TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yanlış kullanım milyonlarca insanın ölümüne neden olabilir

Yanlış antibiyotik kullanımına dikkat çeken Köse, yanlış veya gereksiz kullanımın sonucu önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde 10 milyondan fazla insanın dirençli bakterilerle oluşan enfeksiyonlar sonucu ölebileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2018 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2018 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yanlış kullanım milyonlarca insanın ölümüne neden olabilir

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Antibiyotik direncine dikkat çeken Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, antibiyotik ilaçların ateşi yükselen her hayvana, ya da insana verilebilecek ateş düşürücüler olmadığını belirterek, “Antibiyotikler gerek olduğu durumlarda yeterli sürede ve yeterli dozda kullanılmalıdır. Gerek hayvanlarda gerekse insanlarda antibiyotiklerin gereksiz ya da yanlış kullanımı sonucunda bakteriler antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyorlar” dedi.

“YANLIŞ KULLANIM MİLYONLARCA İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLABİLİR”

Günümüzde yanlış antibiyotik kullanımı beraberinde dirençli mikropların çoğalmasına neden olmaktadır. Uzmanlar, bilinenin aksine antibiyotiklerin yüzde 80’inin hayvancılıkta kullanıldığını ve antibiyotiklere karşı direnç kazanan mikroplardan dolayı 2050 yılına kadar tüm dünyada 10 milyondan fazla kişinin öleceğinin tahmin edildiğini belirtiyor.

Yanlış antibiyotik kullanımına dikkat çeken Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, mevcut tüm antibiyotiklerin yarısından çoğunun hayvancılıkta hayvanların gelişimi ve büyümesi için kullanıldığını belirterek, “Bugün kullanılan antibiyotiklerin yarısından fazlası hayvancılıkta kullanılmaktadır. Bu hayvan ürünlerini tükettiğimizde, hayvanlardaki antibiyotikleri vücudumuza alıyor ve dolayısıyla flora bakterilerimizde direnç gelişiyor” dedi.

Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı böyle devam ederse, 20-30 yıl içerisinde on milyonlarca kişinin hayatını kaybedeceğine değinen Köse, “Gerek hayvanlarda gerekse insanlarda antibiyotiklerin gereksiz ya da yanlış kullanımı sonucunda bakteriler antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyorlar. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımına böyle devam edilirse 20-30 yıl içerisinde 10 milyondan fazla insanın dirençli bakterilerle oluşan enfeksiyonlar sonucu öleceği tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU”

Hayvancılıkta gereksiz antibiyotiklerin kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse şöyle konuştu;

“Bilinçsiz ve hekim kontrolü dışında kullanılan antibiyotikler sebebiyle oluşan antibiyotik direnci, bugün dünyanın en önemli ortak sorunlarından biri haline geldi. Ayrıca bu sorun dünyada yaşayan tüm canlıları yakından ilgilendiren önemli bir konudur.

HASTALIK DIŞINDA KULLANILMAMALI

Antibiyotiklerin çoğunun kullanıldığı hayvancılıkta gereksiz antibiyotiklerin kullanımının önüne geçilmeli, enfeksiyon hastalığı dışında, özellikle hayvanların büyümesi amacıyla antibiyotik kullanılmamalıdır.

Antibiyotikler ancak gerek olduğu durumlarda yeterli sürede ve yeterli dozda kullanılmalıdır. Mümkünse etken tespiti ve antibiyogram yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Veteriner Hekimlikte ilaçlar mutlaka hekim reçetesiyle alınmalı ve hekime başvurulmadan, sorulmadan kullanılmalıdır.

“ÜLKEMİZDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI YÜKSEK”

Son 30 yılda dirençli bakterilere karşı bir antibiyotik geliştirilmemiştir. Şu anda Avrupa’da dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu 25 bin kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Ülkemiz de, Avrupa ülkelerinin arasında antibiyotik direncinin en fazla olduğu ülke durumunda. Bir canlıda antibiyotik direncinin kazanan bakteri başkalarına da bulaşabiliyor ki, bu durum çok ciddi sorunlara yol açacak gibi görünüyor.

Günümüzde artan gıda ihtiyacı ve hayvancılıkta özellikle hayvanların büyümelerini ve verimlerini teşvik edici olarak kullanımı insan sağlığı açısından çok riskler oluşturmaktadır. Ayrıca hayvanlarda gelişmeyi hızlandırmak için sağlıklı olduğu halde antibiyotik kullanılması halinde mikroorganizmalar antibiyotiğe karşı direnç kazanmaktadır.

Örneğin sağmal bir inekte sütle elimine edilen bir antibiyotik zorunlu olunmadıkça kullanılmaz. Ayrıca gıda değeri olan hayvanlarında kullanılan antibiyotikler et ve süt ile insanlara da geçip, insanlarda direnç oluşmasına sebep olabilir.

Antibiyotiklerin çok kullanıldı diğer bir sektör de kanatlı hayvanlardır. Özellikle besi hayvanlarında, kanatlı hayvan sektöründe ve kültür balıkçılığında antibiyotiklerin yasal olmayan kullanımları hem antimikrobiyal direnç oluşturmakta, hem de et, yumurta ve diğer hayvansal gıdalarda kalıntılara neden olmaktadır.

“HEKİME DANIŞMADAN KULLANMAYIN”

O nedenle hekimimize danışmadan, muayene olmadan ya da hayvanınızı muayene ettirmeden reçetesiz ilaç kullanmayın. Antibiyotikler kontrollü, bilinçli ve dozunda kullanılması gerekmektedir. Hayvanlarda antibiyotik sadece veteriner hekimler tarafından ya da veteriner hekim kontrolünde kullanılmalıdır.

Hayvanlarımıza kullandığımız her antibiyotiğin insan sağlığı olduğunu bakteriyel direnç konusunda en önemli yollardan birinin hayvansal gıdalar olduğunu unutmamalıyız. Bu bakımdan hayvancıların ve besicilerin veteriner hekimlerin bilgisi ve uzmanlığı kontrolünde antibiyotik kullanmaları gerekir.

Hayvanlar ile insanlar çoğunlukla ortak antibiyotikleri kullanır ve bizler doğru antibiyotik kullansak dahi, hayvan eti ile tükettiğimiz antibiyotikler, vücudumuzda dirençli türlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

Böyle giderse 1930’larda antibiyotiğin ürettiği yılların öncesine döneceğiz ve en basit enfeksiyonları bile tedavi edemeyeceğiz. Unutmayalım antibiyotikler kafamıza göre, komşumuzun önerisiyle kullanılacak ilaç ya da gıda hiç değildir. Ateşi yükselen her hayvana ya da insana verebileceğimiz ateş düşürücüler değildir. Buna dikkat edelim”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.