TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

14 Yaşındaki sahte başkomiser yakalandı

Adana polisi, PKK tehdidiyle yüzlerce kişiyi dolandıran bir çeteyi operasyonla çökertti

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2013 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
14 Yaşındaki sahte başkomiser yakalandı
@font-face { font-family: "Times New Roman"; }@font-face { font-family: "MS 明朝"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }p.MsoPlainText, li.MsoPlainText, div.MsoPlainText { margin: 0in 0in 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Courier; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }

Adana polisi, PKK tehdidiyle yüzlerce kişiyi dolandıran bir çeteyi operasyonla çökertti

 

14 Yaşındaki sahte başkomiser yakalandı

 

 

   ADANA (İHA) - Adana polisi, kolsuz bir kişi tarafından kurulan ve 14 yaşındaki çocuğun kendisini "başkomiser" olarak tanıtıp yüzlerce insandan PKK tehdidiyle dolandırıcılık yapan çeteyi bir operasyonla çökertti. Operasyonda, ikisi çocuk 7 kişi yakalandı. 

  Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, PKK tehdidiyle para dolandırıcılığından dolayı şikayetlerin artması üzerine iki ay önce bir çalışma başlattı. Yapılan çalışma sonucunda, bir ailenin komple evlerine sistem kurarak vatandaşları cep telefonuyla arayıp polis olduğunu söyledikten sonra "Sizin kimlik bilgileriniz kullanılarak PKK'ya para aktarılıyor. Biz bu olayı çözmek için özel görevlendirildik, bu nedenle bu soruşturma gizli kalacak kimseye söylemeyin. Ancak sizin bu işten kurtulmanız için bize söyleyeceğimiz yere para getirmeniz gerekiyor. Paranız soruşturma sonucunda size teslim edilecek. Paranız devlet güvencesinde" diyerek vatandaşı dolandırdıklarını belirledi. Bunun üzerine polis, Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınan izinle teknik ve fiziki takibe başladı. Yapılan takip sonucunda çete liderliğini ailenin babası olan ve bir kolu olmayan Mehmet Reşit K (45)'nın yaptığı yanında yeğeni Abdulhakim K. (20), çocukları Mustafa K (27), C.K. (14), A.K (15) ve onların arkadaşları Mustafa A. (30) ile Halim M (20)'den oluşan dolandırıcılık çetesinin varlığı belirlendi. Çete liderinin engelli olduğu belirtildi.

 

  14 YAŞINDAKİ ÇOCUK YÜZLERCE İNSANI KANDIRDI

  Çete lideri ve diğer elemanlar telefon rehberinden kimin aranacağına karar verdikten sonra evde ayarlanan bir oda da sesinin kalın olması ve ikna kabiliyeti yüksek olması nedeniyle cep telefonuyla konuşmaları 14 yaşındaki C.K'nın yaptığı belirlendi. C.K'nın telefonla aradığı kişiye kendisini "başkomiser Kürşat" olarak tanıttıktan sonra müştekiyi korkutmak için hemen kimlik bilgilerinin kullanılarak PKK'ya para aktarıldığını söyleyip bu durumu ortadan kaldırmak için para yatırması gerektiğini müştekiyi inandırmak içinde müştekinin varsa çocuklarının sayısı, ismi, çalıştığı yeri söyleyerek inandırdığı belirlendi. Çetenin ağına düşürmek istediği kişiyi  önceden araştırdığı, hatta dolandıracakları kişinin önceden eşine ya da çocuklarına ulaşarak onlardan müşteki hakkında bilgi alıp telefonla aradıklarında bütün bilgileri sayarak polis olduklarına inandırdıkları ortaya çıktı. Çocuk bu yöntemle yüzlerce kişiyi dolandırdı. Polis çocuğun dolandırdığı 10 kişiyi belirledi. Çocuğun 10 kişiden 205 bin lira dolandırdığı ortaya çıktı.

  14 yaşındaki çocuk, çete liderinin rastgele belirlediği bir telefon numarasını arayarak, "Ben Adana emniyetinden başkomiser Kürşat, sizin kimlik bilgileriniz kullanılarak PKK'ya para aktarılıyor. Biz bunu önlemek için özel seçildik, bunun için şuraya para getirmeniz gerekiyor" dediği  belirlendi. Bunun üzerine aradığı kişi polis olduğunu söyleyerek Adana'da başkomiser Kürşat diye birisinin olmadığını söyleyince çocuk telefonu kapatarak aradığı sim kartı imha etti. Çocuk bir süre sonra yine rastgele vatandaşları aramaya başladığında  bu kez ismini "başkomiser Mehmet" diye değiştirdi. Çetenin paranın yanı sıra altın istediği çoğu kişiden altın dolandırmaya çalıştığı belirlendi.

 

  POLİS, VATANDAŞIN 700 BİN LİRASININ DOLANDIRILMASININ ÖNÜNE GEÇTı

  Polis, yaptığı takip sonucunda bir vatandaşın 700 bin lirasının dolandırılmasının önüne geçti. Dolandırıcılar telefonla aradıkları şahıslara daha önce bir banka hesabı vererek parayı buraya yatırmasını isterken polisin ani baskınlarıyla yakalandıktan sonra taktik değiştirdi. 14 yaşındaki çocuk telefonda ikna ettiği Ömer S. isimli  kişiye 22 bin lirayı alıp Adana'nın çıkışında trafo levhasının altına bırakmasını istedi. Müşteki çocuğa kanarak parayı levhanın altına getirdi ancak polis yaptığı takip sonucunda dolandırıcıların parayı almasını önledi. Yine çocuk telefonla kandırdığı Hatice isimli bir bayanı ikna ederek 15 bin lirayı parka getirmesini ve bankın altına koyduktan sonra parktan ayrılmasını söyledi. Polis, bu dolandırıcılığı da fark ederek önüne geçti. Çocuğun bu dolandırıcılığı yaparken telefonla aradığı kişiyle parayı istediği yere koyana ve oradan uzaklaşana kadar konuştuğu belirlendi.

  Çetenin, polis baskını sırasında yakalanmamak için eve mobese sistemi kurduğu belirlendi. Polisin evde olası bir baskınında nereden geldiğini görebilmek için güvenlik kamerası yerine içeride bir kol ile her tarafa yönelebilen ve zoom özelliği olan mobese sistemi kuruldu. Polis bunu önceden tespit ederek operasyonu şafak vakti yapıp çeteyi ters köşe yaptı. Şafak vakti çetenin özel eviyle birlikte 10 yere yapılan operasyonda çete lideriyle birlikte ikisi çocuk 7 kişi gözaltına alındı.

Çetenin vatandaşları dolandırarak lüks hayat yaşadığı ortaya çıktı.

Şahıslar emniyette sorgulandıktan sonra "organize suç çetesi oluşturmak suretiyle dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunmak" suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.

Şahısların evlerinde yapılan aramalarda 1 ruhsatsız tabanca, ruhsatsız 1 av tüfeği, 100 cep telefonu, farklı şahıslara ait çok sayıda nüfus cüzdanı fotokopisi, 30 sim kart, 8 bilgisayar, taşınabilir bellekler, banka kartları, hesap cüzdanları ve lüks bir otomobil ele geçirildi.

 

  DEVLET GÖREVLİSİ PARA İSTEMEZ

  Adana Emniyet Müdürlüğü, PKK tehdidiyle dolandırıcılık olayıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada şöyle denildi: "Devletin hiçbir görevlisi suçluları yakalamak veya terör örgütüne operasyon yapmak için sizlerden para, kontör veya ziynet eşyası talebinde bulunmaz. Böyle durumla karşı karşıya kalan vatandaşlarımızın korku ve paniğe kapılmadan, serinkanlı bir şekilde telefonunu kapatarak 155 Polis İmdat'ı araması dolandırıcılara vurulacak en büyük darbedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlamak gibi çok önemli bir görevi üstlenmiş olan teşkilatımız, sorumluluğunun bilinciyle ve büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu çalışmalarımız kapsamında en önemli kaynaklarımızdan birisi şüphesiz vatandaşlarımızın ihbarlarıdır. 155 Polis İmdat telefonu başta olmak üzere çeşitli kanallardan gelen her türlü ihbar görevlilerimizce titizlikle incelenerek değerlendirilmektedir."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.