TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Libya

İLKHABER-Gazetesi - Libya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Libya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Libya'daki felaket, 300 bin çocuğun hayatını etkiledi Haber

Libya'daki felaket, 300 bin çocuğun hayatını etkiledi

ALİ GÜRELİ (İLKHABER)) – Libya’yı etkisi altına alan Daniel Fırtınası 300 bin çocuğun hayatını değiştirdi. Bölgedeki çocuklar ve aileleri, evlerini, hastane ve okullarını kaybetmiş durumda. UNICEF Türkiye, Libyalı çocuklara ve ailelerine hayat kurtaran malzeme ulaştırılması konusunda destek çağrısında bulundu. UNICEF Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Libya'nın büyük bir kısmını etkileyen güçlü Daniel Fırtınası'nda yaklaşık 300 bin çocuğun maruz kaldığı tahmin ediliyor. Çocuklar ve aileler, evlerini, hastane ve okullarını kaybetmiş durumda. Altyapının da ciddi zarar görmesi, Libya halkını acil insani yardıma muhtaç hâle getirdi. Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Daniel Fırtınası, Libya'yı kasıp kavurarak birçok kasabada barajları patlattı ve binaları yıktı, özellikle El Beyda, El Marc ve sahil şehri Derna'da büyük zarara neden oldu. Fırtına, binlerce kişinin hayatına mal oldu ve hala yüzlerce kişi kayıp. Ölüm ve yaralanma riskinin yanı sıra Libya'daki sel felaketi, çocukların sağlığı ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Güvenli su kaynaklarının tehlikeye girmesi, ishal ve kolera salgınlarının yanı sıra dehidrasyon ve yetersiz beslenme riskini büyük ölçüde artırıyor. Bağış çağrısı UNICEF, Libya'da ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelere hayat kurtaran malzeme ve yardım ulaştırıyor. 1957'den beri Libya'daki çocukları aktif olarak destekleyen UNICEF, sel felaketinde de hayati malzemeleri harekete geçirdi. Bunlar arasında 10 bin kişi için temel tıbbi malzeme, 1.100 hijyen kit, su arıtma malzemeleri ve 500 çocuk için giyim kitleri bulunuyor. UNICEF, özellikle sağlık, su ve eğitim tesisleri için iyileşme ve yeniden inşa aşamasında yetkililerle iş birliği yapmaya, etkilenen bölgelerde insani yardıma ihtiyaç duyan çocukları ve aileleri destekliyor. En az 6.5 milyon dolara ihtiyaç var Libya’daki yaşam kurtaran müdahale için en az 6.5 milyon dolara ihtiyaç var. Bağış yaparak bu korkunç felaketten etkilenen çocuklara destek olabilirsiniz." "UNICEF TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ" hesap ismiyle TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. hesaplarına "LİBYA Yardım" AÇIKLAMASI ile bağış yapabilirsiniz. TL IBAN: TR74 0006 4000 0014 2380 0010 06 | SWIFT/BIC kodu: ISBKTRIS EURO IBAN: TR79 0006 4000 0024 2380 0010 08 | SWIFT/BIC kodu: ISBKTRIS USD IBAN: TR09 0006 4000 0024 2380 0010 07 | SWIFT/BIC kodu: ISBKTRIS

AFAD’dan Libya için 4 bin ton yardım malzemesi Haber

AFAD’dan Libya için 4 bin ton yardım malzemesi

Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuş ve meydana gelen felakette son açıklamaya göre 6 bin kişiyi aşkın kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de kayıp olduğu bildirilmişti. Büyük yıkımın meydana geldiği felaket için ilk yardıma koşan ülkelerden olan Türkiye, bölgeye yardım ulaştırmayı sürdürüyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, sel felaketinin yaşandığı Libya’ya, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki askeri gemiyle 550 personel ve yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesinin gönderildiğini bildirdi. Memiş, İzmir Alsancak Limanı’ndan Libya’ya gidecek gemilerin hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya’daki sel felaketinin ardından AFAD olarak arama kurtarma ve insani yardım organizasyonlarını planlayıp icra etmeye başladıklarını söyledi. Libya’ya ilk intikal eden ülke Türkiye Milli Savunma Bakanlığına ait uçaklarla Libya’ya ilk intikal eden ülkenin Türkiye olduğunu belirten Memiş, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin personeli olarak bizler AFAD ve diğer ekiplerimizle beraber ilk biz oraya intikal ettik ve hala daha orada bu büyük acıyı, büyük felaketi yaşayan insanlara yardım eli uzatan en güçlü ülke Türkiye, en güçlü şekilde destek veren biz Türk milletiyiz." dedi. Arama kurtarma faaliyetleri sürüyor Ekiplerin halen arama kurtarma faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatan Memiş, "Ümit ediyoruz ki sağ olarak insanlara ulaşalım ve onları kurtaralım, hayatta tutalım. Eğer değilse yakınlarını kaybetmiş insanlar için de cenazelere ulaşalım diye büyük bir çaba sarf ediyoruz. Ayrıca orada yaşayan, sağ kurtulan, bu afetten bir şekilde sağ kurtulan insanların da günlük yaşamlarını devam ettirmeleri için gereken yardımı da yapmaya çalışıyoruz. Bugün Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki askeri gemimizle 550 personel, 42 araç, 8 bot, 2 bin 250 çadır, 22 bin battaniye, 1750 gıda kolisi, 240 bin litre su, yani toplamda yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesiyle beraber yola çıkıyoruz. Bizler Türk milleti ve Türk devleti olarak, 6 Şubat deneyimiyle umarız ki en kısa sürede Libya’da yaşayan insanların, Libyalı kardeşlerimizin acısına ortak oluruz." sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin yardım eli Libya’ya ulaştı Haber

Türkiye’nin yardım eli Libya’ya ulaştı

Libya’nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası’nın neden olduğu sel felaketinden ardından Türkiye harekete geçti. Milli Savunma Bakanlığının desteği ile AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler ve insani yardımlar Libya’ya ulaştı. Ekiplerin sel felaketinde en çok etkilenen Derna kentinde afetzedelere yardım edecek. UMKE ve UMKE ATAK ekipleri tarafından Derna’da kurulan Sahra hastanesinde yaralılara müdahalenin edilirken, aynı zamanda sahada sağlık taraması yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Afet Daire Başkanı Şükrü Yorulmaz yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz üzere Libya’nın Derna kentinde çok büyük bir felaket yaşandı. Bizler de Sağlık Bakanımızın talimatıyla hızlıca UMKE ve UMKE Atak timlerimizle bölgeye intikal ettik. Çok çabuk bir şekilde bir sahra hastanesi kurduk. Yine ekiplerimizle olay yeri değerlendirmesi yapıp uygun yere arama ve kurtarma timlerimizi yönlendirdik. Aynı şekilde diğer arama ve kurtarma ekiplerine sağlık hizmeti desteği de veriyoruz sahada. Burada hastanemizde çok fazla sayıda hastaya müdahale ettik. Çok fazla sayıda yaralı geliyor. Çok ciddi arama ve kurtarma çalışmaları yapıldığı için aynı zamanda arama kurtarma timleri de ikincil travmalara maruz kaldığı için gün boyunca sürekli travma hastalarını muayene ettik. Zaman zaman yerel halktan da kronik hastalığı olanlar bize başvurmakta. Onlar da yine burada konusunda deneyimli uzman doktorlarımız ilk müdahale yapıp gerekli değerlendirmelerin tedavilerini düzenliyorlar” dedi.

Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu: "Adana ucuz atlattı" Haber

Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu: "Adana ucuz atlattı"

Geçtiğimiz hafta meteorolojik hesaplamalar sonucu yapılan tahminlere göre 11-12 Eylül tarihleri arasında Antalya, Adana ve Mersin’e kasırga uyarısı yapıldı. Türkiye’yi teğet geçti, Libya’yı vurdu Ancak ülkemizi son anda teğet geçen kasırga, Libya’yı vurdu. Orta Akdeniz’i vuran Daniel Kasırgası Libya’nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkiledi. Büyük bir kısmı Derne’de olmak üzere 3 binden fazla kişi fırtına sonrası meydana gelen selde hayatını kaybetti. Binlerce insan ise kayboldu. “Libya’ya benzer durumlar yaşardık” Konuyla ilgili Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Zaimoğlu, kasırganın ülkemize vurması halinde yıkım etkisinin Libya ile aynı olacağını belirterek, “Kasırga ülkemizi ve özellikle Çukurova bölgesini vursaydı Libya’ya benzer zararla ve kayıplarla karşı karşıya kalacaktık. Çünkü altyapı olarak da kasırgalar için oluşturduğumuz bir altyapımızın olduğunu söylemek çok da mümkün değil. Bu nedenle her şartta Libya’ya benzer durumlar yaşamamız muhtemel olurdu. Bu uyarıyı dikkate alarak bu noktadan sonra kasırgaları da bir afet olarak değerlendirmek zorunda olduğumuzu söylemeliyim” diye konuştu. “Erken uyarı sistemi çok önemli” Afetlerde erken uyarı sistemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, daha sonra şunları söyledi: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü de çok erken bir biçimde aslında kasırgayla ilgili uyarı sistemini çalıştırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de büyük ihtimalle bu yön değiştirmeyi bir miktar öngörüyordu. Dolayısıyla kasırgada son anda bir değişiklik olacağını gördükleri zaman vatandaşlarımıza daha sistematik bir biçimde uyarılarda bulunurdu. Kasırga yön değiştirmesi ile birlikte dünyada kullanılan önleyici sistemlerden biri olan erken uyarı sistemi, erken uyarı olarak kaldı.” “Çukurova bölgesi kış aylarında bol yağış olacak” Adana’nın iklim değişikliğiyle birlikte çok sıcak bir yaz geçirdiğine dikkat çeken Zaimoğlu, kış mevsiminin de soğuk geçeceğini söyledi. Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, “Zor bir yaz geçirdik, aslında bu yaz sıcaklığını iklim değişikliğine bağlı modellemelerle bekliyorduk. Kış aylarındaki beklentimiz Kasım ayından sonra daha çok yağışların olduğu ve belli bölgelerde de soğuk havanın insan hayatını zorlayabileceği noktalara gelebileceğini gösteriyor. Ocak ayı için İstanbul ve çevresinde kar beklentileri var. Bu kış ayları çok yağışlı geçirmeyi bekliyoruz ama bu yağışlar, kuraklık risklerini sonlandırmaya yetmeyecek. Yaptığımız modellemelerde her zaman sapmalar söz konusu olduğunu göz ardı etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.