TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Engelliler Meclisi kuruluyor

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunca desteklenen Türkiye Engelliler Konfederasyonun yürütücülüğünü yaptığı "Türkiye Engelliler Meclisine Doğru Projesi" kapsamında Adana İl Engelliler Meclisi oluşturuldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2018 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2018 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Türkiye Engelliler Meclisi kuruluyor


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunca desteklenen Türkiye Engelliler Konfederasyonun yürütücülüğünü yaptığı "Türkiye Engelliler Meclisine Doğru Projesi" kapsamında Adana İl Engelliler Meclisi oluşturuldu.

Seyhan Yaşan Kemal Kültür Merkezi’nde konuyla ilgili ilk olarak basına bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de dağınık olarak faaliyet gösteren ama güçleri birleştiği zaman çok büyük etkiler yapabilecek bir gücü ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. İçli, hayata geçirdikleri projeyle güç, akıl, deneyim ve imkanların birleşeceğini anlattı. Bu mecliste kimse kimsenin üzerinde veya altında olmayacağına dikkat çeken İçle, “Eşit katılım sağlanacak. Böyle bir meclis kurmayı amaçlıyoruz. Şu ana kadar 29 meclisimiz kuruldu. Doğu ve güneydoğu illerimiz tamamlandı. Güney illerimizden de önemli oranda tamamlananlar var. Hatay, Osmaniye, Mersin kuruldu. 30. İl olarak Adana’yı kuruyoruz.” dedi.

BELİRLİ PERİYOTLARLA TOPLANACAK

İl meclislerinin belirli periyotlarda toplanarak o ilin yerel sorunlarını gündemine alacağını hatırlatan İçli, engellilerin öncelikli sorunlarıyla ilgili illerde bir eylem planının çıkarılacağını ve sorunun çözülmesi için çaba gösterileceğini işaret etti. Engelli sorunlarını gündeme alacaklarını dile getiren İçli, “Türkiye Engelliler Meclisi 126 temsilciden oluşacak. Türkiye'deki engellilerin sorunlarını gündemine alıp bir Türkiye engelli haritası çıkaracak ve bir eylem planı hazırlanacak. Bu sorunları önem sırasına göre çözmek için hükümetlerle oturup lobi faaliyetleri yapılacak, onlar ikna edilmeye çalışılacak" diye konuştu

ÖNEMLİ KAZANIMLAR

Doğu Akdeniz Engelliler Dernekler Federasyonu Başkanı Hatice Özenler ise, uzun yıllardan beri yürütülen engelli hakları mücadelesi sonucu bugün önemli kazanımlar elde edilmişse de son yıllarda engelli örgütlerinin sayıca çokluğu ve dağınıklığı, engelli hareketinin etkisinin zayıflamasına yol açtığını işaret etti. Her biri kendi alanında önemli işler yapan bu örgütlerin sadece kendi kulvarlarında ilerledikleri ve ortak bir amaca yönelemedikleri için baskı gücü oluşturamadıklarını savunan Özerler, “Bu sorunu gündeme getiren engelliler konfederasyonumuz 2016 ilkbaharında çeşitli engel gruplarını temsilen 80 aktivistin katıldığı bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştayda içinde bulunduğumuz kargaşayı düzeltmek, engellilerin ortak ortak gücünü oluşturabilmek için illerde bütün engelli sivil toplum örgütlerinin içinde bulunduğu faaliyet göstereceği il engelli meclisinin ve onların temsilcilerinden oluşacak Türkiye Engelliler Meclisi'nin kurulmasını hedefine koydu.” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Bu projenin Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini anımsatan Özenler, “Bu meclislerin seçeceği temsilciler Türkiye Engelliler Meclisi’ni oluşturacaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için engelli meclisleri kurma düşüncesi projelendirildi ve Avrupa Birliği tarafından desteklendi. Engelliler Konfederasyonu’nun 1 Ocak 2018 itibariyle başlattığı ve 3.5 yıl sürecek “Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır, Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru” adlı projesi Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle, Yaşam Boyu Eğtim Derneği ortaklığında 52 ilde yürütülmeye başlandı. Proje Türkiye’de engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri arasında sürdürülebilir diyalog ve savunuculuk temelli bir ağ kurmayı amaçlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

52 İL

Önemli bir baskı gücü olunacağını anımsatan Özenler, “Proje kapsamında, ülke genelini yansıtacak biçimde seçilen 52 ilin her birinde, o ilin genelinde engelli hakları mücadelesi yürüten sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Yerel Engelli Meclisleri kurulmaktadır. Bu yerel meclislere, üniversitelerde veya başka kurumlarda engellilik alanında çalışmalar yapan uzmanlarda katılabilecek. Yerel meclislerden seçilecek temsilciler nihayetinde, Türkiye Engelliler Meclisi’ni oluşturacak. Bu meclis çocuk kadın, genç ve yaşlı engelli bireylerin haklarını savunmak ve geliştirmek için de bir baskı gücü olacak.” dişe konuştu.

ŞU İLLERDE KURULACAK

Engelliler Konfederasyonu bu projeyle gençlerin, kadınların, yaşlıların ve çocukların engelli hakları savunusunda katılımını teşvik etmeyi, engelli, örgütleri arasında iletişim ve işbirliği olanaklarını genişletmeyi amaçlıyor.” diyen Özenler, Yerel Engelli Meclislerin şu ilerde kurulacağını kaydetti;

“Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Niğde, Nevşehir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Sakarya, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye. Isparta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Van, Erzurum, Elazığ, Ağrı, Kars, Bingöl, Erzincan, Tunceli, Samsun, Trabzon, Ordu, Çorum, Amasya, Sinop, Artvin, Zonguldak ve Karabük.”

SEÇİM YAPILDI 

Bilgilendirme toplantısının ardından Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, engelli sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuyla ilgili Sivil Toplum Kuruluşu temsilci ve üyelerini bilgilendiren İçli’ye STK temsilcileri sorularda. Sordu. Soru soranların arısında Yıldız Engelliler Spor Kulübü Başkanı Fethullah Kaygun’unda olduğu görüldü. Daha sonra Adana Engelli Meclisi’nde temsil edecek kişilerin seçimine geçildi. Yapılan seçim doğrultusunda, şu isimler Adana’yı Engelliler Meclisi’nde temsil etmeye hak kazandı. Hacer Bulut, Berkant Digit, Can Kasapgil.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.