TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı başladı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı başladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2019 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2019 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı başladı

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı başladı. 21-28 Ocak tarihlerinde devam edecek çalıştayda; Arnavutluk, Azarbeycan, Başkordistan, Bosna Hersek, Çeçenistan, Hırvatistan, Karaçay, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Nahçivan, Özbekistan, Şekelistan, Slovenya, Tataristan, Türkmenistan ve Yakutistan’dan 70 sanatçı Adana'nın tarihi, doğal ve kültürel değerlerini tuvale yansıtacak.

Adana Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve 21 ülkeden 70 sanatçının katıldığı 3. Uluslararası Türk Sanat Çalıştayı açılış töreni 75. Sanat Galerisi’nde yapılan törenle yapıldı. Sanatçıların çizdikleri tabloların da sergilendiği açılış törenine, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, Çalıştayın Kuartörü Prof. Dr. Birsen Çeken, Doç. Dr. Gültekin Akengin, Kültür Daire Başkanı İsmail Dikilitaş ve sanatçılar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, çalıştayın ülke ve dünya sanatına yapacağı katkıya değinerek, “Adana Büyükşehir belediyesi olarak, festivalleriyle karnavallarıyla, kültür ve sanat faaliyetleriyle, kültüre, sanata değer veren, kültür ve sanatın başkenti Adana’da Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’nın 3.ncüsünü gerçekleştirmekten mutluyuz. 21 ülkeden çok değerli 70 sanatçının katılacağı çalıştayın kentimize, ülkemize ve Dünya sanatına, insanlığa büyük katkılar sunacaktır” dedi.

Katılımcı ülkeler hakkında bilgi veren Sözlü, “Arnavutluk, Azarbeycan, Başkordistan, Bosna Hersek, Çeçenistan, Hırvatistan, Karaçay, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Nahçivan, Özbekistan, Şekelistan, Slovenya, Tataristan, Türkmenistan ve Yakutistan tam 21 ülke. Bu kadar kardeş ülkeden Adana’da sanat adına, insanlık adına, kültürün ve sanatın yüceltilmesi adına bir işbirliğini gerçekleştirmek üzere davetimizi kabul eden sanatçılar ve ülkelerine şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Adana’nın kültür ve sanatta geldiği noktaya dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü şöyle konuştu;

“Birbirinden değerli sanatçılar Adana’nın tarihi, doğal ve kültürel değerlerini tuvale yansıtacak ve kentimizin kültürel anlamda tanıtımına büyük koyacaktır.

Teknoloji giderek gelişiyor. İnternetin dünyada yaygınlaşarak kabul görmesi, küreselleşen bir dünyayı ortaya koymuş ve küreselleşen dünya ile her şey avuç içerisinde dünyayı küçültmüştür. Türk dünyası da gelişen bu şartlar altında, internetin, teknolojinin bize sunmuş olduğu fırsatlar ile bir birine daha da yakınlaşmıştır.

Türkçemiz, artık internetin yaygınlaşması, telekominikasyonun güçlenmesi, televizyonların Türk dünyasını ve kardeş ülkeleri birbirlerine yakınlaştırmasıyla, Türkçenin ortak paydada gelişmesine büyük fırsatlar sunmuştur. Kültür alışverişi artık daha kolay hale gelmiştir. Aynı çatı altında buluşmamız yıllar içerisinde çok büyük bir zamanı kapsamayacaktır. Bu yakınlaşma daha da erkene alınacaktır.

“İNSANLIĞIN ORTAK DEĞERİ, KÜLTÜR VE SANATTIR”

Bu sanat çalıştayı ile sanatçılarımızın bir araya gelmesi, kardeş toplulukları, kardeş halkları onların vesilesiyle diyalog kurduğumuz kardeş milletleri bizlere daha yakın, bizleri de onlara daha yakın sunmaktadır. Kültür ve sanat, hepimizin nezdinde aynı değerdedir. İnsanlığın ortak dili, kültür ve sanattır.   

Belediye başkanları, kentin mimarlarıdır. Onların vizyonları kentin inşasındaki en büyük kaynaktır. Şehrimizin fiziki manada, imarının yanı sıra, manevi anlamda imarı, bizi manevi anlamda mimarlık görevini de üstlenmemizi zorunlu kılmaktadır.

“ADANA KAMUOYUNA ARTIK GÜZELLİKLERİYLE YANSIMAKTADIR”

Göreve geldiğimizden bu zaman kadar Adana, Türkiye kamuoyunda ve Dünya gündeminde hep güzelliklerle anılmaktadır. Artık Adana haberleri adliye haberleri olmaktan çıkmış, kültür-sanat, sportif faaliyetleriyle, festivalleriyle, karnavallarıyla, Türkiye’nin yükselen değeri, markalaşan değeri olmuştur.

“SANATA TATİL YAPTIRMADIK”

Adana Türkiye’nin yükselen değeri oldu. Biz sanata tatil yaptırmadık. Adana Film Festivalini, terörün en yüksek olduğu dönemlerde bile iptal ettirmedi. Konserleri durdurduk, ama sanatın yarışmasını engellemedik. Bugün 25 kez Adana Film Festivali yapılmış ve 5 yıllık görev döneminde 25’in 5’ni biz düzenledik. Yani yüzde 20’sini biz yaptık. Geçmiş dönemlerde kesintiye uğrayan sanat faaliyetleri, bizim dönemde kesintiye uğramadı. Biz sanatı kesintiye uğratmayacağız.

Adana bereketli topraklardır. Büyük yazarlar, şairler Adana’dan çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür diyen Atatürk’ün bize bırakmış olduğu mirasın sahibiyiz. Omzumuzdaki bu sorumluluğu hiç unutmadık. Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin dünya çapında ünlü piyanisti bizim değerimiz Fazıl Say’ın konserine giderek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gitmekten başka bir yolumuz olmadığını bir kez daha işaret etmiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz”

Çalıştayın Kuartörü Prof. Dr. Birsen Çeken ise insani değerleri temel alan kültürümüzü dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları çok önemsediklerini belirterek, “Türk dünyası, sevgi, dayanışma, hoş görü ve kardeşlik demektir. İnsani değerleri temel alan kültürümüzü dünyaya sanat yoluyla tanıtmak ve benimsetmek için yapılan çalışmaları hepimiz Türk kültürü açısından çok önemsiyoruz” dedi.

Sanatın ve tanıtımının önemine değinen Prof. Çeken, konuşmasına şöyle devam etti;

“Kültür ve sanat değerlerimizin tanıtılması ve yüceltilmesi için Türk dünyasının ortak aklı ve sözcüsü haline gelen Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu bu proje artık bir marka olmuştur. Adana Büyükşehir Belediyesi bu organizasyon ile gelenekselleşerek Türk dünyasının örnek kültür ve sanat başkenti halindedir.

Ülkelerin tanıtımında sanat önemli bir yere sahiptir. Bir toplumun, bir ülkenin tanıtımında kültür-sanat kadar etkili başka bir araç yoktur. Sanatçı dostlarımız ağırlamaktan son derece mutluyuz.

Çalıştayımız 8 gün sürecek ve sanatçılarımız 75. Sanat Galerisi’nde canı performans sergileyecek. Sanatçılar çalışma yaptıkları sürece Adana halkı çalışmaları izleyebilecektir. Bu yıl 21 ülkeden 70 sanatçı konuğumuz var. Çalıştay süresince sanatçılarımızla kültür-sanat alışverişinde bulunacağımız gibi, Adana’mızın da gezilesi görülesi yerlerini paylaşacağız.

Adana’nın tarihi, doğal ve kültürel değerlerini çeşitli tekniklerle 75. Sanat Galerisi’nde resmederken sanata ve kültüre katkı sağlanacak, yeni dostluklar kurulacak, eski dostluklar pekişecektir”

Adana Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Daire Başkanı İsmail Dikilitaş, çalıştayda ortaya çıkacak eserlerin, Büyükşehir envanterine kaydedileceğini ve ileride yapılacak olan ‘Modern Sanat Müzesi’nde sergileneceğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.