TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kadirli

İLKHABER-Gazetesi - Kadirli haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kadirli haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Osmaniyeli öğretmen afetten etkilenen bilim sanat sınıfını, okulun deposunda yeniden kurdu Haber

Osmaniyeli öğretmen afetten etkilenen bilim sanat sınıfını, okulun deposunda yeniden kurdu

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde öğretmen Rümeysa Çevlik, ailelerin desteğiyle düzenlediği okulun deposunda, depremde hasar gören bilim ve sanat sınıflarını yeniden faaliyete geçirdi. Kadirli ilçesine bağlı Kayasuyu köy ilkokulunun bahçesinde yer alan ana sınıfı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde hasar aldı. Okulda ana sınıfı öğretmeni olarak görev yapan Çevlik'in, hayırseverlerin katkısıyla öğrencilerin uzaya, bilime ve sanata ilgilerini artırmak için oluşturduğu iki sınıf da depremlerden etkilendi. Öğretmen Çevlik, hasarlı binadaki iki sınıftan kurtardığı malzemeleri, depremde hasar almayan okulun ilkokul bölümündeki depoya taşıdı. Velilerin de desteğiyle depoyu düzenleyerek bilim ve sanat sınıfı haline getiren Çevlik, öğrencilerinin hayallerini geliştirmeye devam ediyor. Ana sınıfı öğretmeni Rümeysa Çevlik, AA muhabirine, çocukların sanatsal ve bilimsel yönden gelişmesi için oluşturduğu iki sınıfın depremlerden etkilendiğini söyledi. Anaokulunun bulunduğu binaya yıkım kararı verilmesiyle büyük üzüntü yaşadığını anlatan Çevlik, "Ben bir öğretmendim ve pes edemezdim. 'Çocuklar yeni eğitim öğretim dönemine başlayacaklar, tekrardan bir sınıf oluşturmam lazım' dedim. İlkokul binamızda depo olarak kullanılan soğuk bir sınıfı sıcacık bir hale getirmeye çalıştım." diye konuştu. Çevlik, depodan oluşturduğu yeni sınıfının bir köşesine bilim ve sanat sınıfından kurtarabildiği materyalleri de koyduğunu belirtti. Oluşturduğu yeni sınıfın birtakım eksikleri olmasına rağmen öğrenciler için güzel bir bilim ve sanat atölyesi haline geldiğini anlatan Çevlik, şöyle konuştu: "Tekrardan çocukların hayallerini yeşertmek istiyorum. Çünkü sanat atölyesini de uzay bilim sınıfını da çocukların hayalleri için yapmıştık. Onların hayallerinin yıkılmasına gönlüm elvermez. Elimden geldiğince, yapabildiğim kadarıyla tekrar onları yeşertmeye çalışacağım. Çocuklarla, velilerimle birlikte tekrar atölye derslerimizi yapacağız." Çevlik, şu anda depodan dönüştürdükleri dersliğin yanı sıra okulun bahçesindeki "Doğadaki Sınıf"ta da etkinlikler yaptıklarını söyledi. Doğa ile uyumlu, geri dönüştürülebilen ve evlerde kolaylıkla bulunabilen malzemelerden oluşturduğu doğadaki sınıfta öğrencileriyle kitap okuyarak drama çalışmaları yaptıklarını belirten Çevlik, depremden önce oluşturduğu bu sınıfın Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı'nın 14. sezonunun "fark yaratanı" olarak seçildiğini kaydetti.

Osmaniye'de engelliler, atık malzemeleri ekonomiye kazandırıyor Haber

Osmaniye'de engelliler, atık malzemeleri ekonomiye kazandırıyor

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, bedensel engelliler, atık malzemelerden yaptıkları eşyalarla hem el becerilerini geliştiriyor hem de kazanç sağlıyor. Kadirli Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezince başlatılan "Atıkları Sanata Dönüştürüyoruz" projesi kapsamında bedensel engelliler atölye çalışmalarına katılıyor. Engelliler, atölyede doğadan topladıkları ve evlerinden getirdikleri kumaş, ip, boncuk gibi atık malzemeleri yeniden değerlendiriyor. Usta öğreticilerin koordinasyonunda engelliler, çanta, anahtarlık, ayna, çerçeve ve süs eşyaları yaparak atık malzemeleri yeniden ekonomiye kazandırıyor. Yaptıklarıyla el becerilerini geliştirmenin yanı sıra sosyalleşen engelliler, yeniden ekonomiye kazandırdıkları eşyaları satarak gelir de elde ediyor. Engelli Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Sinan Açıkgöz, AA muhabirine, engellilerin hem çevreyi korumak ve hem de aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla atık malzemeleri el işi ürünlere dönüştürdüğünü söyledi. Engellilerin emek vererek yaptığı çalışmalara her zaman destek olduklarını aktaran Açıkgöz, şöyle konuştu: "Merkeze gelen engelliler, çevreden ve evden topladıkları atıkları sıfır masrafla geri dönüşümle ve sanata dönüştürüyor. Ürettikleri ürünleri burada sergiliyoruz. Maddi olarak kendilerine güzel kazançlar sağlıyorlar. Buradaki yaptıkları hem kendilerine hem de arkadaşlara güzel terapi oluyor, keyif alıyorlar. Atık malzemelerden yaptıklarının sonunu gördükleri zaman daha özverili çalışıyorlar. Bu anlamda engelli koordinasyon merkezi kendileri için çok güzel bir yer oluyor." Yürüme engelli 2 çocuk annesi Güneş Dertli (51), atık malzemeleri değerlendirerek aile bütçesine katkıda bulunduğunu anlattı. Atık malzemeleri sanat eserine dönüştürerek kendisini daha güçlü hissettiğini aktaran Dertli, "Bizim başaramayacağımız iş yok. Engelli Koordinasyon Merkezine gelerek boş vaktimizi değerlendiriyoruz. Kendimizi güçlü ve işe yarar olarak görüyoruz. Atık malzemeleri ellerimizle geri dönüştürüyoruz. Taşlardan tablolar, soda şişelerinden vazolar yapıyoruz. O kadar çok atık malzeme var ki bunlar ellerimizde sanat eserine dönüşüyor. Burada kendimi çok mutlu hissediyorum. Üretim için engel olmadığını düşünüyorum." diye konuştu. Engelli bireylerden 48 yaşındaki Baki Bilgiç ise boş zamanlarını atık malzemeleri değerlendirerek geçirdiğini ve bu işi severek yaptığını söyledi. Usta öğretici Zuhal İnanç da engelli bireylerin evlerdeki ve doğadaki atıkları değerlendirerek güzel ürünler ortaya çıkardıklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.