TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Lavanta

İLKHABER-Gazetesi - Lavanta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lavanta haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Isparta'daki lavanta bahçelerini festivalin ilk 3 günü yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti Haber

Isparta'daki lavanta bahçelerini festivalin ilk 3 günü yaklaşık 100 bin kişi ziyaret etti

ISPARTA (AA) - Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde "lavanta kokulu köy" olarak anılan Kuyucak köyünde düzenlenen "lavanta festivali"nin ilk 3 gününde lavanta bahçeleri yaklaşık 100 bin yerli ve yabancı turisti ağırladı. Türkiye'de lavanta üretiminin ilk başladığı köylerden biri olan Isparta'nın Kuyucak köyünün "mora boyanan" tarlaları yurt çapında beğeni topluyor. Kuyucak Köyü Muhtarı Güral Yılmaz, AA muhabirine, festivalin ses getirdiğini, faydasını görmeye başladıklarını söyledi. Yılmaz, lavanta bahçelerinin ziyaretçilerine sakinlik ve huzurun yanı sıra eşsiz bir doğa içinde fotoğraf çektirme imkanı sunduğunu aktardı. Festivalin başladığı 14 Temmuz'dan itibaren köy girişinde kurulan plaka tanıma sisteminden aldıkları veriye göre köye 14 bin 500 araç girişi olduğunu belirterek, "Binek araçların her birinde 4'er kişi ve her tur otobüsünde de ortalama 25 kişi olduğunu varsayarsak yaklaşık 100 bin yerli ve yabancı turist köyümüzü ziyaret etti diyebiliriz. Herkesi mor tarlalarımızı görmeye bekliyoruz." diye konuştu. - "Eşsiz bir doğaya sahip" Antalya sıcağından bunaldığından lavanta bahçelerine gelen Emin Yalırgan, "Doğası ve serinliği insanı kendisine çekiyor. Eşsiz bir doğaya sahip." dedi. İbrahim Yalırgan da doğanın muhteşemliği ve lavantaların kokusuna bayıldığını ifade etti.

Isparta'nın lavanta kokulu köyünde 2. Lavanta Festivali başladı Haber

Isparta'nın lavanta kokulu köyünde 2. Lavanta Festivali başladı

ISPARTA (AA) - Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde lavanta kokulu köy olarak ünlenen Kuyucak köyünde 2. Lavanta Festivali başladı.Kuyucak köyündeki lavanta bahçelerinde bir araya gelen davetliler, kortej öncesi mehteran takımının gösterisini izleyerek lavanta bahçelerinde fotoğraf çektirdi.Gökyüzüne mor balonların bırakılmasının ardından köyde kortej oluşturuldu. Isparta Valisi Aydın Baruş'un da katıldığı kortej, lavanta bahçelerinin arasında yürüdü.Ayrıca lavanta kokulu köye getirilen Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG da lavanta bahçesindeki vatandaşlar ilgi gösterdi.- "Lavanta bizim için turizm elçimiz"Isparta Valisi Aydın Baruş, buradaki törende, dünyada lavanta üretiminin önem kazandığını söyledi.Keçiborlu'da 5 bin 550 dekar arazide lavanta tarımı yapıldığını belirten Baruş, "Kuyucak köyümüzde ağırlıklı olmak üzere bu bölgede önemli miktarda lavanta yetiştiriciliği yapılıyor. Lavanta bizim için sadece bir çiçek değil, aynı zamanda turizm elçimiz. Lavanta aynı zamanda bu bölgede tarımsal açıdan önemli gelir sağlayan bir bitki." diye konuştu.Vali Baruş, Birleşmiş Milletler Turizm Örgütünce Kuyucak köyünün turizm köyü seçilmesi için listeye aldığını dile getirerek, "Eylül'de sonuçlanacak Turizm Köyü Listesi'ndeki ilk 8 köy arasında lavanta kokulu köyümüz Kuyucak'ın da olması büyük gurur verici. Sonuçlar açıklandıktan sonra Kuyucak köyüne turizm açısında büyük faydası olacağını düşüyoruz." ifadelerini kullandı.- "İnsan burada pozitif duygularla mutlu oluyor"Festivale gelen Eski Milli Voleybolcu Duygu Bal da büyük şehrin gürültüsünden kaçıp Kuyucak köyüne geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek, "Kuyucak köyüne çok büyük heyecanla geldim. Lavanta festivali ve güller Isparta'yı vazgeçilmez yapıyor. İnsan burada pozitif duygularla mutlu oluyor." dedi.Valilik koordinasyonunda Keçiborlu Belediyesi, Keçiborlu Kaymakamlığı ve diğer paydaşlarla 14-16-17-18 Temmuz'da düzenlenen festivale gelen ziyaretçiler, göz alıcı mor renkli tarlalarda vakit geçirerek, lavanta bahçelerindeki atölyelerde etkinliklere ve konserlere katılacak.

Limon, çilek ve kividen sonra lavanta dondurması üretimi de başladı Haber

Limon, çilek ve kividen sonra lavanta dondurması üretimi de başladı

Adana’nın Kozan ilçesinde dalından taze taze dalından toplanan limon, çilek ve kividen sonra lavanta ile de organik dondurma yapıldı, yoğun talep almaya başladı. Kozan’a özgü lezzeti ile her yıl yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmada bölgede yetişen limon, çilek, kividen sonra lavanta da kullanılmaya başlandı. Dondurma üreticilerinin bölge de yetişen lezzetleri organik dondurmaya dönüştürerek hem kendi ekonomilerine hem de bölge ekonomisine destek sağladığı belirtildi. Yoğun talep gören ve siparişlere yetişemediklerini aktaran Neşet Yavuz bu yıl ilk kez lavanta dondurması üretiminin de başladığını kaydetti. Limon dondurmasının Kozan’a özgü bir lezzet olduğuna değinen Neşet Yavuz, “Ata dedelerimizden kalan lezzet üretimini sürdürüyorum. Bölgeye özgü bir lezzet içi organik olan bir dondurma. Talep günlük bir ton üretimi geçti. İlk etapta perakende olarak satıyorduk şimdi illere ve çevre ilçelerden talep var. Hatay, Maraş, Mersin Tarsus’tan yoğun talep görüyoruz. Siparişlere yetişemiyoruz. Bu yıl çilek, kivi talep görüyordu ilk kez lavanta dondurması üretimini de başladık. Kadınlarımız Feke ilçemizde üretiyor, tapan bölgesinde yoğun ilgi görüyor. Maraş dondurmamız marka ve popüler ama şimdi bizde Maraş’a bu lezzetimizi limon dondurmamızı yolluyoruz” dedi. Vatandaşlardan Mustafa Durmuş, şehir dışından bölgeye geldiklerini ve lezzeti ile övülen limon dondurmasını da deneyip beğendiklerini ifade etti. Dondurma satıcısı İlhami Tokuş ise çocukların ve vatandaşların havaların ısınması ile yoğun talep gösterdiğinin en çok lavanta ve limon dondurmasının talep gördüğünü dile getirdi.

Burdur Gölü'ndeki su kaybına lavanta tarlasında resim ve müzikle dikkati çektiler Haber

Burdur Gölü'ndeki su kaybına lavanta tarlasında resim ve müzikle dikkati çektiler

BURDUR (AA) - Burdur Gölü kenarındaki lavanta tarlasında resim ve keman performansı sergileyen sanatçılar, gölün çekilmesine işaret ederek su tasarrufunun önemini vurguladı.Burdur'da susuz tarımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Lisinia Doğa Proje Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Uluslararası Ada Ülkesi Sanatçıları Topluluğu'nun 75 ülkeden gönderilen 250 resim ve karikatürden oluşan 5. Uluslararası Mail Art "Su" sergisi açıldı.Ayrıca Burdur Gölü'nün son yıllarda uğradığı su kaybına dikkati çekmek için serginin küratörü Keziban Ertuğrul Yıldırım, göl manzaralı lavanta tarlasında suyu ve doğayı anlatan tual üzerine akrilik çalışma yaptı.Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim görevlileri Pelin Özkan Köse ile Adil Levent Yüksel de lavanta bahçesinde göle karşı keman çaldı.Yıldırım, performansının ardından gazetecilere, bugüne kadar 50 uluslararası etkinlik yaptıklarını, suyun hayat olduğunu vurguladıklarını söyledi.Seri sergiler düzenlediklerini belirten Yıldırım, geçen yıl Kovid-19 salgını konu edindiklerini, bu yıl da resimlerle suya dikkati çekmek istediklerini aktardı.Yıldırım, mis kokulu lavantalar arasında resim yapmanın da güzel bir duygu olduğuna değinerek "Suya ve Burdur Gölü'ne karşı resim yapmak ayrıca çok güzel. Suya, susuzluğa, dünyayı korkutan bu su krizine dikkati çekmeye çalıştım. Kendiliğinden gelen ruhsal duygularla resmettim." diye konuştu.Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Öğretim Görevlisi Çetin Meydan da lavanta ve gölleriyle bölgenin ekoturizm noktasında hayli zengin olduğunu, sanatla göller yöresindeki susuzluğa böyle bir sergiyle dikkati çektiklerini anlattı.Lisinia Doğa Proje Merkezi kurucusu Öztürk Sarıca da etkinliği çok önemsediklerini dile getirerek "Lisinia olarak biz doğa, Burdur Gölü ve su için varız." dedi.İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç da 2007'de Türkiye Turizm Stratejisi'nde bölgenin ekoturizm bölgesi olarak tanımlandığını, sanatın doğayla buluşturulmasıyla oluşturulan farkındalığın bölgenin güzelliklerinin korunması açısından da önem arz ettiğini bildirdi.Lavanta bahçesindeki keman performanslarının ardından katılımcılar, resim sergilerinin açılışını yaparak gönderilen resimleri inceledi.

Kahramanmaraş'ta lavanta hasadı yapıldı Haber

Kahramanmaraş'ta lavanta hasadı yapıldı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta, Afşin Belediyesince oluşturulan lavanta bahçelerinde hasat etkinliği düzenlendi.Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Rabia Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, üretilen lavanta ve aromatik bitkilerin yerelde Afşin'in, bölgeselde ise Kahramanmaraş'ın kalkınmasında lokomotif görevi göreceğini belirtti. Lavanta yağı üretiminden 2 milyon lira gibi bir gelir beklediklerini belirten Güven, "Afşin'imizde ikinci lavanta hasat şenliğimizi düzenliyoruz. Bilindiği üzere bizim töremizde toylar düzenlenir. Bizler de yetiştirdiğimiz lavantalarımızı hasat ediyoruz. Bu hasadı bir şenlik, bir toyla renklendirmek ve Afşinli vatandaşlarımızı buna ortak etmek istedik." dedi. Afşin'de yetiştirilen lavantalardan "Efsus" markası adı altında 11 çeşit kozmetik ürünün yapıldığı bilgisini veren Güven, lavantanın antiseptik özelliğinden dolayı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde bu bitkinin faydalarına dikkat çekti.Lavantanın katma değerinin yüksek ve gelir getirici bir ürün olduğunu ifade eden Güven, Afşin olarak lavanta ve diğer aromatik bitkilerle önce Türkiye'de daha sonrada dünya genelinde satış yapmayı planladıklarını belirtti. Konuşmanın ardından etkinliğe katılan vatandaşlara lavanta keseleri dağıtılarak ilçede yetişen lavantalardan elde edilen ürünler tanıtıldı. Etkinlik, Afşin Halk Ozanları Derneği üyeleri ve Vokal Sanat Atölyesinin konseriyle son buldu. Programa AK Parti İlçe Başkanı İsmail Safi, MHP İlçe Başkanı Süleyman Aycan ve vatandaşlar katıldı.

Lavanta bahçesinde bulduğu altınları TSKGV'ye bağışladı Haber

Lavanta bahçesinde bulduğu altınları TSKGV'ye bağışladı

ISPARTA (AA) - Isparta'da bir kişi, geçen yıl lavanta bahçesinde bulduğu altınların sahibine ulaşamayınca, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağış yaptı. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde yaşayan 71 yaşındaki Ziya Doğan, gazetecilere, 17 Ağustos 2019'da kendisine ait lavanta bahçesinde, içinde altın yüzük ve bileziklerin olduğu bir kutu bulduğunu belirtti. Kutunun sahibine ulaşmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu anlatan Doğan, ilçeye gelen tur şirketleri ile iletişime geçtiğini, emniyete başvurduğunu ancak bir sonuç alamadığını ifade etti. Kutu içerisinde Devlet Demir Yolları tarafından verilen 22 ayar bir madalya da bulunduğunu aktaran Doğan, "Devlet Demir Yolları'na da ulaştım ancak madalyanın çok eski olduğunu söylediler. Sahibine ulaşamadık." dedi. - "Emaneti bugüne kadar sahip çıktım" Emaneti bugüne kadar muhafaza ettiğini vurgulayan Doğan, bir kuyumcuya gidip, altınları paraya çevirdiğini ve 14 bin 215 lirayı da Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'nın hesabına yatırdığını kaydetti. Bu durumun kendisini sorumluluk altında bıraktığını belirten Doğan, "Altınlar 14 bin 215 lira yaptı, hepsini de vakfa bağışladım. Dolayısıyla bu sorumluluktan kurtuldum. Sahibi çıksaydı daha mutlu olacaktım. Bugüne kadar çıkmadı, daha da fazla bende durmasının bir anlamı yoktu. Silahlı Kuvvetlerimize teslim etmenin onuru içerisindeyim." ifadelerini kullandı.

Lavanta bahçelerinde hafta sonu yoğunluğu Haber

Lavanta bahçelerinde hafta sonu yoğunluğu

ISPARTA (AA) - Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'nın Kuyucak köyündeki lavanta bahçelerine, hafta sonu yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Son yıllarda artan yetiştirme alanlarıyla hem Isparta hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan lavanta, yoğun talep görüyor. Isparta'nın Kuyucak köyündeki lavanta bahçelerine gelerek hafta sonunu lavanta kokuları arasında geçirenler, mor renkli bahçelerde fotoğraf çekiyor, dondurmadan bala kadar birçok alanda lavantadan üretilen ürünlerin tadına bakıyor. Tur acentalarının hafta sonu rotasına aldığı lavanta bahçeleri, ziyaretçilerine köy havasında eşsiz manzara imkanı da sunuyor. Antalya'dan gelen Ayşen Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lavanta bahçelerini uzun zamandan beri merak ettiğini ve bu sezon ailece görmeye geldiklerini söyledi. Güzel vakit geçirdiklerini ifade eden Bilgiç, "Mor renkler insana huzur veriyor. Köy tamamen mora bürünmüş. Çok güzel bir hafta sonu geçirdik." dedi. - "İnsanlar mutlu ve gülümsüyor"Şanlıurfa'dan gelen Bahar Karakuş ise lavanta bahçelerini bu yaz tatil rotalarına aldıklarını belirterek, lavantaların çok güzel olduğunu kaydetti. Uzun yolculuğun bu geziye değdiğini aktaran Karakuş, şöyle devam etti: "Lavanta insana huzur veriyor. Burada vakit geçirmek ruhen iyi geldi. Burada oluşturulan fotoğraf konseptleri de gayet güzel olmuş. Bol bol fotoğraf çektik ve lavanta ürünleri hakkında bilgi aldık. Köy halkı da gayet sıcak ve samimi. Bu da bizim için önemliydi. Hafta sonu mor renkler arasında yoğun kalabalık çok güzel. İnsanlar mutlu ve gülümsüyor. Herkesin görmesi gereken yer. Turistlerin tatil rotasına alması gereken bir yer."Ziyaretçi Gamze Özgüven ise lavanta bahçeleriyle ilgili haberler gördüklerini ve merak ettikleri için Kuyucak köyüne geldiklerini belirtti.Köyde ve mor renklerin içerisinde vakit geçirmenin oldukça keyifli olduğunu dile getiren Özgüven, "Gelip, görülmeli. Köy mora boyanmış. Bu zaman kaçırılmamalı." dedi. Serkan Savcı ise gün boyu burada vakit geçirdiklerini ve manzaraya doyamadıklarını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.