TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çetinkaya: Belediyenin borcu 3 Milyara yaklaşmış

CHP Grup Başkan Vekili Ulaş Çetinkaya, Sayıştay’ın belediye hakkındaki raporlarını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çetinkaya: Belediyenin borcu 3 Milyara yaklaşmış


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-CHP Grup Başkan Vekili Ulaş Çetinkaya, Sayıştay’ın belediye hakkındaki raporlarını değerlendirdi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayının 6. Oturumu’nu görüşmek üzere toplandı. Meclis Başkanlığını Murat Cevheribucak’ın yaptığı oturumda 5 gündem maddesi yen aldı. Açılış yoklamasının alınmasının ardından, gündem dışı konuşmalar yapıldı. İlk olarak konuşan Meclis Başkanı Murat Cevheribucak,  tüm meclis üyelerinin ve İslam Aleminin  mübarek Mevlit Kandili’ni kutladı.

EN ÇOK BEBEK ÖLÜMLERİNİN OLDUĞU KENTLERDEN BİRİSİ ADANA

Daha sonra konuşan CHP Grup Başkan Vekili Ulaş Çetinkaya’da Mevlid Kandili kutlama dilekleri ile sözlerine başladı. Dünya Çocuk Haftası Günü’ne değinen Ulaş Çetinkaya, Türkiye’de ençok bebek ölümlerinin gerçekleştiği ilin Adana olduğunu savundu. Çetinka,  “Geleceğimiz olan çocukların daha iyi bir ortamda yetişmesi gerekiyor. Buda daha iyi bir kentleşme ile olabilir. Adana’ya baktığımız da mutluluk düzeyinde 70. sırada. Bu siyasi ayrımcılık yapmaksızın tüm belediyelerimizi kamu kurumlarımızı ilgilendiren bir durum. Türkiye’de en çok bebek ölümlerinin olduğu kentlerden birisi Adana. Çünkü bu sosyo-ekonomik gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri bebek ölüm oranlarıdır ve bu ilimizde, Adanamız da çok yüksek, buna dikkat çekmek istiyorum ve bu da sağlıklı, nitelikli kentleşmeyle olabilecek bir şeydir.” dedi.

DIŞ KAYNAKLI BORÇ 1 MİLYON 350 MİLYON LİRA

Belediyeye ait Sayıştay raporlarını yorumlayan Ulaş Çetinkaya, “Adana Büyükşehir Belediyesi’nin gelir bütçesinin Bir Milyon 680 Bin olarak hesaplamışız. Ancak bu Bir Milyar 89 Milyon olmuş. Gerçekleşme oranı yüzde 64 gideri ise yine Bir Milyon 680 Bin gerçekleşen Bir Milyon 282 Bin. Bu oranda yüzde 82 yani gelir gider arasında 300 Milyon fark var. Yani ekonomistlerin tabiri ile 300 Milyon önceki yılda öyleydi, cari açık var buda borçlarla finanse ediliyor. Farklı bir siyasi partide olduğumuz için değil bu eleştiriler. 2014 yılında da bunu söylemiştik. Her yıl büyükşehir Belediyesi’nin hesapları 300 Milyon açık veriyor. Borçları da yaklaşık olarak 3 Milyara yaklaşmış durumda. Bu borçlardan bir tanesi de dış kaynaklı 1 milyon 350 milyon lira.” şeklinde konuştu.

KAMUYA OLAN BORCUMUZ 417 MİLYON

Son dönemde siyasilerin gündeminde olan metro konusuna da değinen Çetinkaya, “Önceki dönem belediye başkanları, ‘metro metro’ diyerek 2. etabını yapacağız gibi sözler kullanıyorlar. Metro sabahları işe giderken ve akşamları işten gelirken 40 Binin üzerinde yolcu kapasitesi bulunan sistemdir. Bizdeki hafif raylı sistem bile değildir. Çünkü bizde kullandığımız beyaz dolmuşlardan bile daha az yolcu taşıyor. O yüzden metro diye legalleştirmek doğru değil. Bunu altını çizerek belirtmek istiyorum. Kamuya olan borcumuz 417 Milyon civarında, toplam 3 Milyar’ı buluyor. Belediyenin malvarlığının toplamı Sayıştay Raporları’na göre 3 Milyarı buluyor. Yani borcuna karşılık malvarlığı da var belediyenin. Ancak üzerindeki hacizlerden dolayı herhangi bir tasarrufta bulunulamıyor. Bu tasarrufta bulunamadığı mal varlığıyla hesaplarında 400 Milyon gibi bir açık var. Bununda sebebi ecrimisil  konusunda belediye tahsil etmiş ama hesaplara işlememiş. Bunların düzeltilmesi gerekli.” diye konuştu.

 

İDARENİN YÜZDE 3 ORANINDA ENGELLİ ÇALIŞTIRMASI GEREKİYOR

Belediyenin personelinden yeteri kadar verim alamadığını aktaran Ulaş Çetinkaya, “Belediye başkanları biz Adana’nın en büyük iş vereniyiz diyorlar doğru. Ama Belediye yönetimi personellerden yeteri kadar verim alamıyor. Bu Sayıştay raporlarına yansımış. Gerek eğitim konusunda olsun, gerekse ödüllendirme konusunda olsun, gerekse denetim konusunda olsun insan kaynaklarını iyi yönetmesi gerekiyor. İdarenin yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gerekiyor. Buna da uymadığını görüyoruz. Çünkü hepimiz birer engelli adıyıyız buna uymamız gerekiyor. Toplu taşıma konusunda ulaşım sistemini tekrar ele almak gerekiyor. Toplu ulaşımı çözmemiz gerekiyor. Aksagaz ile bir ortaklığı var belediyenin burada bir hesap hatası var bunun düzeltilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

600 MİLYON’LUK BİR İHALE YAPMIŞ

Ulaş Çetinkaya, su faturalarının yüksek olmasını da eleştirerek, sözlerini şöyle tamamladı;

“Sayıştay raporunda sayaçların pahalılığından bahsedilmiş. Birçok firmaya kendi işkolu olmamasına rağmen devirlerin olduğu görülüyor. Aslında bahsetmemiz gereken su fiyatları. 2014-2015 yılında gelen su faturaları elektrik faturasının 3’te biri, 4’te biri oranında geliyordu. Şimdi ise elektrik faturalarını yakalamış durumda. Fen İşlerinin 500 Milyon Bütçesi varken, tek başına 600 Milyon’luk bir ihale yapmış. Yollar, köprüler, asfaltlama çalışmaları gibi.”

CEVHERİBUCAK:  İMAR AŞ’NİN DE YERİNİ SATTIĞIMIZDA BORCUMUZ KALMAZ

Meclis Başkanı Murat Cevheribucak ise, metro ve SGK borcunun çıkartılması halinde belediyenin 700 Milyon Lira gibi bir borcunun kaldığını belirtti. Bu borcuda şartlar olgunlaştığında İmar AŞ’nin yerini satmaları durumunda ödeye bileceklerini işaret eden Cevheribucak, “Belediye’yi ne güzel incelemişler. 1 Milyar 350 Bin Lira’nın içerisinde yapılanmayan borçlarda var. Onu da koydun mu Bir Milyar 600 Bin. Üzerine SGK’ile Maliye’yi de koydun mu 2 Milyar 300 Bin. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 700 Milyon. Metro ve SGK borçlarını çıktıktan sonra. Belediyeye 300 dönümün üzerinde bir arsa tahsis edildi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 700 Milyonluk borcu çok büyük bir borç değildir. Piyasa şartları olgunlaştığında İmar AŞ’nin de yerini sattığımızda borcumuz kalmaz.” dedi.

AKYÜREK: BELEDİYEYİ SIFIR BORÇLE DEVRALMADIK

Ramazan Akyürek, belediyeyi kendilerinin sıfır borç ile devralmadıklarını hatırlatarak, “Belediyemizin borçları var. Ama biz belediyeyi sıfır borçla devralmadık. Su parasının pahalı dediği Adana’nın da dahil olduğu iller arasındaki CHP’li olan Aydın, İzmir ve Muğla illerinin su parası Adana'dan daha fazladır. Adana bunlardan geridedir, tabi bu para suyun yüzde 10 ucuzlamadan önce. Adana Büyükşehir Belediyesi Hüseyin Sözlü döneminde 70 hanenin oturduğu yere 700 milyon lira harcayarak su götürdü. Neden? Çünkü öncelikli ihtiyaçların karşılanmasına yönelik hizmet politikası olduğu için. 20. Yüzyılda atla, katırla, eşekle, bidonla su getirme devrini bitirmek için. 500 yüzyıl geçse o yerleşim yerinden tahsil edeceğiniz su parası, harcadığınız paraya denk gelmez. Belediyeler kamu kuruluşlarıdır. Millete hizmet etmek için vardır. Getirisine götürüsüne bakılmaksızın halk için çalışır.” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.