TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Deprem

İLKHABER-Gazetesi - Deprem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deprem haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Karalar: Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız Haber

Karalar: Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız

Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler yaratmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Başkan Zeydan Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” ODALAR ÖNEMLİ BİR AMACA HİZMET EDİYOR Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. AFET KOORDİNASYON MERKEZİ VE MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMALARI 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Başkan Zeydan Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.

Alpargün Apartmanı davası müştekileri adalet peşinde Haber

Alpargün Apartmanı davası müştekileri adalet peşinde

Kahramanmaras merkezli depremlerde 96 kişinin hayatını kaybettiği Adana'daki Alpargün Apartmanı müteahhidinin yargılandığı davanın müştekileri ve avukatları, "Adalet peşindeyiz. Yitirdiğimiz ailelerimizin hesabını soracağız." dediler. Geçen yıl 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana’da yıkılması sonucu 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı müteahhidi Hasan Alpargün'ün yargılanmasına Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmişti. Mahkeme heyeti, duruşmada, dosyadaki delillerin teknik yönü ile incelenmesi amacıyla Konya Teknik Üniversitesi'ni bilirkişi olarak belirlemişti. Yıkılan apartmanda yaşamını kaybeden vatandaşların yakınları olan müştekiler ve avukatları, Konya Teknik Üniversitesi önünde toplanarak konuyu gündemde tutmaya devam etti. Alpargün Apartmanı'nda ağabeyi Ekrem Ekinci (43) yengesi Gül Ekinci (38) ve ikiz yeğenleri Başak ve Irmak Ekinci'yi (12) kaybeden avukat Beşir Ekinci, adalet peşinde olduklarını söyledi. Dava dosyasının teknik yönü ile incelenmesi için Konya Üniversitesi'nin mahkeme tarafından bilirkişi olarak seçildiğini vurgulayan Beşir Ekinci, "Yakınlarını kaybeden aileler olarak bağımsız, tarafsız ve bilimden yana olan üniversitemize güvenimiz tam. Dava dosyasında teknik inceleme yapacak bilim insanlarımızın yapı sahibinin ve idari denetmenlerin sorumluluğunu ortaya koyacağı tespitlerle, Adana’da yüz binlerce bina varken neden 11 binanın yıkıldığını ve bunda kullanılan kum, çimento ve demir gibi malzemelerin kalitesi ve bina yapım tekniği açısından bilimsel yöntemlerden nasıl uzaklaşıldığının tespitini yapacağından kuşkumuz yok." dedi. Davanın peşini bırakmamalarının tek amacının, sanık Hasan Alpargün'ün cezalandırması olmadığını dile getiren Beşir Ekinci, "Bu davadan çıkacak örnek karar ile ülkemize bir miras bırakmayı, depremin yalnızca kader değil, ihmali olanların cezasız kalmayacağının bir kültür haline geldiği ülke inşasına bir katkı olacağına inanıyoruz" diye konuştu. "YİTİRDİĞİMİZ AİLELERİMİZİN HESABINI SORACAĞIZ" Müştekilerden Gizem Çetin ve Tuğba Şık da "Alpargün Apartmanı'nda yaşamını kaybedenlerle birlikte biz de öldük. Onları kurtaramadık çünkü bina kum yığınıydı. Konya Teknik Üniversitesi'nden çıkacak olan karar bizler için çok önemli. Herkesin elini vicdanına koymasını istiyoruz. Davamızın peşindeyiz ve sonuna kadar da bırakmayacağız. Yitirdiğimiz ailelerimizin hesabını soracağız." dediler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana'nın Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki 14 katlı, 28 daireli Alpargün Apartmanı yıkılmış,  kurtarma çalışmalarının günlerce sürdüğü binanın enkazında 96 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Binaya ilişkin soruşturma başlatılırken, KKTC'ye kaçan apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün yakalanmış, Adana'ya getirilerek tutuklanan sanık hakında Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Bir veya birden fazla kişinin taksirle ölümüne sebebiyet verme' suçundan dava açılarak yargılanmasına başlanmıştı.

İMO'dan 'Kahramanmaraş depremlerinin simge binası yıkılmasın' çağrısı Haber

İMO'dan 'Kahramanmaraş depremlerinin simge binası yıkılmasın' çağrısı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi yöneticileri, asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinde yıkılmayarak simge haline gelen İMO Kahramanmaraş binası ününde çağrıda bulundu. İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Adana ve Kahramanmaraş İMO üyelerinin katılımıyla yaptığı açıklamada, 11 ili etkileyen depremde resmi rakamlara göre yıkılan 38 bin 901 binanın olduğunu söyledi. Yıkılan binalarda 53 bin 537 insanın can verdiğini belirten Hıdır Çak, "Yaşanan tüm acıları yüreğimizde taşıyor, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha baş sağlığı diliyoruz." dedi. Depremden en fazla etkilenen ve en fazla kayıp veren illerden birinin Kahramanmaraş olduğunu vurgulayan Hıdır Çak, şunları kaydetti: "İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcilik Binası, bu büyük yıkımın ortasında, sağlam bina yapabiliriz umudunu simgeleyerek ayakta kaldı. Tek bir çatlak bile oluşmadı. Yıkıntıların ortasında hasar almadan ayakta duran binamızın fotoğrafı, ulusal ve uluslararası basında yer alarak, binamız bir simgeye dönüştü. Bilim ve tekniğe riayet edilirse aslında binaların depreme dayanıklı inşa edilebileceğini herkes gördü ve anladı. Binanın yapım süreciyle ilgili yurt içi ve yurt dışı basın organları büyük ilgi göstererek, sayısız röportajlar gerçekleştirildi. Yıkıntılar arasında tek başına dimdik ayakta kalan binamız, bu unutmaya karşı, anıt niteliği taşıyan bir özelliğe sahiptir. Bir kanıt ve simge niteliğindeki binamız şimdi yok edilmeye, unutturulmaya, toplum hafızasından silinmeye çalışılıyor.  Binamız yok edilmek yerine,  deprem dirençli binalar yapılabilir gerçekliği unutulmasın diye ayakta kalmaya devam etmelidir." Hıdır Çak, rezerv alan içerisinde kaldığı gerekçesiyle binanın yıkılması yerine "Deprem Anı Müzesi" olarak düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İnşaat mühendisleri, Kahramanmaraş depremlerinin simge binası için destek bekliyor Haber

İnşaat mühendisleri, Kahramanmaraş depremlerinin simge binası için destek bekliyor

İnşaat Mühendisleri Odası  Adana Şube Yönetim Kurulu, hafif hasar bile almayan Kahramanmaraş İMO binasının yıkılmaması için duyarlı herkesi, binaya sahip çıkmaya çağırdı. İnşaat Mühendisleri Odası  Adana Şube Yönetim Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremler fafif hasar bile olmayan İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilciliği binası ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilciliği binamız, 6 Şubat depremlerinde çevresindeki büyük yıkımın içinde ayakta kaldı. Yıkıntıların ortasında hasar almadan ayakta duran binamızın fotoğrafı, ulusal ve uluslararası basında yer alarak simgeleşti. Simgeleşen binamız şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. İMO Kahramanmaraş Temsilcilik binası bugün, rezerv alan ve yeni imar planı uyarınca başlatılan çok sayıda inşaatın arasında kalmış durumda. Rezerv alan planlarında İMO Binası yok, haritada hizmet binamızın yer almaması yıkılacağının işareti. Ama sessizlik devam ediyor, tapu üzerinde şerh bulunmadığı gibi bize herhangi bir bildirim de yapılmadı. Korunması ve örnek gösterilmesi gerekirken, bir hafıza bilinçli olarak yok edilmek isteniyor.  Deprem dirençli binaların yapılabileceğinin kanıtı olan binamız, bu gerçeklik unutulmasın diye ayakta kalmalıdır. 26 Nisan 2024 Cuma günü saat 14.00’de İMO Kahramanmaraş Temsilcilik Binamızın önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklamasında, "İMO Binamız Yıkılamaz" çağrısını kamuoyuyla paylaşacağız.  Hafif hasar bile almayan İMO Binamızı yıktırmamak için duyarlı herkesi, binamıza sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Hatay Tabiatı Koruma Derneği'nden AFAD'a çağrı Haber

Hatay Tabiatı Koruma Derneği'nden AFAD'a çağrı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Kırıkhan ilçesindeki mesire alanında yapılmak istenen köy evleri konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkikilerine çağrı bulundu. Abdullah Öğünç, 1950-60'lı yıllarda oluşturulan Kırıkhan Mesire Alanının,  ilçede nefes alacak tek bölgesi olarak günümüze kadar ulaştığını söyledi. Mesire alanında devlet hastanesi yapımı için girişim olduğunu, ardından bazı kurumlar tarafından adeta işgal edildiğini öne süren Abdullah Öğünç, "Milli Eğitim Müdürlüğü ve farklı kurumlar deprem sonrasında buraya göz dikildi, bir kısmı geçici bir kısmı kalıcı olarak  işgal edildi. Depremin üzerinden yaklaşık 1,5 seneye yakın bir zaman geçti ve bu alışkanlık devam ediyor. En son edindiğimiz bilgilere göre, mesire alanının önemli bir kısmında AFAD vasıtasıyla köy evleri yapılmak istendiği." dedi. En kısa sürede bu fikirden vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Öğünç, şunları kaydetti:      "Dedelerimizin ve  babalarımızın dikip yetiştirdiği ve neslimize emanet ettiği mesire alanındaki ağaçların kesilmesi doğru bir yaklaşım değil. Ağaçları kesmek yerine mesire alanının korunması ve köy evlerinin inşaası için en doğru yerde planlama yapılması gerekli. Amanos Dağları’nın eteklerinde köy evleri yapmak için hazineye ait zemini çok daha uygun araziler var. Bu konu, AFAD tarafından tekrar değerlendirilmeli.   Hatay'da hazineye ait çok geniş alanlar var. Kırıkhan bu konuda fakir bir bölge değil. Kolaya kaçıp şehrimizin tek nefes alacağı bölgeyi yok etmek tercih edilmemeli. Bu konuda bütün kamuoyunu bilinçli olmaya, yetki sahiplerini de insafa davet ediyoruz." ​​

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.