TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fotoğraflarıyla Mardin’i İzmir’de yaşattı

Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka’nın ‘Mardin’de Yaşam ve Hasankeyf’e Merhaba’ adlı fotoğraf sergisi, Mardin’in tarihini, kültürünü, yaşamını ve sular altında kalacak Hasankeyf’i İzmir’e taşıdı. Avuka, “Mardin’i seviyorum, gerçek Mardin aşığıyım. Mardin’i tanıtma hastalığına yakalandım” dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2018 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2018 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Fotoğraflarıyla Mardin’i İzmir’de yaşattı

İZMİR(İLKHABER)-Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka’nın ‘Mardin’de Yaşam ve Hasankeyf’e Merhaba’ adlı fotoğraf sergisi, Mardin’in tarihini, kültürünü, yaşamını ve sular altında kalacak Hasankeyf’i İzmir’e taşıdı. Avuka, “Mardin’i seviyorum, gerçek Mardin aşığıyım. Mardin’i tanıtma hastalığına yakalandım” dedi

 

Hoşgörü Diyarı Mardin’i, fotoğraflarıyla objektifinden yansıtan Fotoğraf Sanatçısı ve İLKHABER Gazetesi Mardin Temsilcisi Adnan Avuka, İzmir’de fotoğraf sergisi açtı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle Ege Sanayi Bölgesi Odası (EBSO) ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Mardin’de yaşam ve Hasankeyf’e Merhaba’ adlı fotoğraf sergisinin açılışına çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi hazır bulundu. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, Sayman Sadık Pala, 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila, İLKSES Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek, Mardin eski Valilerinden Mustafa Temel Koçaklar ve Yahya Gür, İzmir eski Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, MARVAK Başkanı Rasim Kahraman, İMAF Başkanı Ahmet Tunç, İzmir Mardinli Genç İşadamları Derneği Başkanı Erdal Ataklı ve İzmir’de yaşayan çok sayıda Mardinli serginin ilk gününde Avuka’yı yalnız bırakmadı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, Fotoğraf Sanatçısı Sayın Adnan Avuka’nın sergisinin birçok yaşanmışlığı bütün çıplaklığıyla anlattığını söyledi. Dönmez, “Kendisine verdiği emeklerden dolayı ve bölgesinin sesi olduğu için ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye’nin kültürel zenginliğinin önemli bir kilo metre taşı olan Güneydoğu Bölgesi ve özellikle medeniyetler beşiği Mardin’in yaşamını anlatan fotoğrafların hepsinde ayrı bir hikâye var. Başta Mardin olmak üzer Doğu ve Güneydoğu’muzun artık sanatla, kültürle, sanayiyle, büyüyen istihdamıyla, büyüyen tarımıyla anlatılmasını gerektiğine inanarak serginin hayırlı olmasını ve amacına ulaşmasını diliyorum” diye konuştu. 

35 SENE ÖNCESİNE GİTTİM

Dönmez’den sonra kürsüye çıkan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Misket Dikmen, konuşmasına Mardin ile 35 yıl önce nasıl tanıştığını anlatarak başladı. Ayrıca böylesi bir serginin İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak paydaşı olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Dikmen, “Fotoğraflara baktığım zaman 35 sene öncesine gittim. Çünkü Mardin ile 35 yıl önce gönül için tayinim o bölgeye çıktığında tanışmıştım. Diyarbakır’dan Mardin’e giderken galiba dünyadaki rüya kentine geldim demiştim. Sergideki bir fotoğrafta kendimi Kasımiye Medresesi’nin kapısında, Mezopotamya’ya kollarımı açmış ardımda da medresenin bahçesindeki suyun ruhları tedavi eden şırıltısını hissederek sergiyi gezdim. Medeniyetlerin beşiği bu coğrafya 35 yıl önce tanıdığımda gerçekten olağanüstü bir masal şehriydi. Mardin’i sevmek için illa ki Mardinli olmak gerekmiyor.  Mardin’de yaşam ve Hasankeyf’e merhaba yerine Hasankeyf’e elveda olsaydı biraz daha ironik ve içimize dokunan bir isim olurdu diye düşünüyorum” dedi.

ASLA VAZGEÇMEDİM

Fotoğraf Sanatçısı ve Gazeteci Adnan Avuka fotoğraf sergisinde yaptığı konuşmasında; “Ben 51 seneden beri gazetecilik yapıyorum. Fakat ben Mardin tanıtma hastalığına yakalandım, bana aşıyı yapan da Mardin eski Valimiz Mustafa Temel Koçaklar olmuştu. Mardin’i tanıtma konusunda bana çok büyük bir emeği oldu. O gün bu gündür ben Mardin’i tanıtmak için canı gönülden hizmet veriyorum, Mardin’i fotoğraflıyorum. Desteklerinden dolayı değerli Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yaman’a, Mardin sevdalısı Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı hayırsever iş insanı Dr. Zeynelabidin Erdem’e, İstanbul MAREV Başkanı Avukat Haluk Eldem’e teşekkür ediyorum. Bu konuda bana çok büyük desteği olan eşime de ayrıca teşekkür ederken aynı zamanda beni affetmesini rica ediyorum. Emekli parasını elinden aldım harcadım. Bir gün bana ‘Ya bu mesleği bırakırsın ya da seni boşarım’ demişti. Ben de ona, ‘İstersen boşa ama ben Mardin’i fotoğraflamaktan asla vazgeçemeyeceğim’ demiştim. Kısacası eşim, kahrımı çok çekti. Mardin’i seviyorum gerçek Mardin aşığıyım. Bu güne kadar Türkiye genelinde 45’e yakın sergi açtım. Avrupa ülkelerinde ise yaklaşık 10 ülkeye sergiler açarak Mardin’i tanıtmaya çalıştım. Suriye’den ABD’ye kadar fotoğraflarımı sergileme fırsatı yakaladım” ifadelerini kullandı.

Son olarak İş dünyasına seslenen Avuka, “Mardin’in eğitime ihtiyaç var, iş insanlarımıza çağrıda bulunuyorum; gelin Mardin’e okul yaptırın. Mardin’de sizin de bir eseriniz olsun” diye konuştu.

Serginin sonunda Avuka, Mardin Valisi Mustafa Yaman adına getirdiği plaketleri İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Misket Dikmen ve EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez’e takdim etti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.