TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklara kahvaltıyı nasıl sevdirebiliriz?

Sağlıklı bir yaşamın kaynağı sabah iyi bir kahvaltıdan geçer.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2018 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2018 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çocuklara kahvaltıyı nasıl sevdirebiliriz?


(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) –Sağlıklı bir yaşamın kaynağı sabah iyi bir kahvaltıdan geçer. Bu çocuk ve gençler için daha fazla önem taşır. Kahvaltının önemine değinen Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, “Çocuklar genellikle sabah çok erken kalktıklarında kahvaltı yapmak istemiyorlar. Ancak uzun bir gece uykusu sonrası yapılan kahvaltı çocuğun alması gereken enerjinin karşılanması için çok önemlidir. Çünkü kaliteli bir kahvaltı hem fiziksel hem de zihinsel gelişim açısından ihmal edilmemesi gereken bir öğündür” dedi.

Kahvaltı günün ilk öğünü olarak karşımıza çıkan ve sağlıklı yaşam için herkes için önemlidir. Ancak çocuklar ve gençler için bu daha fazla önem taşır. Çünkü uzmanlar çocuklar ve gençlerde, kahvaltı alışkanlığının okul başarısını etkilediğini söylüyor. Kahvaltı yapan çocukların okulda derslerde daha başarılı olduğu gibi, normal gelişimini tamamlayabildiği ve ileri yaşlarda kilo sorunu ile karşılaşabiliyor.

Uzman Diyetisyen Fadime Özgök Şenses, çocuklarda ders başarısının daha yüksek ve güne enerji dolu bir başlangıç yapmasını istiyorsanız, ona iyi bir kahvaltı yapma alışkanlığını mutlaka kazandırın diyor.

Şenses, çocuklara kahvaltıyı sevdirmek için ebeveynlere şu önerilerde bulundu;

“Çocuklar genellikle sabah çok erken kalktıklarında kahvaltı yapmak istemiyorlar. Ancak uzun bir gece uykusu sonrası yapılan kahvaltı çocuğun alması gereken enerjinin karşılanması için çok önemlidir. Çünkü kaliteli bir kahvaltı hem fiziksel hem de zihinsel gelişim açısından ihmal edilmemesi gereken bir öğündür.

Peki! İştahsız çocuğa neler yapabiliriz. Sabah erken kaktığımızda çocuklara kahvaltıyı keyifli hale getirmek için kahvaltı zeytin, peynir, salatalık gibi kahvaltı diyebiliriz ama kahvaltıda çeşitlendirmeyi nasıl yapabiliriz? Kahvaltıyı çocuklar için nasıl keyifli hale getirebiliriz? Bunları düşünmek gerekiyor.

Çocukların yaklaşık 10-12 saat arasında bir uyku düzeni olması gerekiyor. Bu kadar uzun saatlik bir uykudan sonra çocukların enerjiye ihtiyacı var. Çocukların bu enerjiyi alabilmesinin en iyi kaynağı güzel bir kahvaltıyla güne başlamalarıdır. Bunu sağlamak için de ebeveynlere önemli görevler düşüyor.

Bunu sağlamak için ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Çocuklar en iyi örneği ebeveynlerden alır. Ebeveynler uygulayıcı pozisyonda olursa, çocuklar da kahvaltı yapma alışkanlığı kazanma bakımından daha aktif olur. Çünkü çocukların ilk olarak etkilendikleri kişiler ailesi. Her gün sabah düzenli kahvaltı yapılan bir ailede çocuğun kahvaltı yapmak istemesi daha kolaydır.

Ancak aile bireyleri kahvaltı yapmıyor sadece çocuk için kahvaltı hazırlanıyorsa bu çocuğun kahvaltı yapmak istememesi normal karşılanmalıdır. Yani yetişkinler önce örnek davranışlar sergilemelidir.

Anne babalar olarak çocukların ne yediğinden çok ne miktarda tükettiğine odaklandığımız için bazen ‘’ bir şey yesin de ne yerse yesin’’ diye düşünüyoruz. Sabah kahvaltı yapmamış olan çocuğumuza harçlığıyla bir şeyler almasını söylüyoruz.

Çocuklar kahvaltı yapmadıklarında harçlıkları ile enerji değeri yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları tercih edebiliyorlar. Sabah kahvaltı yapmayan çocuk, öğlene doğru çok acıktığı için hem daha fazla yemek yeme isteği duyuyor ve miktarı arttırabiliyor. Bu esnada etrafta gördüğü sağlıksız besinleri tercih etme isteği ortaya çıkabiliyor.

Eğer çocuğun fiziksel aktivitesi yeterli değilse enerji alımının artmasına bağlı olarak sağlıksız kilo artışı, kolesterol, lipit değerlerinde yükseklik ile kendini gösterebiliyor.

Ayrıca obezite ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kahvaltı yapmayan çocuklar ilerleyen yaşlarda sağlıksız kilo artışı yaşayabiliyor. Çocukluk çağında hücre yenilenmesi çok hızlı olduğu için yağ hücrelerinin sayısı da artabiliyor. Yağ hücrelerinin sayısının artması çocuğun ilerleyen yaşlarında obezite ve buna bağlı hastalıklara yakalanma ihtimalini kolaylaştırabiliyor. 

Peki ne yapabiliriz?

Kahvaltıda her gün sunduğumuz klasik bir kahvaltı yerine bazen şu alternatifleri sunabiliriz. Ev yapımı kek yanında süt, tam buğday unu ile hazırlanmış ev yapımı peynirli poğaça, tost (peynirli veya yumurtalı), peynirli sandviç, tam buğday unu ile hazırlanmış krep( arasına peynir, bal veya ev yapımı reçel.

Çocuklarda besin çeşitliliğini sağlamak da çok yarar var. Çünkü son dönemlerde çocuklar, sebze, meyve tüketmiyor. Kuru bakliyatın ne olduğunu bilmeyenler var. Çocuklar her gün, et, köfte ya da hamburger yer ise yağ oranları da yüksek olur. Çeşitliliği sağlamak, en azından et, tavuk veya balık ürünleri tüketiyor dahi olsa, sebze ve ya yumurta ile dengeleri kurmak gerekir.

Çocukların rahatsızlık dönemlerinde de dikkatli olmak gerekir. Çünkü bazı gıdaları hiç tüketmem diyenlerin, bu gibi ürünleri hastalık dönemlerinde tüketmesi ile birlikte duyduğu rahatsızlıklarının olduğu görülüyor. Örneğin, ‘Annem bana balık yedirmişti ve sonrasında kusmuştum. Bir daha balık yemedim’ şeklinde şikayetler ile karşılaşıyoruz. Burada illa bir şeyleri yemesi, ya da çokluğu değil, kaliteli beslenmesi önemlidir. Ayrıca bazen çocukların da yetişkinler kadar yemek yemesini bekliyoruz. Bu doğru değil. Çünkü çocuklar küçük öğünler ile de doyabilir. Burada önemli olan onlara kaliteliyi sunmaktır.

Çocukların sabah tüketeceği bir bardak süt onları öğleye kadar tok tutabilir. Kişiden kişiye beslenme değişebilir. Burada önemli olan aile bütünlüğüdür. Çocuklar görerek öğrenir. Ebeveynler sabah kahvaltısında bir şeyler yemeden giderse, çocuklarda aynısını yapar. Ebeveynler ile birlikte yapılan kahvaltı, çocukların o kahvaltıdan keyif almasını sağlar.

Önemli olan çeşitliliği sağlayarak lezzetten ödün vermeden sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Çeşitlilik sağlandığında kahvaltı sıkıcı olmaktan çıkar.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.