TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelsiz SEYMER’lerde engeller kalkıyor

Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi (SEYMER) ile Dünya Sakatlar Derneği arasında yapılan protokol ile kurulan Engelsiz SEYMER’lerde engelli ve engelsiz vatandaşları buluşturuyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2018 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2018 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Engelsiz SEYMER’lerde engeller kalkıyor


BAYRAM BULUT

ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi (SEYMER) ile Dünya Sakatlar Derneği arasında yapılan protokol ile kurulan Engelsiz SEYMER’lerde engelli ve engelsiz vatandaşları buluşturuyor.

Engelli vatandaşlara bir umut ışığı olan Engelsiz SEYMER’lere giderek kurs görenler, öğrendiklerini uygulamaya geçiriyor. Kurslarda öğrenilen ve yapılan hediyelik eşyalar ve benzeri el emeği göz nuru ürünler satışa sunularak engelli vatandaşların ekonomilerine katkı sağlıyor. Engelsiz SEYMER İstiklal Metro İstasyonu Yaya Alt geçidinin bulunduğu alanda yer alıyor. Engelsiz SEYMER’de 3 ay süren 5 ayrı kurs bulunuyor. Kurslarda takı tasarım, boyama, kilim dokuma,  bilgisayar ön muhasebe ve işaret dili bulunuyor. Kurslara yoğun ilgi gösterildiği görülüyor.

STANTLAR KURULUYOR

Son olarak kurslarda eğitim gören kursiyerler tarafından yapılan ürünler Dünya Engelliler Günü nedeniyle açılan sergide sergilendi. Bu ürünlerin içerisinde takı çeşitleri, hediyelik eşyalar, el emeği göz nuru ile yapılan birçok ürün yer aldı. Engelli bireylerin standı vatandaşlar tarafından ilgi gördü. Sattıkları ürünlerin mutluluğunu yaşayan engelli vatandaşlar kendi paralarını kazanmanın gururunu yaşıyor.

SEYMER’DE OLAN KURSLARIN AYNISI VAR

Dünya Sakatlar Derneği Başkanı Halis Kassap, Engelsiz SEYMER hakkında bilgiler verdi. Engelsiz SEYMER’in Seyhan Belediyesi ile Dünya Sakatlar Derneği arasında imzalanan protokol ile gerçekleştiğini belirten Kassap, “Biz Dünya Sakatlar Derneği olarak Seyhan Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Dünya Sakatlar Derneği Merkezimiz için Engelsiz SEYMER yaptık. Neden engelsiz SEYMER dedik. Engelli ve engelsizlerin birlikte kurs görecekleri mekanlar açtık. Oradaki kurslarımızda takı tasarım var, boyama var, kilim dokuma var, bilgisayar, ön muhasebe var, işaret dili var. Seyhan Belediyesi’ne ait SEYMER’lerde ne kurslar varsa bizde de aynıları var.” dedi.

KENDİ BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLIYORLAR

Kursiyerlerin yapmış olduğu ürünleri satarak kendi bütçelerine katkı sağladıklarını anımsatan Halis Kassap, bunun için kamu kurum ve kuruluşlarının kendilerine stant kurmak için destek verdiklerini işaret etti. Halis Kassap, “Bizim öğrencilerimiz kendi el işlerini yaptıklarında belediyelerin veya diğer kurumların, Valiliğin, açmış olduğu stantlarda bizlere yer tahsis ediliyor. Bizim öğrencilerimizde ürünlerini getirip bu alanlarda satıyorlar. Gelirlerin tümünü ürünü yapan öğrenciye kalıyor.” ifadelerini kullandı.

ALTIN BİLEZİK

Kursların 2 yıldan buyana devem ettiğini vurgulayan Halis Kassap, “Seyhan Halk Eğitim Merkezi hocaları geliyor. 2 yıla yakındır biz bu kursları veriyoruz. Adana’da yaşayan engelli ve tüm engelsiz insanları İstiklal Metro İstasyonu yaya alt geçidinde bulunan merkezimizdeki kurslarımıza bekliyoruz. Atalarımız demiş ya, “Bir altın bilezik yap koluna tak. Kimse çalamaz onu” bizde onun için engelli arkadaşlarımızı meslek sahibi yapıyoruz. Her kursumuzda ortalama 12 kursiyerimiz var. 5 kursumuzda yaklaşık 60-70 kursiyerimiz bulunuyor. Kurslarımız 3 aylık kurslar. Sertifikalarını alan kursiyerlerimiz yerini yeni kursiyerlere bırakıyor.” şeklinde konuştu.

SAHİ: 2 YILDIR SÜRÜYOR

SEYMER’de eğitmen olan Necla Sahi ise, derneklerinin eğitim alanında SEYMER’ler altında yaklaşık 2 yıldır Engelsiz SEYMER olarak faaliyet gösterdiğini işaret etti.  Engellilerin eksiğinin eğitim olduğunu anımsatan Sahi, “Kendilerinin SEYMER’lerde eğitmen olarak görevliyim. Muhasebe öğretmeniyim. Derneğimiz eğitim alanında SEYMER’ler altında yaklaşık 2 yıldır Engelsiz SEYMER olarak faaliyet gösteriyor. Bizim başından beri hedefimiz hep eğitimdi. Çünkü engellilerin bir eksiğinin eğitim olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

KOLAYLIKLAR SAĞLANIYOR

Eğitim konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla, belediyelerle yaptıkları görüşmelerde olumlu sonuçlar aldıklarını vurgulayan Sahi, “Nasrettin Hoca’nın dediği gibi. Eşekten düşmüşün halinden eşekten düşmüş anlar” Yani bizi bizden daha iyi anlayacak kimse yoktur. Bunu yaşamak lazım. O yüzdende biz düşündük en büyük eksiğimizin eğitim olduğuna karar verdik. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarıyla, belediyelerle yaptığımız görüşmelerde olumlu sonuçlar geldi.  Nitekim Seyhan Belediyesi’nin yapmış olduğu hizmet ortada. Tabi ki bizlere üretilen ürünlerin satışı konusunda da çok büyük kolaylıklar sağlanıyor. Yani istenilen yere stantların açılması gibi.” dedi.

ÜRETTİKLERİNİ SATARAK PARA KAZANIYORLAR

Engelli bireylerin ürettiğini satarak kazandığı 3 lira 5 liranın duygusunu ancak kendilerinin dile getirebileceğini, çünkü para kazanınca bir işe yaradığını düşündüklerini vurgulayan Necla Sahi sözlerini şöyle sürdürdü;

“Engelli ürettiğini satarak kazandığı 3 lira 5 liranın duygusunu ancak kendi dile getirebilir çünkü para kazanınca bir işe yaradığını düşünüyor artık. Çünkü hep kenara itilmiş, bir işe yaramaz acınan kişi, eline 3 kuruş ver gibi görünen bir kesim olduğumuzdan bu tip şeyler bizlere gerçekten mutluluk veriyor. İsteğimiz o dur ki, bu tip faaliyetlerin, bize kendimize güvenmemizi öğretecek faaliyetlerin çoğalması biz bunu istiyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.