TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Milas

İLKHABER-Gazetesi - Milas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Milas haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İkizköy'deki tarihi kalıntılar için Anayasa Mahkemesine başvuru Haber

İkizköy'deki tarihi kalıntılar için Anayasa Mahkemesine başvuru

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi'nde 700 dönümlük Akbelen ormanında kömür ocağı açmak amacıyla bölgede bulunan tarihi eserlerin tahrip edildiği iddiasıyla başlatılan hukuk mücadelesi, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi'nde 700 dönümlük Akbelen ormanında kömür ocağı açmak amacıyla bölgede bulunan tarihi eserlerin tahrip edildiği iddiasıyla başlatılan hukuk mücadelesini, Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi.  Bölgedeki köylüler ve çevrecilerin, orman tahribatını önlemek amacıyla başlatıkları Akbelen nöbetinin 977 günü geride bıtaktığını ifade eden Adana Barosu avukatlarından İsmail Hakkı Atal, "İkizköy Işıkdere Mahallesi'ndeki kömür kazı çalışmaları sırasında toprağın altından 4 bin yıllık Karya-Roma-Bizans uygarlıklarına ait kalıntılar çıkmıştı. İkizköy Işıkdere Mahallesi 62-63-64-673-674-675-676 ve 677. parsellerdeki bu arkeolojik kalıntıların yok edilmeye başlanması üzerine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. ve 7. maddeleri uyarınca, Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna 26. Temmuz 2021 tarihinde idari başvuruda bulunmuştuk. Ancak başvurumuza cevap verilmedi." dedi. Bunun üzerine Muğla 3. İdare Mahkemesi'ne dava başvurusunda bulunduklarını anımsatan Atal, şunları kaydetti: "Dava kapsamında 1 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadı. Bölgede maden ocağı açan şirket tarafından 4 bin yıllık kalıntıların bir kısmı yok edildi, bir kısmı yerinden taşındı ve tahrip edildi. Muğla 3. İdare Mahkemesi heyeti hakkında 20 Aralık 2022 tarihli duruşma öncesi reddi hakim talebinde bulunduysak da, bu talebimiz reddedildi.  Yöre halkının haklı direnişini anayasal zeminde tutmak açtığımız bu davayı ise, 21 Mart 2024 tarihinde Anayasa Mahkemesine taşıdık. Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuruda davacılar olan Karadam Karacahisar Doğayı Koruma Derneği (KARDOK) ve İsmail Hakkı Atal olarak, Türkiye’yi yok etmeye çalışan kapitalist sermaye ve yerli iş birlikçilerine karşı mücadelemizin devam ettiğini kamuoyuna duyururuz."

Çevreci köylüler yeni yılı Akbelen'de karşıladı Haber

Çevreci köylüler yeni yılı Akbelen'de karşıladı

Milas Akbelen ormanında Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak amacıyla maden sahası açılmasına engel olmak isteyen ve çevreci köylüler, aktivistlerle 3 yıl önce başladıkları nöbeti sürdürüyor. Akleben için nöbet tutmaya devam edeceklerini belirten çevreci köylüler, yeni yılı çadırda karşıladı.  Adana Barosu'na kayıtlı Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akbelen ormanındaki ağaçlar ve zeytinlikleri korumak için çevreciler tarafından başlatılan nöbetin sürdüğünü söyledi. Bir süre önce kolluk kuvvetlerince nöbet tutukları çadırları sökülen çevreci köylülerin yılın son günü akşamında nöbet tuttukları çadırda yalnız bırakmayan İsmail Hakkı Atal, "Arkadaşlarımızın buradaki nöbeti devam ediyor. Akbelen ormanını korumaya kararlıyız." dedi. Çevreci köylüler de Akbelen ormanını terk etmeyeceklerini belirterek, "Bizler İkizköy'de ve Akbelen'de dağımız, taşımız, toprağımız, vatanımız için mücadele ediyoruz ve nöbet tutuyoruz. 2023'de olduğu gibi yeni yılda da topraklarımız ve Akbelen için nöbet tutmaya devam edeceğiz. İyiliğimizle, sevgimizle ve dayanışmayla yine yılın son günü akşamı buradayız. Biz bu mücadeleyi bırakmadık ve bırakmayacağız. Ne İkizköy'ü ne de Akbelen'i madene vermeyeceğiz. Bu maden duruncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandılar.

Çevreci köylülerden Tarkan ve Fazıl Say'a 'Akbelen' çağrısı Haber

Çevreci köylülerden Tarkan ve Fazıl Say'a 'Akbelen' çağrısı

ALİ GÜRELİ (İLKHABER) - Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde aralarında kadınların da bulunduğu çevreci köylüler, termik santrallere kömür sağlamak amacıyla kömür ocağı açılmak istenen Akbelen Ormanı'ndaki nöbeti sürdürüyor. Doğayı koruma adına 7-24 bölgeden ayrılmayan çevreciler ve köylü kadınlar, aralarında Tarkan ve Fazıl Say'ın da bulunduğu sanatçıları bölgeye davet etti. Akbelen Ormanı’nda Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için açılacak maden sahasında ormanlık ve zeytinlikleri korumak için iki yıldır nöbet tutan çevreciler ve İkizköylüler, daha önce de sosyal medya üzerinden destek çağrısında bulunmuştu. Aralarında kadınların da bulunduğu İkizköylü çevreciler, doğayı korumak için bölgeden ayrılmayacaklarını belirtirken, Adana Barosu Avukatlarından İsmail Hakkı Atal da, yöredeki termik santrallerin hukuka ve kanuna aykırı olarak çalıştırıldığını öne sürdü. Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği'nin gönüllü avukatlığını yapan İsmail Hakkı Atal, 1993 yılında Aydın İdare Mahkemesi'nde açılan üç davada Yatağan, İkizköy ve Kemerköy termik santralleri için kapatma kararı verildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin anlamı; mahkeme kararlarının uygulanmasıdır. Diğer taraftan Anayasanın 138. Maddesi'ne göre, yasama ve yürütme organları İdare Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. Bu kararların yerine getirilmesi geçiştirilemez ve kararlar uygulanmalı, termik santraller kapatılmalıdır. Mahkeme kararları dayanağına göre Cumhurbaşkanlığı'na idari başvuru yaparak söz konusu mahkeme kararının uygulanmasını talep ettik. Cumhurbaşkanlığı'ndan bir an önce bu işe el atarak sorunun çözülmesini bekliyoruz." -KÖYLÜ KADINLAR, TARKAN, FAZIL SAY VE DİĞER ÜNLÜ SANATÇILARI ÇAĞIRDI Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Nejla Işık da, çevreci kadınlar adına yaptığı açıklamada, "Akbelen Ormanı'ndaki kızılgerdanların, baştankaraların, sincapların, kirpilerin, domuzların, burada geçen rüzğarın ve güneşin hatırına 'Akbelen'i vermeyeceğiz' dedik. Bizler, 'burayı yaşatalım' dedik. Burayı yaşatmak için de sanatçılarımızı davet ediyoruz. Akbelen'i hep birlikte yaşatalım." ifadelerini kullandı. Nejla Işık'ın bu açıklamasının ardından, köylü aktivist kadınlar ise tek tek yanlarında görmek istedikleri sanatçıların isimlerini söyledi. -TARKAN, FAZIL SAY...... Çevreci kadınlar, Popstar Tarkan, dünyaca ünlü Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci Fazıl Say, Selda Bağcan, İlkay Akkaya ve daha önce de bölgeye gelen Zülfü Livaneli gibi sanatçılara çağrıda bulunarak, "Sizleri buraya bekliyoruz." dediler.

Çevreci köylüler, ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemek istedi Haber

Çevreci köylüler, ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemek istedi

Serhat AKARSU (Haber Merkezi) - Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesindeki aralarında kadınların da bulunduğu çevreci köylüler, termik santrallere kömür sağlamak amacıyla kömür ocağı açılmak istenen Akbelen ormanındaki ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemeye çalıştı. Akbelen ormanında Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için açılacak maden sahasında ormanlık ve zeytinlikleri korumak için iki yıldır nöbet tutan çevreciler ve İkizköylüler, 2 gün önce sabah saatlerinde bölgeye jandarma ve TOMA’ların geldiğini görünce, sosyal medya üzerinden destek çağrısında bulunmuştu. Aralarında kadınların da bulunduğu İkizköylü çevreciler, bugün de Akbelen ormanında ağaçların kesildiği bölgeye gitti. Jandarmanın ilerlemelerine izin vermediği grupta bulunanlar, ağaçlara sarılarak kesilmelerini önlemek istedi. Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal da, köylüler ve çevrecilerin Anayasal haklarını kullandığını belirterek, kendilerine engel olunmamasını istedi.  Destek açıklamaları peş peşe geldi Türk TORAKS Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu da konuyla ilgili açıklama yaptı.  Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürlüğü’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunulan açıklamada, “Bu kıyıma dur deyin! Nefes alma kaynaklarımız, ağaçlarımız yangınlarla yok olurken, dünyamız iklim krizi ile yanıp kavrulurken, dünyamızın adeta bir sigortası görevi gören ormanlarımıza kıyılmasına izin vermeyin. Bölgedeki orman ekosisteminin Ören – Yoğunoluk istikametindeki kısmı geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaşanan orman yangınlarında tamamen yok olmuştur. Ayrıca Hüsamlar, Çakıralan, Sekköy, Bağdamlar bölgesindeki orman alanları Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi tarafından kömür elde etmek amacıyla kesilmiştir. Kömür sahasından Kuzeybatı istikametindeki son doğal orman Akbelen Ormanı’dır. Bu yapılanlar ülkemizin de imzaladığı Paris anlaşmasında belirtilen 'enerji için kömür kullanımını sonlandırma' taahhüdü ile çelişmektedir. Muğla’daki üç termik santral, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2’sini oluşturmaktadır ve ülkemizin kurulu enerji gücü ülke ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kapasitededir. Ayrıca; Akbelen ormanı, yerleşimler, tarım alanları ile maden sahaları arasında kalan son doğal yaşam ortamı olduğu için özellikle Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek Liste II Kesin Korunacak Hayvan Türleri listesinde bulunan ve alanda en az bir defa gözlemlenen veya sesi duyulan kuş türlerinin üreme, beslenme, barınma ve dinlenme amacıyla kullandığı doğal yaşam ortamıdır." denildi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri   Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri tarafından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: "Dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. Bu bilinçle yaklaşık 2 senedir ormanların ekosistem üzerindeki etkinin bozulmaması için Akbelen ormanlarını korumak ve ranta kurban edilmesini engellemek için başta İkizköylüler olmak üzere ülkemizdeki bütün yaşam hakkı savunucuları, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve siyasi partiler nöbet tutmuşlardır. Başta Akbelen ormanları olmak üzere ülkemizdeki bütün ekosistem varlıklarımızı korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz. "

YK Enerji depremzede çocuklar için şenlik düzenledi Haber

YK Enerji depremzede çocuklar için şenlik düzenledi

MUĞLA (AA) - Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji) Muğla'nın Milas ilçesinde konuk edilen depremzede çocuklar için 23 Nisan şenliği düzenledi.Şirketten yapılan açıklamaya göre, YK Enerji’nin Ören Mahallesi'ndeki Kemerköy Sosyal Tesisleri'nde yapılan şenliğe deprem nedeniyle Milas'ta konuk edilen çocukların yanı sıra YK Enerji çalışanlarının çocukları ve bölgede yaşayan çocuklar da yoğun ilgi gösterdi.Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın aynı tarihlere denk gelmesi dolayısıyla çocuklar iki bayram coşkusunu şenlikte birlikte yaşadı.Şenlik alanında yer alan çok sayıda etkinliğin tadını çıkaran çocuklar, palyaçolardan hikayeler dinledi, şarkılar söyleyip gönüllerince dans etti.Uçurtma yarışlarına büyük ilgi gösteren çocuklar, pamuk şeker makinesinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Keyifli bir gün geçiren çocuklar, şenlik sonunda kendileri için hazırlanan minik hediyelerle evlerine dönmenin mutluluğunu yaşadı.Çocukların her zaman yanlarında olduklarını belirten YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç, sosyal sorumluluk projelerinde ve sponsorluk desteği verdikleri tüm etkinliklerde önceliklerinin her zaman çocuklar olduğunu vurguladı."Bir çocuk gülerse dünya değişir." anlayışıyla her zaman çocukların yanında olmaya, onlara iyi bir gelecek sunmaya çalıştıklarını anlatan Dinç, şunları kaydetti:"23 Nisan'da da hem depremde evlerini kaybeden ve Milas'ta misafir ettiğimiz çocuklarımızın hem de Milaslı çocuklarımızın bayramlarını mutlulukla geçirmelerine destek olduk. Biz de çocuklarımızla birlikte eğlendik, onların yaşam sevinçlerine ortak olma fırsatı bulduk."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.