TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aracınız kışa hazır mı?

Araç bakımı, aracınızın ömrünü uzatmak ve sürüşlerinizi daima güvenli kılmak için çok önemidir. Periyodik araç bakımlarının yanı sıra, mevsim dönümlerinde de aracınızı farklı sıcaklıkların ve yol şartlarına hazırlamakta fayda var.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2018 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2018 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Aracınız kışa hazır mı?


(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Araç bakımı, aracınızın ömrünü uzatmak ve sürüşlerinizi daima güvenli kılmak için çok önemidir. Periyodik araç bakımlarının yanı sıra, mevsim dönümlerinde de aracınızı farklı sıcaklıkların ve yol şartlarına hazırlamakta fayda var.

Uzmanlar, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için araçlara kış bakımının mutlaka yaptırılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Adana oto tamir servisi işletmecisi Gani Çıngır, araç bakımı her zaman önemli olduğunu ve aksatılmadan yapılması gerektiğini söylüyor.

Özellikle mevsim öncesi bakımların maliyeti konusunda araç sahiplerinin gözünü korkuttuğunu, ancak bunun doğru olmadığını belirten Çıngır; “Aracınızın ömrünü uzatmak ve daha sağlıklı bir sürüş için yılın belirli dönemlerinde periyodik olarak bakımlarınızı yaptırın. Kimileri araçlarda kış öncesi bakımların maliyetli olduğunu sansa da, aslında düşünüldüğü gibi yüksek değildir. Yaz bakımı nasıl sa, kış bakımı da aynıdır. Ayrıca bakımlı araçla yolda kalma riskiniz çok azdır. Kış şartlarında karşımıza çıkacak küçük bir dahi belki de daha büyük bir maliyete neden olabilir. Onun için bakım her zaman çok önemlidir”

Kış aylarında araçlarda özellikle yürür aksamların önemli olduğunu ifade eden Gani Çıngır, şu uyarılarda bulundu;

“Kış aylarına girmeden önce yapacağınız ilk şey aracınızın yürür aksamlarını kontrol ettirmektir. Çünkü güvenli sürüşünüzün en önemli aksamı yürüyen aksamlardır. Bu bağlamda lastikler özellikle yolların karlı ve kaygan olduğu dönemlerde çok önem arz eder.

Araçların lastiklerinin 5 yıldan eski olmaması gerekir. Diş ve kanal derinliği 3 mm’nin altında olan lastikler artık örünün yitirmiş demektir ve değiştirilmelidir. Ayrıca lastik basınçlarını yolculuk esnasında dahi kontrol etmenizde yarar var. Birde aracın yedek lastiğinin olması ve sağlam olmasına da dikkat edin. Her otomobilin lastik basınçlarının farklı olduğu unutulmamalı, ideal havanın aracın el kitapçığında belirtilen miktarda olduğu kontrol edilmelidir.

“FREN BAKIMLARI OLMAZIMIZ”

Fren sistemi en önemli aksam, araçların olmazsa olmazıdır. Fren sistemi sürekli kontrol edilmesi gereken önemli aksamdır. O nedenle frenlerinizin kontrollerini sık sık yapmalısınız. Fren hidroliğini kontrol edin eskimiş, özelliğini yitirmiş olabilir. Az da olsa eskime varsa mutlaka değiştirin.

Fren balataları ve fren diskleri tüm araçların en önemli parçalarıdır. Yetkili servise giderek kontrol ettirin ve normalden fazla aşınmış olan parça var ise mutlaka yenisi ile değiştirin.

Kış aylarında soğukla birlikte akülerde sıkıntılar olabilir. Eğer aküleriniz ömrünü tamamlamak üzereyse mutlaka yenisi ile değiştirin.

MOTOR YAĞI

Motor yağının eğer çok yeni dönemde değiştirmişseniz sadece eksikliğine bakın. Ancak motor yağını değiştirirseniz sizin için daha güvenli olacaktır. Çünkü soğuk havalarda aracın çalışması daha zor olur.

RADYATÖRE DİKKAT!

Radyatör, aracın soğutma sisteminde çok önemli bir yere sahiptir. Soğuyan hava ile birlikte donacak olan bu aracınızın motorunda çatlaklara, contalarda esneme ve çatlaklara neden olabilir. Bu da aracınızın motorunda çok büyük masraflar ortaya çıkaracak ve size büyük maliyetler çıkaracaktır. Radyatör suyu eksikse tamamlayın mümkünse yılın tüm mevsimlerinde antifriz kullanın. Çünkü antifriz radyatör kanallarının tıkanmasını önleyecektir.

Bunların dışında soğutma sisteminin diğer elemanları olan termostat, soğutma fanı, devir daim pompası ve V kayışının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bunlar aracınızın sağlıklı işlemesi için çok önemlidir.

AYDINLATMA GÖZÜNÜZ

Aydınlatma her daim size gerekli olacak önemli bir aksamdır. Sorun yaşamamak için aracınızın aydınlatma grubunu mutlaka kontrol edin. Aracınızın aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanlarında sorun varsa sürüş kaliteniz ve güvenliğiniz tehlikeli olabilir. Özellikle uzun yollarda, sisli havalarda ışıklar her zaman size yol gösterme konusunda yardımcı olacaktır. Özellikle fren, sinyal, geri vites ve far ampullerinin mutlaka kontrol edilmesi, patlamış lambalar, farlarda sararma ya da matlaşma, kırık ve çatlak gibi durumlara karşı kontrol edilmeli ve eksikler giderilmelidir.

Kış aylarında yağmurlu havalarda camlarda sık sık kirlenme meydana gelir. Bu durum görüş mesafesi etkilediği gibi tehlikeli durumlar ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu nedenle cam suyuna çok dikkat etmeli ve kesinlikle eksik bırakmamalısınız. Ayrıca çok soğuk bölgelerde aracınıza antifrizli cam suyu koymanız önemlidir.

DİKKATLİ OLUN

Kış aylarında en fazla karşılaşılan durum kaygan zeminlerdir. O nedenle çok dikkatli olmalıyız. Asla acele etmeyin. Kaygan zeminlerde gaza ve frene ani dokunuşlardan kaçınmaya çalışın. Trafikte takip mesafenizi biraz daha fazla olacak şekilde ayarlayın. Sert direksiyon hamlelerinden kaçının. Trafik kurallarına uyun ve sakın aşırı hız yapmayın”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.