TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#YKS

İLKHABER-Gazetesi - YKS haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, YKS haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

YKS'de İntegral soruları çıkacak mı? MEB müfredattan kaldırdı mı? Haber

YKS'de İntegral soruları çıkacak mı? MEB müfredattan kaldırdı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için önemli bir değişiklik duyurdu. 12. sınıf matematik dersi müfredatından integral konusunun çıkarıldığı açıklandı. Bu karar, YKS'ye hazırlanan öğrenciler arasında dikkatle takip ediliyor. MEB yetkilileri, 12. sınıf matematik müfredatında integralin yerine temel kavramlara daha fazla odaklanmak için bu kararın alındığını belirtti. Buna göre, 2024 YKS'de integral soruları çıkmayacak. Ancak, 2025 yılında sınavlara girecek öğrenciler için durum farklı. 11. sınıfta olan ve 2025 YKS'ye hazırlanan öğrenciler için integral konusu hala müfredatta yer alıyor. Dolayısıyla, bu öğrencilerin integral konusunu öğrenmeye devam etmeleri gerekiyor. Integral konusunun müfredattan çıkarılması, matematik eğitimine uzun vadede nasıl etki edeceği konusunda uzmanlar farklı görüşlere sahip. Bazı uzmanlar, integralin matematikte temel bir konu olduğunu ve çeşitli alanlarda uygulama bulduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle, integralin çıkarılmasının matematik eğitimini olumsuz etkileyebileceğini savunuyorlar. MEB'in yeni müfredat taslağı, limit ve türev gibi temel kavramlara daha fazla ağırlık vermesiyle eleştirilere de maruz kalıyor. Uzmanlar, bu temel kavramların önemli olduğunu kabul etmelerine rağmen, integral gibi uygulamalı konuların da matematik eğitiminde önemli bir yer tutması gerektiğini vurguluyorlar. Sonuç olarak, 2024 YKS'ye hazırlanan öğrenciler için integral konusunun çıkarılması bir avantaj sağlayabilirken, uzun vadede matematik eğitimini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor. Bu nedenle, integralin yeniden müfredata dahil edilmesi için çalışmalar yapılması önem taşıyor.

YSK, 31 Mart mahalli idareler genel seçimleri itirazlarıyla ilgili 81 nihai kararı verdi Haber

YSK, 31 Mart mahalli idareler genel seçimleri itirazlarıyla ilgili 81 nihai kararı verdi

Türkiye 31 Mart günü yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre; CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, Büyük Birlik Partisi (BBP) ve İYİ Parti 1 belediye başkanlığı kazandı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından seçimlere itiraz süreci de 2 Nisan itibarıyla başladı. Buna göre 2 Nisan Salı günü saat 15:00'ye kadar ilçe seçim kurullarına sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı itiraz edildi. İlçe seçim kurullarına yapılan İtirazlar ise 2 gün içerisinde, yani 4 Nisan'a kadar karara bağlandı. İlçe seçim kurulundan çıkan kararlara itiraz eden siyasi partiler ve bağımsız adayların bir sonraki durağı il seçim kurulları oldu. İl seçim kurullarına 5 Nisan Cuma gününe kadar itiraz etme hakları olan siyasi partilerin ve bağımsız adayların yapmış oldukları itirazlar ise en geç 7 Nisan Pazar gününe kadar sonuçlandı. İl Seçim Kurullarının verdiği kararlara karşı yapılan itirazların adresi ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK) oldu. YSK, siyasi partilerin ve bağımsız adayların il seçim kurulları kararlarına karşı yaptığı itirazları değerlendirilmeye devam ederken, son itirazları ise bugün saat 17.00’a kadar kabul edecek. Bu durumda siyasi parti ve bağımsız adayların 2 Nisan’da başlayan olağan itiraz süreci 10 Nisan Çarşamba günü saat 17.00 itibarıyla sona ermiş olacak. Seçimlerde en çok itirazı açıklanan parti CHP oldu Bugüne kadar YSK’ye yapılan itirazlarına bakıldığında ise il, ilçe ve belde seçimleri için toplamda 81 itiraz sonuçlandı. İtirazların 18’i AK Parti’den gelirken bunların 17’i reddedildi, 1 tanesi kabul edildi. Seçimlerde en çok itirazı açıklanan parti İse CHP oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yapmış olduğu 24 itirazın tamamı reddedildi. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 9 itirazının tamamı reddedildi. Dem Parti’nin YSK’ye yapmış olduğu 12 itiraz başvurusundan, Van Büyükşehir Belediyesi için verilen gerekçeli karar da dahil olmak üzere 2 itirazı kabul edildi, 10 itiraz ise reddedildi. Öte yandan Yeniden Refah Partisi’nin 9, Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) 4, İYİ Parti ve Vatan Partisinin ise 1 itirazı reddedildi. Ayrıca 7 Nisan’da başlayan olağanüstü itiraz süreci ise 14 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek. YSK’nin itirazları değerlendirmesinin ardından kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenecek.

CHP Hatay Belediye Başkan Adayı Savaş: Ölü seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığı incelemelerle belli olacak Haber

CHP Hatay Belediye Başkan Adayı Savaş: Ölü seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığı incelemelerle belli olacak

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri geride kalırken, seçimlere dair itiraz süreci devam ediyor. İtirazların biri de Hatay’da CHP’li Lütfü Savaş ve AK Partili Mehmet Öntürk arasında geçen seçim için yapıldı. Hatay’da AK Partili Öntürk, CHP’li Savaş’a karşı daha fazla oy alarak kazanan taraf olmuştu. Fakat CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve beraberindeki heyet tarafından, seçimlerde ‘3 bin 389 ölü seçmenin oy kullandığı’ iddiasının yer aldığı 86 sayfalık dilekçeyle YSK’ye itirazda bulunmuştu. İtiraz başvurusunun ardından CHP Hatay Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş da YSK’nın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Savaş, 31 Mart gecesinden bu yana pek çok usulsüzlükle muhatap bırakıldıklarını iddia ederek, yetkililerin iddia ettikleri usulsüzlükleri herkesin ikna olacağı bir sonuçla ortaya çıkarması gerektiğini kaydetti. İtiraz süreci tamamlanmadan mevcut bir adaya mazbata verildiğini iddia eden Savaş, "Bu süreçte en büyük tepkimiz, henüz itiraz süreçleri sonuçlanmadan bir adaya mazbata verilmiş olmasıdır. Yüksek Seçim Kurulunun il seçim kuruluna ‘itirazlar bitmeden mazbata vermeyin’ yazılı talimatına rağmen mazbata verilmiştir" diye konuştu. “20 sandıkta polis ve zabıtalardan sandık kurulu başkanı görevlendirildi” Konuyla ilgili YSK’ya dün gerekli itirazların yapıldığını hatırlatan Savaş, “2 aday arasındaki oy farkından daha fazla sayıda olan 3 bin 389 ölmüş seçmene oy kullandığı açık bir tespit olarak sunulmuştur. 38 bin 889 geçersiz oy vardır aradaki fark 2569'dur. Yani geçersiz oylar farkın 15 katından daha fazladır. 20 sandıkta kanuna aykırı olarak polis ve zabıtalardan sandık kurulu başkanı görevlendirildiği ortaya çıkmıştır. Bu tam bir kanunsuzluktur. Binlerce ıslak imzalı tutanakta parafsız düzeltmeler, seçmen sayısından fazla kullanılması ve toplam sayıların tutmaması gibi birçok usulsüzlük belirlenmiştir. Şimdi Yüksek Seçim kurulundan beklentimiz bu itirazların gereğini yani dokuzun gereğini yerine getirmesidir” ifadelerine yer verdi. “Ölü seçmenin oy kullanıp kullanmadığı sandıklar açılınca belli olacak” Savaş, ölü seçmenler adına oy kullanıldığının nasıl tespit edildiği sorusunu da şu şekilde cevapladı: “Bu seçmen listesinde olmayan ölmüş insanların seçmen listesinde nasıl olduğunu sorgulamak gerekiyor. 14 ayı aşkın geçen sürede kanunen ölmüş insanların normal şartlarda en geç 5 gün içerisinde yüksek seçim kuruluna bildirilmesi gerekiyor. 14 ayı aşkın 3 bin 389 hayatını kaybetmiş insanın seçmen listesinde olmaları sizce de manidar değil mi? Onların oy kullanıp kullanmadığı sandıklar açılıp tutanaklara ve imza sirkülerine bakılarak belli olacak.” YSK önünde yaptığı açıklamanın ardından, YSK binasının karşısında yer alan Zafer Parkında, kendisini desteklemeye gelen vatandaşlara da bir konuşma yapan Savaş, burada YSK’ya verilen itirazlarının değerlendirilmesi talebini yineledi. Savaş’a, CHP Genel Başkan Yardımcıları Aylin Nazlı Aka, Gül Çiftçi, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da eşlik etti.

2024-YKS Başvuru süreci ve verileri açıklandı Haber

2024-YKS Başvuru süreci ve verileri açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 8-9 Haziran'da gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2024-YKS) 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğunu duyurdu. Ersoy, yazılı açıklamasında YKS başvurularıyla ilgili verileri paylaştı. YKS'nin 8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te gerçekleştirilecek birinci oturumu olan TYT'ye 3 milyon 36 bin 945 adayın başvuru yaptığını belirtti. Ayrıca, 9 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum olan AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 adayın, aynı gün saat 15.45'te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum olan YDT'ye ise İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinden toplamda 228 bin 814 adayın katılacağını ifade etti. En Genç ve En Yaşlı Adaylar ÖSYM Başkanı Ersoy, 2024-YKS'ye başvuran adayların 1 milyon 580 bin 984'ünün kadın, 1 milyon 455 bin 961'inin erkek olduğunu belirterek, "En genç aday 15, en yaşlı aday 85 yaşında. Sınava başvuranlar, 17-23 yaş arasında yoğunlaşmış durumda, 50 yaş ve üzeri 26 bin 331 aday başvurusu bulunuyor. 34 yaş üstü kadın aday sayısı ise 118 bin 923 olmuştur." ifadelerini kullandı. Adayların Okul Türleri ve Öğrenim Durumları Ersoy, adayların okul türlerine ve öğrenim durumlarına ilişkin de şunları kaydetti: "Adayların 974 bin 521'i Anadolu lisesi, 717 bin 732'si meslek lisesi, 570 bin 415'i açık öğretim lisesi, 232 bin 967'si imam hatip lisesi, 96 bin 524'ü fen lisesi, 10 bin 795'i sosyal bilimler lisesi, 10 bin 647'si spor ve güzel sanatlar liselerinden. Lise son sınıfta olan aday sayısı 1 milyon 93 bin 697, lise mezunu olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş aday sayısı 1 milyon 184 bin 189. Bir yükseköğretim programına yerleşmiş kayıtlı aday sayısı 316 bin 260, bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeli olan aday sayısı 12 bin 652, bir yükseköğretim programına yerleşmiş fakat kayıt olmayan aday sayısı 58 bin 455, bir yükseköğretim programından mezun olan aday sayısı 293 bin 925, yükseköğretim kurumundan kaydı silinen ve sınava başvuran aday sayısı da 77 bin 767'dir." Ücret Muafiyetinden Yararlananlar Sınavlara başvuran gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocuklarından sınav ücreti, başvuru hizmet ücreti ve yerleştirme ücreti alınmadığını hatırlatan Ersoy, "Bu kapsamda 2024-YKS'ye başvuran 15 bin 821 aday sınav ücretinden muaf tutuldu." bilgisini paylaştı. Engelli Adaylara Hassas Çalışma ÖSYM Başkanı Ersoy, engelli adaylar ile ilgili bilgi vererek, TYT'ye toplam 12 bin 691, AYT'ye 8 bin 171, YDT'ye ise 988 engelli adayın katılacağını bildirdi. Engelli adayların herhangi bir olumsuzluk yaşamaması ve engel durumlarının dezavantaj oluşturmaması için hassasiyetle çalıştıklarını vurguladı. Ersoy, "Emeklerinin ve gayretlerinin karşılığını alabilecekleri ortamı sağlamak temel arzumuzdur." şeklinde değerlendirmede bulundu. İlk Kez Başvuruların Durumu Ersoy, adayların 1 milyon 404 bin 156'sının sınava ilk kez başvuru yaparken, 798 bin 409 adayın ikinci başvurusu, 442 bin 64 adayın üçüncü başvurusu, 219 bin 390 adayın dördüncü başvurusu, 172 bin 926 adayın ise beş ve daha fazla başvuru yapmış olduğunu açıkladı. Başkan Ersoy, 2024-YKS'de geç başvurunun da sona ermesiyle başvuru sürecinin tamamlandığını belirterek, "Sürecin en sağlıklı şekilde işlemesi için tüm aşamalarda gerekli çalışmaları titizlikle yapıyor, önlemleri alıyoruz. İlgili kurumlarla işbirliğini sürdürüyoruz. Emeklerini emanetimiz olarak gördüğümüz adaylarımızın en uygun ortamda sınava girmesi için çabalıyoruz. Sınava katılacak adaylara şimdiden başarılar diliyorum." şeklinde konuştu.

YKS Geç Başvuru Ne Zaman?  YKS Geç Başvuru Ücretleri Ne Kadar 2024? Haber

YKS Geç Başvuru Ne Zaman?  YKS Geç Başvuru Ücretleri Ne Kadar 2024?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru süreciyle ilgili heyecan dorukta! Ancak bazı adaylar başvuru süresini kaçırma endişesi taşıyor olabilirler. "YKS Geç Başvuru Ne Zaman?" sorusuyla akıllarını kurcalayan adaylar için işte cevaplar... ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre, YKS geç başvuru süreci belirli tarihlerde gerçekleştirilecek. Peki, bu tarihler ne zaman? Detaylar haberimizde! Heyecan dolu bir süreç olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) başvuru tarihleri geride kaldı ancak son şanslar kaçmıyor! ÖSYM'nin belirlediği geç başvuru dönemi ve ücretleri hakkında merakla beklenen detaylar, adayların dikkatini çekiyor. İşte, bu kritik aşamada bilmeniz gerekenler: SON ŞANSLAR: YKS'YE GEÇ BAŞVURULAR NE ZAMAN? YKS'ye geç başvuru fırsatı, 5-7 Mart tarihleri arasında sunulacak. Bu süreçte başvurusunu yapmayı unutan adaylar için son bir şans doğuyor. Ancak, bu tarihleri kaçırmamak ve gerekli işlemleri tamamlamak gerekiyor. ÜCRET DETAYLARI: NE KADAR ÖDEYECEKSİNİZ? YKS sınav ücretleri standart olarak belirlenmiş olsa da geç başvuru döneminde bu ücretlerde bir artış söz konusu. Geç başvuru ücreti, standart ücretin yüzde 50 artırılmış haliyle ödeniyor. Bu nedenle, adayların bu detayı göz önünde bulundurarak hareket etmeleri önem taşıyor. BAŞVURU SÜRECİ: NASIL TAMAMLANACAK? Geç başvuru işlemleri, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden gerçekleştirilecek. Adaylar, sisteme giriş yaparak sınav oturumunu seçecekler ve ardından geç başvuru ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar. Bu bilgiler ışığında, YKS'ye geç başvuru yapacak adaylar için kritik olan tarihler ve süreçler netlik kazanmış durumda. Adaylar, belirlenen süre içinde gerekli adımları atarak sınav hazırlıklarına devam edebilirler.

YKS başvurularında bugün son gün mü? YKS takvimi 2024 Haber

YKS başvurularında bugün son gün mü? YKS takvimi 2024

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularının son günü ve 2024 takvimi hakkında endişe mi duyuyorsunuz? Sizler için hazırladığımız bu rehberde, YKS süreciyle ilgili tüm detayları bulabilir ve başvuru sürecinin nasıl işlediğini öğrenebilirsiniz. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da YKS'ye girecek adaylar için önemli tarihler ve bilgiler paylaşacağız. Artık merak etmeyin, işte 2024 YKS başvuruları ve takvimi hakkında aradığınız her şey! YKS takvimi 2024 Üniversite hayalleri kuran adaylar için önemli bir hatırlatma: Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) başvuruları bugün sona eriyor. 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sınav için adaylar, bugün saat 23.59'a kadar başvurularını tamamlamalılar. Başvurularını yapacak adaylar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. ÖSYM, son başvuru tarihini hatırlatarak adayları başvurularını tamamlamaya davet ediyor. Sınava girecek adaylar, her bir oturum için 295 lira başvuru ücreti ödemeleri gerekiyor. Bu ücreti ödeyerek sınava katılacak adaylar, sınav sürecine resmi olarak dahil olacaklar. YKS Ne Zaman 2024? Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testi 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Alan ve Yabancı Dil Yeterlilik Testleri ise 9 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. Bu tarihler, üniversiteye giriş için kritik öneme sahip olan sınavın gerçekleşeceği günler olarak belirlendi. Adaylar, bu tarihleri göz önünde bulundurarak sınav hazırlıklarını tamamlayabilirler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.