TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor”

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ceyda Esay Büyükdağ, Türkiye’de her üç kadından birinin fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını savundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2018 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2018 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor”


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ceyda Esay Büyükdağ, Türkiye’de her üç kadından birinin fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını savundu.

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslar Arası Mücadele Günü” nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Adana Adliyesi içerisinde bulunan Mahmut Esat Bozkurt Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın açıklamasına Adana Baro Başkanı Veli Küçük de katılarak destek verdi. Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ceyda Esay Büyükdağ yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.

ŞİDDET DEVAM EDİYOR

Yapılan tüm eğitim, bilinçlendirme çalışmalarına ve yasal düzenlemelere rağmen kadınların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi engellenemediğini vurgulayan Büyükdağ, “Şiddet “kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kurumsal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya her türlü tutum ve davranıştır”. Günümüzde yalnızca kadın olmaları nedeniyle cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan, şiddete maruz kalan kadın sayısının giderek arttığını görmekteyiz. Yapılan tüm eğitim, bilinçlendirme çalışmalarına ve yasal düzenlemelere rağmen kadınların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesi engellenememektedir.” dedi.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Türkiye’de her üç kadından birinin fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını savunan Büyükdağ, “Kadınlar hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasi alanda eşit bir biçimde yer alamamakta, yaşam hakları ihlal edilmekte, geliri eşit paylaşamamakta, savaş ve yoksulluktan en fazla etkilenen kesim olmakta, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmektedir. Ülkemizde her üç kadından birisi fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta, her yıl artan oranda yüzlerce kadın öldürülmektedir. Dünya Ekonomik Formu’nun 2017 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre ülkemiz cinsiyet eşitliği sıralamasında 144 ülke arasında 130. Sırada yer almaktadır. Kadınlarımız istihdam alanlarından çekilmekte; sosyal güvenceden yoksun bir şekilde zor çalışma koşullarında çalışmaya zorlanmaktadır. Kadınların siyasete katılma, karar mekanizmalarında yer alma oranları olması gereken düzeyde değildir.” şeklinde konuştu.

BİR DİZİ SORUN

“Barolarımızın katılma taleplerinin kabul edilmemesi, yargılamalar sırasında kadınların ikincil mağduriyetlerine yol açılması gibi bir dizi sorun kadına yönelik şiddetle mücadele etkinliğini azaltmaktadır.” Diyen Büyükdağ,  sözlerini şöyle devam ettirdi;

“ İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan bir ülke olmamıza rağmen, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamasının düşünülmesi, nafaka konusunda yapılmak istenilen değişiklik sözleşme hükümlerinin ihlali olacağı için kabul edilemez. Eğitim müfredatına toplumsal cinsiyet dersinin eklenmemesi, kadına ve çocuğa yönelik davalarda Barolarımızın katılma taleplerinin kabul edilmemesi, yargılamalar sırasında kadınların ikincil mağduriyetlerine yol açılması gibi bir dizi sorun kadına yönelik şiddetle mücadele etkinliğini azaltmaktadır.  

MÜCADELEMİZİ ETKİN VE KARARLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu ve Baroların Kadın Hukuku Komisyonu/ Merkezleri olarak; dün olduğu gibi bugün de; kadınların Cumhuriyetle elde ettiği kazanımlara aykırılık oluşturacak yasal değişikliklerin karşısında olmaya devam ederek; kadınların insan haklarının ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelemizi etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

VELİ KÜÇÜK: KADINA ŞİDDET ARTIYOR

Toplantıda konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük ise, 2018 yılının ilk 10 ayında 242 kadının öldürüldüğünü belirtti. Kadına cinayetlerinin son 15 yılda yüzde 400 arttığını savunan Küçük, “Türkiye’den örnekler ile sizlere bilgi aktarmak istiyorum. 2017 yılında 2017 yılında 409 kadın cinayeti yaşanmış. 2018 yılının ilk 10 ayında ise 242 kadın cinayeti vakası gerçekleşmiş. 15 yıllık sürede ise, 14 Bin 293 kadınımız cinayete maruz kaldı. Bu sayının en az yarısı aile içi şiddetten kaynaklanan cinayetler. 15 yılda kadına yönelik şiddet olayı yüzde 400 arttı. Avukatların her zaman bu olumsuzlukların ortadan kalkması ve tamamen sonlanıncaya kadar çaba sarf etmesi konusundaki gayretini bir kez daha vurgulamak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.