TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gündoğan’dan acil yardım çağrısı

Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Vedat Gündoğan, Tufanbeyli’de 2 metreyi aşan kar nedeniyle hayatın olumsuz etkilendiğini ve kar kalınlığı nedeniyle bazı binaların çatısının çöktüğünü, cenazelerin bile mezarlıklara ulaştırılamadığını ve elektriklerin kesik olduğunu aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2019 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2019 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gündoğan’dan acil yardım çağrısı

Gündoğan’dan acil yardım çağrısı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Vedat Gündoğan, Tufanbeyli’de 2 metreyi aşan kar nedeniyle hayatın olumsuz etkilendiğini ve kar kalınlığı nedeniyle bazı binaların çatısının çöktüğünü, cenazelerin bile mezarlıklara ulaştırılamadığını ve elektriklerin kesik olduğunu aktardı.

Adana’nın ilçeleri karla kaplandı. Yer yer iki metreyi aşan kar kalınlığı hayatı felç etti. Tufanbeyli İlçesi’nde yoğun kar yağışı nedeniyle binaların çatıları çöktü, hayatlarını kaybeden kişiler ise mezarlıklara götürülemedi. İlçede bir süredir elektriklerin kesik olduğunu belirtildi. Saimbeyli ve Feke ilçelerinde de yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Feke’de zaman zaman heyelanların meydana geldiği öğrenildi.

ELEKTRİKLER KESİK

İlçelerde yaşanan bu olumsuz durum Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alındı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı son oturumuna Meclis Başkanı Murat Cevheribucak başkanlık yaptı. Gündem dışı söz alan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Vedat Gündoğan, Tufanbeyli ilçesinde yaşanan olumsuz hava koşullarını meclis oturumunda dile getirdi. Beklenilenin üzerinde gerçekleşen kar yağışı Tufanbeyli İlçesi’ni etkisi altına aldığını anlatan Gündoğan, elektriklerin olmadığını ve ilçede kar temizleme çalışmalarının yapıldığını ama yeterli olmadığını kaydetti. Gündoğan, çalışmalarda yer alan iş makinesi sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

DAHA FAZLA İŞMAKİNESİ GEREKLİ

Çalışmalara desteğin yoğunlaşması gerektiğini dile getiren Vedat Gündoğan, “Adana’da son günlerde beklentimizin üzerinde bir yağış gerçekleşti. Aynı zamanda Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Aladağ, Pozantı gibi ilçelerimizde özellikle Toroslar Bölgesi’ne yakın olan yerlerde kış çetin geçiyor. Buradan Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını tebrik ediyorum. Çalışmalar devam ediyor ama bu çalışmalara desteğin daha çok yoğunlaşması gerekiyor. Kar hala devam ediyor. Tufanbeyli’de elektrik yok. Tufanbeyli’de dozer ve buldozer ihtiyacımız var. Bir tane yetmiyor. Tufanbeyli’ye yetmeyen Feke’ye de yetmeyecektir, Tufanbeyli’ye de yetmeyecektir, Pozantı gibi Toroslar’a yakın yerlere de yetmeyecektir. Daha fazla araçlarla desteklenmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” dedi.

BİNALARIN ÇATILARI KAR NEDENİYLE ÇÖKTÜ

Binaların çatılarının çöktüğünü, ilçede cenazeleri olanların cenazelerini mezarlıklara götürüp defnedemediğini savunan Vedat Gündoğan, “Çünkü orada elektrik yok. Yaşam gerçekten çok zor durumda. 2 gün yağış gördükten sonra kentte güzel bir gün gördük. Biran evvel orada önlem almalıyız. Kar yağışı nedeniyle binaların çatılarının yoğun karlar nedeniyle çöktüğünü görüyoruz. Cenazeler ilçe merkezlerine ya da mezarlıklara gidemez durumda. Kepçeler kürek vazifesi görüyormuş, dozere ihtiyacı olduğunu öğrendim. Birer tane yetmiyor. Kamu yerel yöneticiler ve özellik özel sektörde destek olursa bunu aşarız diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE 16 YILDIR İNANILMAZ GELİŞTİ

Belediye çalışmaları hakkında bilgiler veren Gündoğan, Türkiye’nin 16 yılda inanılmaz geliştiğini belirtti.  Gündoğan, “Belediyenin hizmetlerine gelince de belediye meclis üyeleri olarak aldığımız kararların güzel hizmetlere döndüğünü görüyorum. Şehirlerin yaşanmışlık gelişmişlik olayına gelince, Türkiye’nin geliştiğini küçük illere sığdırmamalı. Türkiye 16 yıldır inanılmaz gelişti.” ifadelerini kullandı.

CEVHERİBUCAK, ANINDA TALİMAT VERDİ

Vedat Gündoğan’ın konuşmasının ardından Murat Cevheribucak, konuyu Fen İşleri Daire Başkanı İşbaraalp Aslan’a anında talimat verdi. Cevheribucak, konuyla ilgili Aslan’dan meclisi bilgilendirmesini istedi.

ASLAN: KAR YAĞIŞI VE HEYELAN

İşbaraalp Aslan, 2 günden beri yağan kar yağışı nedeniyle özelikle Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinde çalışmaların yoğunlaştığını söyledi.  Yüksek kesimlerde kar kalınlığının 2 metreyi aştığını vurgulayan Aslan, “2 günden beri Saimbeyli, Feke, Tufanbeyli’de yoğun kar yağışı oluyor. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 2 metreyi aştı.  İlçe merkezinde 60 santim. Yolu anında açtığımız zaman 20 dakika sonda yine kapanıyor. Tufanbeyli de bir dozer, bir buldozer ve 3 grayder var. Hatta İlçe belediyesinin bozulan grayderinin yerine bir tane gönderdik yardımcı olsun diye. Saimbeyli’de de çok şiddetli kar yağışı hala devam ediyor. Feke’de de özellikle kar yağışı ve heyelanlar oluşuyor. 3 bölgede de ciddi makine parkımız var, müdahale ediyoruz ama kar sürekli yağdığı için etkili olmuyor.  Kar 2 gündür çok şiddetli yağıyor. Feke İlçe Merkezi’nde bile 2 metre kar var.” diye konuştu.  

AKINCI: SEYHAN BELEDİYESİ OLARAK DESTEĞE HAZIRIZ

CHP’li meclis üyesi ve Seyhan Belediyesi Başkan Vekili olan Yusuf Akıncı ise Seyhan Belediyesi olarak yardıma hazır olduklarına dikkat çekerek, “Tabiî ki Çukurova’da olduğumuz için bu kadar kar yağışı karşılaştığımız bir olay değil. Bu gibi yerlerde bir afet kurulu kurulabilir, Kamuya ait ne kadar makine varsa bunlar devreye sokulabilir. Bu konuda Seyhan Belediyesi’nin iş makineleri bu konuda Büyükşehir Belediyesi ve ilgili birimin emrinde olur.” ifadelerini kullandı.

ÇETİNKAYA, CEVAP VERDİ

Mecliste gösterimi yapılan sinevizyonda 216 mahallenin içme suyuna kavuşturulması, Adnan Menderes Sahil Yolunun yenilenmesi, D 400 karayolunun üzerinin kapatılması, ulaşımla ilgili diğer yatırımlar, İlim Yolu ve 308 adet köprü ve menfezlerin hizmetleri gösterildi. Adana Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Ulaş Çetinkaya söz alarak bir konuşma yaptı. Ulaş Çetinkaya, 2 gündür meclis oturumunda Adana Büyükşehir Belediyesinin yaptıkları hizmetleri izlediklerine dikkat çekerek, “Bizim Partimizle ilgili burada konuşmalar oldu. Onlara cevap vermek istiyorum. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Vakfı’nın 21 Kasım 2018 tarihinde Türkiye’deki gelişmiş ilçeler indeksi yayınlandı. En gelişmiş ilçeler ne yazık ki 70 yıldır iktidarda olmamamıza rağmen Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönettiği belediyeler olmuştur. Bir tane Cumhur İttifakı’ndan belediyeler yok. Bu kadar para harcanıyor, umarım bu indeksin içerisinde de mutlaka Adana’nın yer almasını istiyorum” dedi.

GÜNDEM MADDELERİNE GEÇİLDİ

 Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. 34 gündem maddesinin yer aldığı oturumda,   İhtisas Komisyonları seçimleri de yer aldı. Yazıişleri Müdürü Kaşif Barut’un önerisiyle seçimlere kadar İhtisas Komisyonu seçimleri mevcut üyelerle devam konusunda karar aldı. Yapılan Denetim Komisyonu seçimlerinde ise, Ramazan Akyürek, Recep İzci, Aysun Kocabaş, Mehmet Akçalı ve Kenan Pamukçu seçildi.

MECLİSE ARA VERİP KOMİSYON YAPILDI

Gündemin 10. Maddesinde, Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesine ait teklif konusu yer aldı.   Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde Karataş Belediyesi’nin teklifi ile Karataş Belediyesi’nin 142 bin lira tutarındaki hissesinin Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından alınması için meclise 5 dakika ara verilip komisyon toplantısı yapıldı. Ramazan Akyürek divana gelerek komisyon toplantısını açtığını, gelen teklifi oyalamaya sundu. Komisyon teklifi oy birliği ile kabul etti. Komisyonun toplantısının kapatılmasının ardından Meclis toplantısını açan Meclis 1. Başkanvekili Murat Cevheribucak, komisyon kararını oyladı. Teklif oy birliği ile kabul edildi.

TİCARET BORSASI BİNASI İÇİN BORÇLANMA

Adana Ticaret Borsası yerinin Adana Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi için Ulaşım AŞ’ye 10 milyon lira borçlanma yetkisini kapsayan teklif içinde meclise ara verilip komisyon toplantısı yapıldı. Ramazan Akyürek başkanlığında komisyon toplantısında teklif komisyonca oy birliği ile kabul edildi. Meclis de bu teklifi anında oyladı ve karar oybirliği ile alındı.

11 ŞUBATTA YAPILACAK

Diğer gündem maddeleri de daha sonra oylanarak ilgili karara bağlandı. Bir sonraki meclis oturumunun 11 Şubat 2019 Pazartesi saat 14.00’te toplanacağı öğrenildi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.