TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Suriye

İLKHABER-Gazetesi - Suriye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Suriye haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ali Yerlikaya Kilis'te açıklama yaptı: 625 bine yakın gönüllü bir geri dönüş söz konusu Haber

Ali Yerlikaya Kilis'te açıklama yaptı: 625 bine yakın gönüllü bir geri dönüş söz konusu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kilis'te düzenlenen 'Türkiye'nin Huzuru' toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Sınır güvenliği ve iç asayiş konularına vurgu yaptı. Bakan Yerlikaya, Kilis'in 114 kilometrelik Suriye sınırıyla Türkiye'nin huzurunu sağlama sürecinde kritik bir rol oynadığını belirtti. Hudut güvenlik sistemlerinin teknolojik olarak güçlendirildiğini ve düzensiz göçle mücadelede önemli adımlar atıldığını ifade etti. Özellikle geçici koruma altındaki Suriyelilerin güvenli bölgelere geri dönüşünü teşvik etmek için yapılan çalışmalara dikkat çekti. ''Daha önceki illerimizde yaptığımız gibi 'Türkiye'nin huzuru' toplantılarımızı gerçekleştirmiş olduk. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum Kilis Türkiye'nin huzuru açısından bizim çok önem verdiğimiz bir ilimiz.114 km bir Suriye sınırı var. Hudut güvenlik sistemlerimizin teknoloji ile donanımları gayet iyi noktaya geldi. Öncelikli olarak düzensiz göç ve göçmen organizatörleri ile ilgili göreve geldiğimiz ilk andan itibaren bu noktada herkes nasıl çalıştığımızı biliyor. Savunma Bakanlığımız hudut duvarlarının ön tarafında geçişi daha çok zorlaştırmak hendek çalışmaları yapıyor neredeyse yüzde 40'ı yapılmış durumda. Bunlarla ilgili teknolojik kapasitemizi daha yukarıya taşımaya yönelik gayretlerimizi netleştirdik. Yaklaşık 625 bine yakın gönüllü bir geri dönüş söz konusu. Bu rakamı vermemizin nedeni ülkemizde ki geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin güvenli bölgede ki hayatın normalleştiğini görüp geçmesini sağlamak.'' ''VATANDAŞLAR İHBAR ETSİN'' Bakan Yerlikaya, 2022-2023 dönemine ilişkin suç istatistiklerindeki düşüşü ve aydınlatma oranlarının artışını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, vatandaşları suçluların yakalanması konusunda bilgi vermeye ve ihbarda bulunmaya çağırdı. -''Asayiş ile ilgili şunu söylemek istiyoruz. Kişilere ve mallara karşı işlenen suçlarla ilgili sahada Emniyet birimlerimiz dikkatlerini bu noktada Bakanlıktan verilen talimatlara odaklanmış vaziyette'' ''2022 -2023 rakamlarına baktığımız zaman olay sayılarında ciddi bir düşüş var olan suçlarda da aydınlatma oranları Türkiye ortalamasıyla aynı. Vatandaşlarımıza çağrımız göreve geldiğimiz günden beri yakalama ve hapis cezalarıyla ilgili vatandaşımızdan küçük bir yardım istiyoruz. Bu suçluların yakalanmasıyla ilgili gördüğünüz ve duyduğunuz bilgileri 112'yi arayıp ihbarlarınızı yaparsanız biz kendimizi daha çok güçlü hissederiz ve daha çabuk netice alırız. ''

Doktordan turizmcilere çağrı  “Mardin’i iyi tanıtın” Haber

Doktordan turizmcilere çağrı “Mardin’i iyi tanıtın”

 ADNAN AVUKA MARDİN (İLKHABER)- Aslen Suriye uyruklu olan ve 18 yaşından beri Türkiye’de ikamet eden Kızıltepe Interpol Hastanesi doktorlarından Ortopedi  Op.Dr.  Jotyar Ali tarihi zenginliklerin yanı sıra, içinde bulunduğu dinler, diller ve tarihi kültürlerin tam anlamı ile Türkiye ve dünyaya tanıtılmadığını söyledi. Mardin’i değerlendiren Ali, “ Benim hayatın Türkiye geçti. Mardin şehri kadar tarihi kültürleri ve mozaikleri bulunan şehirlerden ender birisidir. Turizm alanında dünyada büyük bir patlama yapması gereken bir şehirdir. Bu kadar güzel bir dünya kenti olan bir şehri hak ettiği yere taşıyamamıştır. Her şeyi devletten beklememek gerekir. Herkes Mardin’in tanıtımı için elini taşın altına koysun. Mardin dillerin ve dinlerin şehridir. Asırlardır tüm insanlar kardeşçe yaşıyorlar. Mardin de Türk, Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Ezidi  toplulukları kardeşçe yaşıyor ve bu yaşamları sürdürüyorlar.”dedi. JOTYAR ALİ KİMDİR ? 1984 yılında Suriye’nin Tel Jamal kentinde doğdu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra 2001 yılında Türkiye’de bir yıl dil eğitimi aldı. 2002 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıp eğitimine başladı. 2011 yılında İstanbul Bezmiaalem Vakfı  Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimine başladı. Yoğun eğitim ve  öğrenme  döneminde ülkenin önde gelen hocaları ile  çalışma fırsatını buldu. Bunlardan Prof.Dr.İbrahim Tuncay (Artroplasti ve Diz Cerrahisi) Prof.Dr.Nurzat  Elmalı ( Spor Cerrahisi) çalıştı. İstanbul Bezmialam Üniversitesi’nde kısa bir zaman uzman olarak çalıştıktan sonra  Kızıltepe İlçesi Özel Cihanpol Hastanesi Operatör Doktor olarak çalışmaya başladı. Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizceyi çok iyi bilen Ali” herkesin dilinden bilgi gibi vatandaşlara da tercümanlık yapıyor.

Gazze’ye gidiyorum dedi bir daha haber alınamadı Haber

Gazze’ye gidiyorum dedi bir daha haber alınamadı

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamlara dayanamadığı gerekçesiyle Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde yaşayan ve Manisa’da bir çiçekçide çalışan 29 yaşındaki Engin Arslan 11 Ekim Çarşamba günü Gazze’ye gitmek için evinden ayrıldı. 3 çocuklu Arslan ailesinin iki oğlundan biri olan ve tüm ısrarlara rağmen evden ayrılan Engin Arslan, Uşak, Konya ve Hatay üzerinden Suriye sınırını geçti. Sınırdaki duvarı atlayarak Suriye’ye geçtiğini ve yakındaki bir köyde bulunan camide dinlendikten sonra yoluna devam edeceğini ablasına attığı kısa mesajla bildiren Engin Arslan’dan bir daha haber alınamadı. Gözü yaşlı aile en azından oğullarının yaşadığını öğrenebilmek için yetkililerden yardım istedi. 29 yaşındaki Engin Arslan’ın boynunda ve kolunda dövme olduğunu belirten ailesi tek istediklerinin evlatlarının nefesini duyabilmek olduğunu söyledi. Son mesajı "Sınırı geçtim" oldu Engin Arslan’ın ablası Emine Yavuz, “Kardeşim 11 Ekim Çarşamba günü öğleden sonra Gazze’ye savaşmaya gitmek için evden çıktı. Perşembe ve cuma günü öğlene kadar mesajlaştık. Cumadan sonra sınırımı geçtim diye mesaj attı bir daha da kendisine ulaşamadık. Uşak’tan ilerlediğini, Konya’da sonra Antakya’da olduğunu söyledi. En sonunda sınırı geçtim diye mesaj attı ve bir daha ondan haber alamadık” dedi. "Sesini duyayım, yaşadığını bileyim yeter" Engin Arslan’ın gözü yaşlı annesi Sultan Arslan (54), “Salı akşamı işten eve geldi. ‘Anne ben arkadaşıma gideceğim orada kalacağım’ dedi. Eşyalarını toparladı. Eşyalarını fazla toparlayınca şüphelendim. Oğlum sen arkadaşına gitmiyorsun diye ısrar edince, ‘Ben Gazze’ye savaşa gidiyorum’ dedi. Gitme desem de dinlemedi. Sabah 10.30 gibi evden çıktı. Ablasıyla mesajlaştı. Ben sizi merakta bırakmam, mesajlaşırım ama arayamam’ dedi. Çarşamba günü çıktı, perşembe, cumaya kadar, Cuma saat 14.00 gibi son mesajı ablasına attı. ‘Abla ben sınırı geçtim bir köye vardım camide dinleneceğim ondan sonrasını bilmiyorum’ dedi. O son mesaj oldu bir daha da ne bir haber ne bir mesaj. En azından bir soluğunu duysam, yaşadığını bilsem o da yeter. Nereye gitsek bir haber yok. Dinine çok düşkün bir çocuktu. Namaz kılardı. Gazze’de yaşanan haksızlıklara tahammül edemedi. ‘Ben gideceğim anne, ben burada yaşamak istemiyorum. Onları gördükçe ben dayanamıyorum, uyuyamıyorum’ dedi. Oğlum bir seninle olacak iş değil bu desek de ikna edemedik. Başka sorunu yoktu. Hiçbir şeyi yoktu. Sadece ‘Ben oralara gitmek istiyorum’ dedi. Olursam da şehit olurum olmazsam da belki geri de gelmeyebilirim’ dedi. Öyle yani. Gelmezse bile, kendi bulunursa, Allah nasip ederse gelmek istemezse de bir sesin duyalım, yaşadığını bilelim, başına bir şey mi geldi bilmiyoruz. Muammadayız şu an” şeklinde konuştu. "Kafasına koyduğunu yapardı" Oğlunun kafasına koyduğu işi yaptığını anlatan Baba Metin Arslan (56) ise şunları söyledi: “Kafasına koyduğunu yapardı. Çubuktan gözünü sakınmazdı. Öyle şaşaalı bir hayatı yoktu. Nerde olduğunu yetkililerden bulunmasını rica ediyoruz.”

Tanburoğlu: Teskere yabancı askerlerin kutsal vatan toprağımızı çiğnemesinin önünü açmaktadır Haber

Tanburoğlu: Teskere yabancı askerlerin kutsal vatan toprağımızı çiğnemesinin önünü açmaktadır

Bayram BULUT ADANA (İLKHABER)-Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak  TSK'nın Suriye ve Irak'taki görev süresinin 2 yıl daha uzatılması ile ilgili açıklamalar yapıldı. CHP’nin teröre karşı verilecek her türlü mücadeleyi amasız fakatsız desteklediğini belirten CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, ancak teskerenin aynı zamanda da yabancı askerlerin kutsal vatan toprağımızı çiğnemesinin önünü açtığına işaret ederek,  ”Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ordusu yok mudur? Askerlerimiz, polisimiz, korucumuz ne için mücadele etmektedir? Söz konusu yabancı askerler kimlerdir ve ordumuzun veremediği hangi mücadeleyi verecektir? Türk Milleti, oyunu canından aziz bilir. Anadolu'nun her karış toprağında yurdumuzu korumak, milletimizi yüceltmek için milyonlarca vatan evladı görevdedir. Bizzat Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilen ve milletimizin hemen her kesimi tarafından desteklenen bu itiraz, müzakere dahi edilmeden gündemden düşürülmüştür. Bu telaşın sebebi nedir?” diye sordu. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak  TSK'nın Suriye ve Irak'taki görev süresinin 2 yıl daha uzatılması ile ilgili açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalardan biri de Adana’da gerçekleşti. CHP Adana İl Başkanlığı tarafından parti binası önünde yapılan açıklamada konuşan İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak ve Suriye'deki görev süresinin iki yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylandığını söyledi. Teröre karşı verilecek her türlü mücadeleyi amasız fakatsız desteklediğini aktaran Tanburoğlu, “Cumhuriyet Halk Partisi, bu ülkenin ilk ve ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisidir. Dolayısıyla teröre karşı verilecek her türlü mücadeleyi amasız fakatsız destekler. Bununla birlikte, tezkerede yer alan ve doğrudan doğruya milli egemenliğimize gölge düşürebilecek unsurları milletimizle paylaşmak da bizim görevimizdir”  şeklinde konuştu. Tezkerenin yabancı uyruklu  unsurların Türkiye’de bulunmasının önünü açacağını belirten Tanburoğlu, “Söz konusu tezkerenin, yabancı unsurların Türkiye'de bulunmasının, daha net bir ifadeyle, yabancı askerlerin kutsal vatan toprağımızı çiğnemesinin önünü açmaktadır. İktidara sormak isteriz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ordusu yok mudur? Askerlerimiz, polisimiz, korucumuz ne için mücadele etmektedir? Söz konusu yabancı askerler kimlerdir ve ordumuzun veremediği hangi mücadeleyi verecektir? Türk Milleti, oyunu canından aziz bilir. Anadolu'nun her karış toprağında yurdumuzu korumak, milletimizi yüceltmek için milyonlarca vatan evladı görevdedir. Bizzat Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilen ve milletimizin hemen her kesimi tarafından desteklenen bu itiraz, müzakere dahi edilmeden gündemden düşürülmüştür. Bu telaşın sebebi nedir? Türk Milleti, vatanını tehlikede gördüğü her an elbette direnç gösterecektir. Ancak çekincemiz, ülkeyi yöneten iktidarın bir kez daha "Allah da milletim de beni affetsin" diyecek duruma düşmesidir” diye konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi'nin, "yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması" ifadesini kabul etmesi mümkün olmadığını aktaran Tanburoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Aziz Milletimiz bilmelidir ki, Cumhuriyet Halk Partisi, "terörle mücadele" adı altında, yabancı askerlere vatanımızın kapılarını açan maddeye itiraz etmektedir. Altın harflerle yazılmış biri milliyetçilik olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin, "yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması" ifadesini kabul etmesi mümkün değildir. Çünkü yabancı asker demek, işgal demektir. İşin dikkat çekici bir boyutu da  Milliyetçi Hareket Partisi'nin, yabancı askerlere Türk topraklarının kapısının açılmasına, Cumhuriyet Halk Partisi itiraz edene kadar sessiz kalmış olmasıdır. Ardından "Türkiye'ye gayri meşru yabancı askerlerin ayak basması diye bir şey yoktur, şayet olursa verilecek sadece bir canımız vardır" diye, hamasetten öteye gitmeyen bir açıklama yapılmıştır. Sizin için "meşru-gayrimeşru yabancı asker" ayrımı olabilir. Ancak vatan toprağını namus bilen bizler için, böyle bir ayrım yoktur, olmayacaktır. Büyük Önder Atatürk'ün ifadesiyle, zaferleri ve geçmişi, insanlık tarihiyle başlayan, her zaman zaferle beraber uygarlık nurlarını taşıyan kahraman Türk Ordusu'ndan umudu kesip, yabancı askerlere bel bağlayanları aziz milletimizin vicdanına havale ediyoruz”   Açıklamaya CHP Adana milletvekilleri Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, ve Burhanettin Bulut ile çok sayıda partili destek verdi.

CHP'den Türkiye genelinde eş zamanlı tezkere açıklaması Haber

CHP'den Türkiye genelinde eş zamanlı tezkere açıklaması

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak ve Suriye'deki görev süresine ilişkin tezkerenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanmasıyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Türkiye genelinde ortak basın açıklaması yapıldı. Bu açıklamalardan biride CHP Adana İl Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. CHP Adana İl İl Başkanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin, bu ülkenin ilk ve ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisi olduğunu söyledi. Partilerinin terörle mücadeleyi amasız fakatsız desteklediklerini anlatan Tanburoğlu, "Dolayısıyla teröre karşı verilecek her türlü mücadeleyi amasız fakatsız destekler. Bununla birlikte, tezkerede yer alan ve doğrudan doğruya milli egemenliğimize gölge düşürebilecek unsurları milletimizle paylaşmak da bizim görevimizdir" dedi. "Anadolu'nun her karış toprağında yurdumuzu korumak, milletimizi yüceltmek için milyonlarca vatan evladı görevdedir" Cumhuriyet Halk Partisi'nin, terörle mücadele" adı altında, yabancı askerlere Türkiye'nin kapılarını açan maddeye itiraz ettiğini dile getiren Başkan Tanburoğlu, "Söz konusu tezkere, yabancı unsurların Türkiye'de bulunmasının, daha net bir ifadeyle, yabancı askerlerin kutsal vatan toprağımızı çiğnemesinin önünü açmaktadır.  İktidarı sormak isteriz: Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ordusu yok mudur? Askerlerimiz, polisimiz, korucumuz ne için mücadele etmektedir? Söz konusu yabancı askerler kimlerdir ve ordumuzun veremediği hangi mücadeleyi verecektir? Türk Milleti, oyununu canından aziz bilir. Anadolu'nun her karış toprağında yurdumuzu korumak, milletimizi yüceltmek için milyonlarca vatan evladı görevdedir" diye konuştu. "Cumhuriyet Halk Partisi, maddeye itiraz etmektedir" "Bizzat Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilen ve milletimizin hemen her kesimi tarafından desteklenen bu itiraz, müzakere dahi edilmeden gündemden düşürülmüştür" diyen Tanburoğlu, açıklamayı şöyle sürdürdü: "Aziz Milletimiz bilmelidir ki, Cumhuriyet Halk Partisi, 'terörle mücadele' adı altında, yabancı askerlere vatanımızın kapılarını açan maddeye itiraz etmektedir. Altın harflerle yazılmış biri milliyetçilik olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin, 'yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması' ifadesini kabul etmesi mümkün değildir. Çünkü yabancı asker demek, işgal demektir. İşin dikkat çekici bir boyutu da sarayın iktidar ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin, yabancı askerlere Türk topraklarının kapısının açılmasına, Cumhuriyet Halk Partisi itiraz edene kadar sessiz kalmış olmasıdır. Büyük Önder Atatürk'ün ifadesiyle, zaferleri ve geçmişi, insanlık tarihiyle başlayan, her zaman zaferle beraber uygarlık nurlarını taşıyan kahraman Türk Ordusu'ndan umudu kesip, yabancı askerlere bel bağlayan Saray ve Şürekasını, aziz milletimizin vicdanına havale ediyoruz." Açıklamaya CHP Adana Milletvekillerinden Dr. Müzeyyen Şevkin Orhan Sümer ve Burhanettin Bulut'da katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.