TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlik nakilleri artıyor

Adana’daki kanserli çocuklara hizmet vermek amacıyla kurulan Adana Çocuk Kanser Derneği (ÇOKAD), 25. Yılını kutluyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2019 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2019 11:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İlik nakilleri artıyor

Firdevs ARSLAN

ADANA(İLKHABER) – Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, Kemik İliği Ünitesinde 250’inci nakil gerçekleştirildi.

Kemik İliği Nakil Ünitesi bu yıl 250’inci ilik nakli gerçekleştirerek, Türkiye’deki üniversiteler hastaneleri arasında birinci sırada yer alıyor. ÇOKAD tarafından hem bu başarı ile ilgili hem de Çocuk Kanseri Derneği hakkında basın mensuplarına ayrıntılı bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Seyhan Oteli’nde düzenlenen toplantıya birçok basın mensubuyla birlikte, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Bayram ile ÇOKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Genel Sekreteri olan Sema Soykan konuşmacı olarak katıldı.

Adana Çocuk Kanser Derneği’nin yaptığı faaliyetler hakkında bilgi veren ÇOKAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çelebi, son zamanlarda hastalığının artığına dikkat çekerek.” Kanser son zamanlarda yaygınlaştı. Çevre ve diğer etkenlerden artan hastalık ne yazık ki çevremizi sarmış durumda. Bu hastalıkla ilk karşılaşıldığı zaman ailenin özellikle bu tedavi sırasında ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Kanser hastalığı karşısında psikolojik sorun yaşayan ailelerin imdadına ÇOKAD’IN yetiştiğine değinen Çelebi.”Çünkü çocuğun bakımından ve tedavisinden aile sorumludur. Aileler bu durumda ilk başta karşılaştığında şoka girdiğini görüyor ve aslında bu durumdan hemen çıkmaları gerektiğini biliyoruz . İşte ÇOKAD bu noktada tüm ailelere, yaşı biraz ilerlemiş olan yani 14 16 yaşında olan bu durumu algılayabilecek çocukların psikolojisine destek vermek amacıyla psiko terapi destek çalışmalarımız ve birçok gönüllü psikoloğumuz var” diye konuştu.

Tedavi gören çocuklara eğitim bursu verdiklerini de belirten Çelebi, tedavi boyunca çocuklara desteklerinin her açıdan devam ettiğini sözlerine ekledi.

ÇOKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Sema Soykan ise bu projelerin amacının, çocukları hem mutlu etmek adına, hem de onları iyileştirmek olduğunu söyledi.

Çalışmalarında basının verdiği desteğin önemine değinen  Soykan şöyle konuştu;

“23 Nisan, Ramazan dönemleri, bayram dönemleri bu tür zamanlarda onların yüzünü güldürmek için etkinlikler yapıyoruz. Onların yüzündeki tebessümü gördüğünüz zaman eminim sizler de bizim kadar özveriyle çalışarak basında duyurulmasına yardım edeceksiniz. Çünkü bizlerin en çok ihtiyacı olan şey aslında sizlersiniz.

Etkinlikler yapıyoruz, elimizden geldiği kadar hepimizin iş hayatı var ama bulduğumuz her fırsatı değerlenidirip onlara maddi manevi kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Bizim dernek olarak ricamız sizden basında biraz daha yer verilmesi. Bunu bu tür özel zamanlara denk getirerek yapılmsı da olabilir.

Balo yapıyoruz getirisiyle, Kemik İliği Nakil Ünitesi’ne destek vermeye çalışıyoruz, paneller düzenliyoruz. Ancak etkinlikler yaptımığımızda karşımıza çıkan manzara; geceden fotoğraflar çekiliyor ertesi gün basında kullanılıyor şeklinde oluyor.

Bu bağlamda teşekkür ederiz ama sonrasında biz neler yaptık duyuramıyoruz. Bir şeyler yarım kalıyor. Neler yaptığımızı gösterirsek, eminim herkes elini taşın altına biraz daha fazla koyacak. O yüzden de yaptığımız tüm çalışmalar içerisinde bizlerin bunu duyurmada yardımınıza ihtiyacımız var”

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji ve Hematoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Bayram ise kanser hastalığı hakkında bilgiler vererek çocuklar açısından zorluğunu dile getirdi.

Kemik iliği nakillerinin son beş yılda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayram “ Kemik İliği Nakil Ünitesinde 2013 ve öncesi toplamda 86 nakil gerçekleştirilmişken ÇOKAD vermiş olduğu desteklerden sonra ve üniversitenin de desteğiyle birlikte nakil sayısı 5 yılda toplam 250’i buldu bu sayısı neredeyse 3 katına yakın. Bu sayıyı daha da yukarılara çıkaracağız”  ifadesini kullandı.

CAN EVİMİZE CAN SUYU OLUN

Toplantının sonunda, Adana Çocuk Kanser Derneği’nin önemli projelerinden olan “Can Evi’’ Projesi hakkında bilgi verildi.

Dernek, hasta çocukların hastanede adıkları tedavi boyunca kalabilecekleri hijyenik koşulara sahip bir konaklama yerinin olmayışını önemli bir sorun olarak görmekte. ‘’ Can Evi’’ projesi ise tedavilerini görmek üzere, özellikle şehir dışından ve uzak çevre ilerden gelen çocukların tedavi süreçleri boyunca hem çocukların hem de ailelerinin ücretsiz konaklayabilecekleri bir misafirhanenin yapılmasını hedeflemekte. Projede tam donanımlı odaların dışında oyun/sanat gibi etkinlik odalarının, eğitime gidemeyenler için eğitim odalarının bulunması ve tedavi için her türlü desteneğin sağlanması planlamakta.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.