasa organizasyonlarla kentimizin imajına ve kent kültürümüzün gelişimine olumlu katkı sağlıyoruz.

Malumunuz bu yıl Çin’de “Türk Yılı” olarak ilan edilmiştir. Devletimizin 100 günlük eylem planında da Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine önem verilmiştir. Bizler de bu kapsamda kendilerini konuk ülke olarak Adana Lezzet Festivaline davet ettik. Buradan festivalimize katılımları ile bizleri onurlandıran, Adana'nın geleneksel lezzetlerinin peşinden koşan tüm yerli ve yabancı misafirlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

ET KIYIP ‘PİLAV’ UYARISI YAPTI

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çelik, Adana Ticaret Odası tarafından festival kapsamında düzenlenen; ‘Adana Kebabı Kursu’nda da incelemelerde bulundu. Çelik, burada Jülide Sarıeroğlu ile birlikte eline zırhı alıp tahtada kıyma yaptı. Çelik, kursa katılanlara da; “Biliyorsunuz Adana Kebabı’nın kendine has bir sunumu var. Kebabın yanına pilav koyup da servis etmiyorsunuz dimi” diye espri de yaptı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.