TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Patates

İLKHABER-Gazetesi - Patates haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Patates haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana’da patates ve soğana sıkı denetim Haber

Adana’da patates ve soğana sıkı denetim

Adana’da patates ve soğanda fahiş fiyat oluşmaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri halde üçlü denetim yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığının talimatları doğrultusunda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile sebze ve meyve halinde geniş çaplı bir denetim yapıldı. Denetime Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu başkanlığında Tarım ve Orman Müdürlüğünden 70 gıda denetçisi, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim ve Koordinasyon Şube Müdürlüğünden 20 gelir uzmanı ve Ticaret İl Müdürlüğünden 8 denetim görevlisi olmak üzere toplam 98 personel katıldı. Patates ve soğan fiyatlarında oluşabilecek spekülasyonların önüne geçmek ve gıda sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde faaliyette bulunan patates ve soğan komisyon evlerinde yapılan denetimde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hijyen kurallarına uyum, depolama şartları ve genel temizlik konularında denetim gerçekleştirdi. Hijyen konusunda yetersizliği tespit edilen iş yerleri hakkında idari süreç başlatıldı. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim ve Koordinasyon Müdürlüğü ekipleri ise stok kontrolü, fatura, sevk ve taşıma irsaliyesi konularında denetim yaptı. Fatura, sevk ve taşıma irsaliyesi düzenlemediği tespit edilen iş yerlerine Vergi Usul Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı. İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri de alış satış fiyatları yönünden denetim gerçekleştirdi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, patates ve soğanda geçmiş yıllarda çok ciddi spekülasyonlar yapıldığını ve bunun da fiyatlarda suni artışa neden olduğunu belirterek, “Bakanlığımız talimatları doğrultusunda bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de üreticilerimizin korunmasına, tüketicilerimizin sağlıklı ve ekonomik gıdaya erişmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edilecektir” dedi.

Bu da patatesli dondurma Haber

Bu da patatesli dondurma

NİĞDE (İLKHABER) - Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer alan Niğde’de bir dondurmacı patatesten dondurma üretti. 61 farklı çeşit dondurma üreten Yasin Kürkçü, Niğde’nin vazgeçilmez tarımsal ürünlerinden dondurma yapmak için AR-GE çalışmalarını yeni lezzetler üzerine sürdürüyor. Niğde’nin Çamardı ilçesinde üretilen misket elmadan daha önce dondurma yapan Kürkçü, bu kez de Niğde’nin patatesinden dondurma yaptı. Dondurmacılığa çocuk yaşlardan itibaren başlayan 43 yaşındaki Yasin Kürkçü, Niğde’ye özgü ürünler olan elma, köfter ve gazozun yanı sıra patatesten yaptığı onlarca denemenin ardından lezzetli sonuç elde etmeyi başardı. 1995 yılında İstanbul’da başladığı mesleğini Niğde’de sürdüren Kürkçü; "Niğde'mizin yöresel ürünlerinden nasıl dondurma yaparız dedik ve ilk olarak elmalı ve köfterli dondurma yaptık çok tutuldu ve sonra aklımıza patates geldi. Müşterilerimizden de çok beğeni alıyoruz. Elmayı kabuğunu soyarak yapmıştık olmadı sonra rendeledik, haşladık ve güzel bir sonuç yakaladık. Patateste de aynı şekilde haşladık, pişirdik bir türlü tutturamadık sonra püf noktasını yakaladık. 30 kilo dondurmam ziyan oldu ama şuan patatesli dondurmayı tutturduk" diye konuştu. Meslektaşlarına elmalı ve patatesli dondurma yapmalarını tavsiye eden Kürkçü, yurt dışından da püf noktalarını öğrenmek için talepler olduğunu dile getirerek, "Türkiye’de hiçbir dondurmacıda patatesli ve elmalı dondurma yok. Niğde’nin Çamardı bölgesinin misket elmasından dondurma yapan Türkiye’de sadece ben varım. Yurt dışından da talepler var. Denemeler yaparken dondurmanın tamamen katkısız ve doğal olmasına özen gösteriyorum" dedi. Yeni tatlar üzerine denemelerini sürdüren Kürkçü’nün hedefi ise Niğde’nin yerel tatlarını dondurma yaparak dünyaya tanıtmak.

Çok fazla tüketilen bazı besinlerin keşfi Haber

Çok fazla tüketilen bazı besinlerin keşfi

İBRAHİM BAYSAL-ÖZEL HABER ADANA(İLKHABER)-Sağlıklı beslenmek için sofralarımızdan eksik etmediğimiz besinlerinde bir tarihi olduğunu biliyor musunuz? Bunu merak eden uzmanların araştırmalarına baktığımızda bazı besinlerin tarihçesi şöyle.. 1-Domates Anavatanı Orta ve Güney Amerika’dır. Bugün dünyanın her yerinde yetişmekte olan domates aslında patlıcagillerdendir. Avrupalılar başta zehirli olduğunu düşünerek tüketmemişlerdir. 2-Patates  Patatesin anavatanı Güney Amerika'dır. Dünyada oldukça boldur. Osmanlı topraklarında ise 1850’li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul’da satılmaya başlanan patates, 1890’ların sonunda popüler olmuştur. 3-Muz Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Dünya üzerinde çok tüketilen bir besindir. En besleyici besinlerden bir tanesidir.  Dünyada en fazla muz üretimi Hindistan ve Çin’de oldukça fazladır. 4.Patlıcan İlk olarak Hindistan’da yetiştirilen Patlıcan oradan yayılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya oradan Araplar tarafında İspanya’ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşınmıştır. 5-Elma Elmanın anavatanı Anadolu’yu da içine alan Güney Kafkaslardır. Anadolu’ya girişi ise haçlı seferleriyle olmuştur. 6-Avokado Avokado Meksika’da keşfedilerek Amerika’ya yayılmıştır. Avokadonun yetiştiricilik alanlarının sınırlı ve besin değerini yüksek olması fiyatının da yüksek olmasına sebep olmuştur.

Geçen sene üzen patates, bu sene üreticinin yüzünü güldürecek Haber

Geçen sene üzen patates, bu sene üreticinin yüzünü güldürecek

Adana’da geçen yıl zirai don nedeniyle 3'te bir oranında verim alan patates üreticisinin bu sene yüzünün güleceği rekoltenin 45 bin dönüm arazide toplamda 175 bin tona kadar ürün çıkması beklendiği belirtildi. Adana’da geçen yıl Mart ayında eksi 7 dereceleri bulan hava durumundan kaynaklı 45 bin dekar alanda çiftçinin ektiği patates bitkisi yandı. Bitkinin yanmasıyla çiftçi dönümden alacağı ürünün üçte biri alarak zarara uğradı. Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü bitkinin istedikleri gibi filizlendiğini ve rekoltenin tam anlamıyla alınmasının beklendiğini söyledi. Mevsimsel gelişmeleri bu yıl iyi gittiğini vurgulayan Platform sözcüsü İncefikir,” Ciddi bir soğuk olmadı, hatta üreticilerle konuştuğumuzda kendi terimleriyle toprağın tavında kıvamında bir dönemde etiklerini, yağmurların istedikleri dönemde yağdığın söylüyor. Kendilerinin istediği dönemlerde de yağmurlama yaptıklarını çünkü yağmurun dışında patatesin kendisinin tatlı su diye tabir ettikleri kendi yağmurlamaları yapmalarını gerektiğini söylüyorlar” dedi. “Adana’da 175 bin tona kadar rekolte bekleniyor” Dönümden minimum 4 ile 5 ton rekolte alınacağını belirten İncefikir,”Hatta daha iyi bölgelerde daha gelişmiş bölgelerde bunun biraz daha üstünde olabileceği söyleniyor. Tabii bu arazinin kendi geçirgenliğine tarlarının yapısına göre de değişebilecek. Adana’da yaklaşık 45 bin dekarda 150-175 bin ton arasında bir rekoltemiz söz konusu olabiliyor” ifadelerine yer verdi. “Adana’nın özelliği, erkenciliği” Konuşmasını sürdüren İncefikir," Adana’nın özelliği ise Türkiye’deki erkenciliğimiz, turfandacılığımız. Türkiye’de ilk çıkan patates Adana’da çıkıyor. Burada gerek yurt içine gönderiyoruz , gerekse yurt dışına bir çok ülkeye ihraç yapıyoruz. Niğde, Nevşehir, Konya, Afyonkarahisar gibi birçok şehrimizde patates ekiliyor. Nedeni de artık dondurulmuş gıdada patatesin bir şekilde sanayide kullanılması, kızartmalarda olabilmesi. Birçok sektörde bu dondurulmuş sanayiye yönlendirilmesiyle de ekim alanlarının karşılığının bulması bir şekilde artmasına neden oluyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.