TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Orman

İLKHABER-Gazetesi - Orman haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Orman haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Mersin'de kömür ocağı bal ormanı arıcıların gözdesi haline geldi Haber

Mersin'de kömür ocağı bal ormanı arıcıların gözdesi haline geldi

Mersin'in Çamlıyayla ilçesindeki Kömür Ocağı Bal Ormanının, arıcıların konaklayacağı örnek bir bal ormanı haline geldiği bildirildi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Ekosistem Şube Müdürü Muhammet Aslanhan ve Çamlıyayla Orman İşletme Müdürü Ali Durmaz, işletme şefleri, şube mühendisleri ve orman muhafaza memurları ile Kömür Ocağı Bal Ormanında gerçekleştirilen çalışmaları inceledi. 'Bal Ormanları Eylem Planı' çerçevesinde çalışmaların yürütüldüğü Kömür Ocağı Bal Ormanı, lavanta, biberiye, ada çayı, korunga, ballı baba, kocayemiş, ıhlamur, kekik, sumak, badem, mahlep, hünnap, vagelya ve hanımeli gibi türleri barındırıyor. Mersin Bölge Müdürlüğü bünyesinde arıcılık açısından en çok bitki türünün bulunduğu bal ormanının, gelecek yıllarda arıcıların 2-3 ay konaklayacağı ve iyi rekolte elde edebilecekleri örnek bir bal ormanı haline geldiği belirtildi. Erdemli'de 500 fidan toprakla buluşturuldu Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Uluslararası Atış Poligonu yerleşkesinde ağaçlandırma çalışması yapıldı. Dünya Ormancılık Günü ve Ormancılık Haftası çerçevesinde hava şartlarından dolayı ertelenen fidan dikim töreninde, öğrencilerin de katımıyla 500 keçiboynuzu fidanı toprakla buluşturuldu. Etkinliğe, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Erdemli Orman İşletme Müdürü Murat Körlü, İşletme Personeli, Alata Ortaokulu, Gaye İlkokulu, Kargıpınarı İlkokulu öğretmen ve öğrencileri, Erdemli Huzurevinde yaşayan vatandaşlar ile Erdemli Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü personeli katıldı.

İkizköy sakinlerinin orman nöbeti, 978 günü geride bıraktı Haber

İkizköy sakinlerinin orman nöbeti, 978 günü geride bıraktı

Muğla Milas'da İkizköy mahallesi sakinlerinin çevrecilerin desteğiyle 700 dönümlük Akbelen ormanını korumak amacıyla 17 Temmuz 2021 tarihinde başlattığı nöbet, 978 günü geride bıraktı. Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde yaşayan vatandaşların  Akbelen ormanında kömür ocağı açmak amacıyla ağaçların kesilmesine karşı çıkarak çevrecilerle birlikte başlattıkları nöbet, aralıksız sürüyor. Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akbelen ormanlarındaki 700 dönümlük orman ve zeytinlik arazilerin Yeniköy-Kemerköy Termik Santraleri için maden kömürü ocağına çevrilmesine engel olmak amacıyla 17 Temmuz 2021 tarihinde eylem başlattıklarını anımsattı. İkizköy sakinleri ve onlara destek veren çevrecilerin, bölgede meydana gelen orman yangınına rağmen nöbet yerlerini terk etmediklerini ifade eden Adana Barosu avukatlarından İsmail Hakkı Atal, "Ormanlarımızı yakan iklim değişikliğine neden olan gazların yüzde 30'u termik santrallerin bacasından çıkmaktadır. Ayrıca, termik santrallerin bölgesel ısı adası oluşturarak hava sıcaklığını artırıp, orman yangınlarını tetiklediği de bilimsel yönden ortaya konmuştur. Ne olumsuz hava kuşulları ne de ormanla yangının engel olamadığı aktivistler, ormancıların 30 ağacı kesmesiyle baslayan nöbeti kararlılıkla sürdürecek. Doğa katliamına karşı burada başlatılan nöbet, 978 günü geride bıraktı." dedi. Atal, kömür ocağı açmak amacıyla bölgede bulunan tarihi eserlerin de tahrip edildiği iddiasıyla başlatılan hukuk mücadelesini, Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını da kaydetti. 

Hatay'ın ormanları, terminatör böceklerle korunuyor Haber

Hatay'ın ormanları, terminatör böceklerle korunuyor

Hatay Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk sahasındaki ormanlar, ağaçların gelişimine, zayıflamasına, sararmasına ve ayrıca insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olan çamkese böceğine karşı terminatör böceklerle korunuyor.  Ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan birçok faydaya sahip olan ülke genelindeki ormanları korumak ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak, tüm canlıların geleceği için büyük önem taşıyor. Oksijen üretimi, hava temizliği, iklim düzenlemesi, yağmur oluşumu, erozyonu önleme, su kaynaklarının korunması ve biyolojik çeşitlilik açısından hayati önem taşıyan ormanlar, olası yangınların yanı sıra, zararlı böceklere karşı da korunuyor. Kreste, kağıt, mobilya gibi birçok ürünün ham maddesini sağlayan, doğaseverler ve turistler için çekim noktası olan ormanların zaralı böceklerden korunmasına yönelik çalışmalarda, Orman Bölge Müdürlükleri tarafından biyolojik mücadele yentemleri uygulanıyor. Hatay Orman Bölge Müdürlüğü tarafından da ibreli ormanların iğne yapraklarını yemek suretiyle ağaçların gelişimine, zayıflamasına ve sararmasına, ayrıca insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olan çamkese böceği ile mücadele ediliyor. Bu kapsamda Hatay Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından toprak altında ve ağaçlarda bulunan çam kese böceklerinin popülasyonu azaltmak amacıyla terminatör böcekler (Calosoma Sycophanta) salındı. Dörtyol, Kilis ve İskenderun'daki ormanlık alanlara, çam kese böceğine karşı 5 bin adet ergin terminatör böcek salımı gerçekleştirildi. Hatay Orman Bölge Müdürlüğü yetkililer, "Bölge Müdürlüğümüz ekipleri, Türkiye yüzyılına nefes olan ormanlarımızı daha sağlıklı ve daha yeşil hale getirmek için son hızla böcekle mücadeleye devam etmektedir." dedi.

Salda Gölü çevresindeki ormana 6 kızıl geyik daha bırakıldı Haber

Salda Gölü çevresindeki ormana 6 kızıl geyik daha bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi" kapsamında Burdur'daki Salda Gölü'nün çevresindeki ormana 6 kızıl geyik daha salındı. DKMP Genel Müdürlüğü görevlilerince Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Çatacık Geyik Üretme İstasyonu'nda yakalanan 6 dişi kızıl geyik, Burdur'a getirildi. Geyikler, daha sonra Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü çevresindeki ormanlık alana bırakıldı. DKMP 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine, yaban hayatını korumanın yanında nesli azalan türlerin üretilmesi ve doğaya yerleştirilmesi çalışmaları da yaptıklarını söyledi. Salda Gölü çevresindeki ormanlık alanda önceden kızıl geyiklerin yaşadığını belirten Temel, süreç içinde geyiklerin neslinin bu bölgede tükendiğini kaydetti. Temel, bu bölgeyi tekrardan kızıl geyiklerin yaşam alanı yapmak için Bursa'dan iki kez kızıl geyik naklettiklerini anlatarak, "Daha önce 6 kızıl geyik getirip doğaya bırakmıştık. Bugün de Eskişehir'deki üretme istasyonumuzdan 6 dişi kızıl geyiği daha getirip doğaya saldık. Şu anda bu bölgeye 3'ü erkek, 9'u dişi olmak üzere 12 kızıl geyiği yerleştirmiş olduk. İnşallah önümüzdeki süreçte bir grup daha bırakacağız." diye konuştu. - "Burası eskisi gibi kızıl geyiklerin yaşadığı bir bölge olacak" Salda Gölü çevresine yaklaşık 20 kızıl geyik yerleştireceklerini belirten Temel, şöyle devam etti: "Birkaç yıl sonra hem kızıl geyikler hem de bunların yavrularının doğaya adaptasyonu sağlanacak ve burası inşallah kızıl geyiklerin koşuşturduğu, eskisi gibi yaşadığı bir bölge olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar olarak Türkiye'nin muhtelif yerlerinde kızıl geyik, ala geyik, yaban keçilerini doğaya yerleştirme çalışmaları yapıyoruz. Bu yerleştirmedeki amacımız, maalesef kaçak avcılık veya çeşitli nedenlerle nesli tükenen hayvanların tekrar ait oldukları bölgede çoğalmasını, yayılmasını ve insanların tekrardan o hayvanları bölgelerinde görebilmesini sağlamak, yaban hayatını zenginleştirmek." Temel, geyiklerin yakalanır yakalanmaz yola çıkarıldığını ve belirlenen yere geldiğinde yine hiç bekletilmeden doğaya salındığını dile getirdi.

Antalya'da küle dönen ormanlarda 5,5 milyon fidan toprakla buluştu Haber

Antalya'da küle dönen ormanlarda 5,5 milyon fidan toprakla buluştu

ANTALYA (AA) - GÜLSEM ADAM - Antalya'da iki yıl önce aynı anda 5 ilçede çıkan ve günlerce süren yangında küle dönen ormanlık alanlarda ağaçlandırma çalışmaları Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince hız kesmeden devam ediyor.Manavgat ilçesinde 28 Temmuz 2021'de başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan ve rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan, 60 bin hektar alanın zarar gördüğü bölge yeniden yeşertiliyor.Yazın yangınlarla mücadele eden orman ekipleri, sonbahar dönemlerinde ise küle dönen alanları "Yeşil Vatan"a dönüştürmek için canla başla çalışarak 5,5 milyon fidanı toprakla buluşturdu.Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AA muhabirine, bölge müdürlüğünün il bazında yaklaşık 1 milyon 178 bin hektar alanla en fazla ormana sahip bölge konumunda olduklarını söyledi.Kentin aynı zamanda birinci derece yangına hassas bölge olduğunun altını çizen Dikici, şunları anlattı:"2021 yılında da kayıtlara geçmiş en büyük yangın Antalya'da meydana geldi. 5 ilçemizi kapsayan 60 bin hektar alanımız yandı. Zarar gören alanları orman haline getirmek için çalışmalara başladık ve 5,5 milyon fidan diktik. Orman yangınına tedbir olsun diye yanan köylerimizin etrafını daha az yanabilen, o köylülerimizin faydalanabileceği keçiboynuzu, badem ve defne gibi türlerle ağaçlandırdık."- Yanan sarp, kayalık alanlara 85 bin ton tohum atıldıDikici, yanan taşlık, kayalık ve ulaşılması zor noktalara ise toplam 85 bin ton civarında tohum attıklarını vurguladı.Kış mevsiminin geçen sene yağışlı geçmesinin fidanların hızla büyümesini sağladığını dile getiren Dikici, "Fidan boyu 60 santimetreyi bulan yerlerimiz var. Geçen sene çok güzel bir kış geçirdik, yağmurların çok faydası oldu. Bu kış da yağışlı bir dönem geçirirsek seneye Manavgat'ta yangın sahalarımıza uzaktan da bakarsanız artık fidanlarımız görülebilecek düzeye gelir." dedi.Yapılan bakım ve rehabilitasyon çalışmalarıyla eskisinden daha güzel bir orman oluştuğuna dikkati çeken Dikici, gıpta ile bakılacak yeşil bir örtü meydana getirdiklerinin altını çizdi.- "5,5 milyon fidanın tamamını köylülerimizle diktik"Sadece yanan alanları değil, bölge olarak bozuk, rehabilite gerektiren bölgelerde de ağaçlandırma yaptıklarını ifade eden Dikici, şu değerlendirmede bulundu: "Bu yaz da sürekli yangınla uğraştığımız için sonbahar mevsimde ormanların bakımı, imarı, gençleştirme, dikim ve bakımını yapıyoruz. Yoğun çalışma dönemine girdik. Türkiye'nin yeşil vatana ihtiyacı var. Eğer temiz su içileceksek, temiz hava alacaksak mutlaka bu ormanları koruyacağız, yeşil tutacağız. Karbon ayak izimizi ormanla artırabiliriz. Her yeri yeşil örtüyle kaplayacağız. Bizden sonraki nesilleri temiz, hava, su almasını sağlayacağız. Elimizdeki orman varlığını sürdürülebilir hale getireceğiz, artırabildiğimiz kadar artıracağız. Yanan alanları bölgede yaşayan köylülerin eliyle yeşillendiriyoruz. Şimdiye kadar 5,5 milyon fidanın tamamını köylülerimizle diktik."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.