TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yağmur ve fırtına üreticileri vurdu

Ocak ayında tüm Türkiye’de etkili olan soğuk ve yağışlı hava Akdeniz Bölgesi’ndeki tarım arazilerini su altında bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2019 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2019 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yağmur ve fırtına üreticileri vurdu


Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Yurdun birçok bölgesinde etkili yağışlar nedeniyle, Türkiye’nin önemli tarım arazilerini barındıran Çukurova’da araziler su altında kaldı. Geçtiğimiz yıla göre bu kış daha fazla yağan yağmurlar, özellikle narenciye bahçelerini adeta göle çevirdi. Çukurova’da özellikle denize yakın bölgelerde tarım alanlarının büyük bir bölümünü su altında kalırken, üreticiler ürünlerinin zarar görmesinden endişe duyuyor.

TAHLİYE KANALLARI DOLDU

Son bir aydır aşırı yağışlar, tarım arazilerini adeta göle çevirirken, tahliye kanallarının da dolu olması, fazla suların çıkmasını engelliyor. Ürünlerinin daha fazla zarar görmemesi için gece gündüz taşkın suları tahliyeye etmeye çalışan üreticiler, yeni sezon ürünlerini de ekemiyor. Ayrıca iki gündür şiddetli fırtına nedeniyle ekimine başlanan karpuz seraları da nasibini aldı. Birçok seraların kalktığı ürünlere soğuk ve aşırı yağmur nedeniyle çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

YAĞMURUN ARDINDAN ŞİMDİDE FIRTINA TEHLİKESİ

Adana’nın Yüreğir İlçesi, Kadıköy bölgesinde üretici olan Hasan Şanlı, aşırı yağışlar nedeniyle arazilerinin su altında kaldığını ve şiddetli rüzgar nedeniyle de ağaçlarda kırılma tehlikesi yaşandığını söyledi.

Ürünlerinin zarar görmemesi için fazla suları tahliye ettiklerini belirten Hasan Şanlı, “Yağmur çok fazla yağdı. Aralıksız tarlalarımızda dolaşıp fazla suyu tahliye etmeye çalışıyoruz” dedi.

YENİ ÜRÜNLERİN EKİMİNDE SIKINTILIYIZ

Üreticilerin her yıl yağmur yağması için dua ettiğini ancak, bu yıl ise beklenenin çok üstünde yağmurların yağması nedeniyle durmasını istediklerini ifade eden Şanlı şöyle konuştu;

 “Biz her yıl yağmur yağar mı diye düşünürken, bu yıl fazladan yağan yağmurlar ne zaman kesilecek diye düşünmeye başladık. Çünkü gerçekten her şey ortada. Mevcut ektiğimiz ürünler fazlasıyla su altında kaldı. Ocak ayındayız ve şimdi yeni ürünlerin ekim zamanı geldi. Ancak tarlalarımız girilecek gibi değil. Böyle giderse ürünlerimiz gecikir gibi görünüyor.

TAHLİYE KANALLARI DOLU

Aralıksız yağan yağışlar arazilerimizi adeta göle çevirmiş. Tahliye kanallarının da dolu olması nedeniyle arazilerimizdeki suları bir türlü dışarı çıkaramıyoruz. Fazla suları tahliye edemesek, ürünlerimizi çürütebilir. O nedenle biran önce suları tahliye etmemiz gerekiyor.

Yağışların yanında son iki gündür şiddetli rüzgar başladı. Özellikle narenciye bahçeleri bu konuda çok sıkıntılı olacak. Ağaçların kırılma tehlikesi var. Çalışamıyoruz. Bu konuda sıkıntılıyız.

Kış mevsimindeyiz ve önümüzdeki günlerde de yağış beklentisi var. Umarın biraz ara verir de arazilerimizdeki fazla sular çekilir. Yoksa ürünlerimiz ağaçlarda çürüyecek. Ayrıca yeni sezon için biran önce çalışmalara başlamamız gerekir”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.