TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#cami

İLKHABER-Gazetesi - cami haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, cami haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Osmaniye'de cami kubbesine taşınan yuva yeniden leyleklerle buluştu Haber

Osmaniye'de cami kubbesine taşınan yuva yeniden leyleklerle buluştu

Osmaniye'de deprem nedeniyle hasar gören cami minaresinden vinç yardımıyla kaldırılıp ibadethanenin kubbesine yerleştirilen yuva, kuluçka için dönen leylek çifti ağırlıyor. Üzerinde leylek yuvasının bulunduğu Sakarcalık Köyü Camisi'nin minaresi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar gördü. Yuva, afetten 1 ay sonra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile AFAD ekiplerince vinç yardımıyla kaldırılıp kubbede hazırlanan yeni yerine taşındı. Çalışmanın ardından hasarlı minare kontrollü şekilde yıkıldı. Havaların ısınmasıyla köye gelen leylek çift, ibadethanedeki yuvada kuluçkaya yattı. Sakarcalık köyündeki vatandaşlar da baharın simgesi misafirlerini sevinçle karşıladı. - "Köyümüzün simgesi oldular" Caminin imam hatibi Adem Koç,  leyleklere ev sahipliği yaptıkları için "leylekli köy" olarak anıldıklarını söyledi. Her yıl yuvadaki yumurtalardan çıkan yavruların gökyüzüyle buluşmasına şahitlik ettiklerini anlatan Koç, "Yeni yerine taşıdığımız yuvadan 1 yavru çıkmıştı. Bu yıl önce erkek, sonra dişi yuvaya döndü ve kuluçkaya yattı." diye konuştu. Koç, leyleklerle anılmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Köyümüzün simgesi oldular, buraya şenlik katıyorlar. Yeniden gelmeleri bizi mutlu etti." dedi. Köy muhtarı Yusuf Caner Toktaş, bölgeye gelen leylek çiftin, yuvanın yeni yerine kısa zamanda alıştığını belirterek, şöyle konuştu: "Leyleklerimize tekrar kavuştuğumuz için memnunuz. Minaremizi tekrar yaptığımızda yuvayı da eski yerine taşıyacağız. Köyümüz her zaman 'leylekli köy' olarak anıldı. İnşallah bundan sonra da böyle anılmaya devam edeceğiz."

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne Ramazan mahyası asıldı Haber

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne Ramazan mahyası asıldı

On bir ayın sultanı" Ramazan'da 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyalar tarihi camileri süslemeye devam ediyor. İbadete 86 yıl sonra 24 Temmuz 2020 yılında yeniden açılan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin minarelerine yıllar sonra ilk kez mahya asılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde, Türkiye’nin son mahya ustası Kahraman Yıldız ve ekibi tarafından mahya hazırlandı. Usta ve ekibi mahyayı asmak için önce minaraye çıktı. Daha sonra mahya, saatler süren çalışmayla Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin iki minaresi arasına yerleştirildi. Ramazan ayının öncesinde tarihi camiye, 'La İlahe İllallah' yazılı mahya asıldı. Asılan mahya Ramazan ayı boyunca değiştirilmeden aynı şekilde kalacak. "Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahların camilerini süslemek için talimatlandırdığı bir sanat" Mahya asılma geleneği hakkında bilgi veren Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdür Yardımcı Levent Çetin, "Mahya hazırlıklarımız bütün yıl boyunca devam ediyor. Yılın 11 ayı ustamız atölyede mahyaların bakımlarını, onarımlarını ve tamirlerini yapıyor. Daha sonra da Ramazan ayına yaklaştığımız bu tarihlerde de camilerimizde yerinde asma işlemlerimizi yapıyoruz. 7 Selatin Camii'nde 5 tanesinde, 5 farklı yazı Ramazan ayı boyunca dönecek. Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii'nde mahya sabit olarak kalacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan'da da 7 Selatin Cami'nin minareleri arasına mahya asacağız. Bu konunun Türkiye'de yaşayan tek örneği olan Kahraman ustayla beraber Ramazan ayı boyunca her camide 5 farklı metin olacak şekilde mahyalarımızı asacağız. Bu gelenek 1500'lü yılların sonlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların, camilerini süslemek için talimatlandırdığı bir sanat" ifadelerini kullandı. "Ayasofya Camii'ne 'La İlahe İllallah' ve Sultanahmet Camii'ne de 'Muhammedun Resulullah' mahyalarını asacağız" Yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren mahya ustası Kahraman Yıldız, "Ayasofya Camii'ne biz evvel ki sene ilk defa mahya astık. Kadir gecesinde 'La İlahe İllallah' mahyası asmıştık. Bu mahya çok beğeniliyordu. Çok uzun süre, geceleri yaktılar. Bu sene de Ramazan geliyor. Allah izin verirse bir hafta sonra Ramazan olacak. Ayasofya Camii'ne yine 'La İlahe İllallah' ve Sultanahmet Camii'ne de 'Muhammedun Resulullah' mahyalarını asacağız. Bu mahyalar bir ay boyunca kalacaklar. Diğer 5 camimizde bulunan yazılarımız farklı olarak 5 yazı yazacağız. Bir ay boyunca Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii değişmeyecek. Bu senenin Ramazan ayının teması, 'Ramazan ve ahiret bilinci' olarak geçiyor. Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği bir temadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından uzun yıllardır mahya yapılmaktadır. Hala Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından sanatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Mahya Ne Demek? Camilere asılan ışıklı yazı geleneği Haber

Mahya Ne Demek? Camilere asılan ışıklı yazı geleneği

Mahya, Ramazan aylarında camilerin minareleri arasına gerilen ışıklı yazı şeritlerine denir. Bu geleneğin kökeni Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Mahyalar, Ramazan'a özel olarak camilere asılır ve camilerin görkemini arttırırken aynı zamanda Ramazan'ın manevi atmosferini de pekiştirir. Osmanlılar döneminde mahyalar genellikle yağ kandilleri kullanılarak yapılmıştır. Ancak günümüzde elektrik ampulleriyle mahyalar yapılmaktadır. İlk mahyanın ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 1578'de İstanbul'a gelen Alman seyyah Schweigger'in seyahatnâmesinde minareler arasındaki bir mahya tasviri bulunmaktadır. Bazı kaynaklar, Osmanlı Sultanı III. Murad'ın 996 yılında minareleri kandillerle donatılmasını emrettiğini belirtmektedir. Bu emrin mahya geleneğinin başlangıcı olabileceği düşünülmektedir. Mahyacılık, eski zamanlarda büyük bir ustalık gerektiren gerçek bir sanat dalıydı. Mahya kurmak için caminin en az iki minareli olması gerekmekteydi. Eskiden mahya kurmak için ip veya teller gerilir, mahya ustası ise genellikle zeytinyağı doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek istediği dinî yazıyı yazardı. Günümüzde ise elektrikle aydınlatılan ve renkli ampullerle yapılan mahyalar daha yaygın hale gelmiştir. Mahya geleneği, Ramazan ayının manevi atmosferini arttıran ve Osmanlı döneminden günümüze uzanan köklü bir gelenektir.

Hayırsever işadamı Nuhoğlu’ndan 4 minareli cami Haber

Hayırsever işadamı Nuhoğlu’ndan 4 minareli cami

ADNAN AVUKA MARDİN-  Okullar, camiler, taziye evleri, öğrenci yurtları ve Kuran Kursları yaptırarak adını tarihe altın harflerle yazdıran Hayırsever İşadamı Şakir Nuhoğlu, şimdilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başbakanlık yıllarında verdiği sözü yerine getirmek için var gücüyle çalışıyor. Mardin Kabala eski Belde Belediye Başkanı ve Hayırsever İşadamı Şakir Nuhoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan olduğu yıllarda yaptıracağına söz verdiği 4 minareli caminin bitmesi için çalışmalarını son sürat sürdürüyor. İki minaresi biten 4 minareli caminin inşaatını  2017 yılının ilk aylarında biteceğini müjdeleyen Nuhoğlu,  inşaatın bir ay içinde tamamlanacağını söyledi. 3500 Metrekare alan üzerinde yapılan “Şakir Nuhoğlu Camii” şu ana kadar iki minaresi tamamlanmış,  önümüzdeki bir ay içinde diğer iki minare tamamlanarak  Yenişehir karayolu parkında doğunun en modern camisi unvanını almış olacak. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan başbakanlığı döneminde Mardin’i  ziyareti sırasında Şakir Nuhoğlu’nu konuşma yaptığı kürsüye kadar çağırarak burada bir cami yaptırmasını istedi. Eski yerel yöneticilerin    karayollarında yapılacak camii arsasını zamanında teslim etmediklerinden dolayı geciktirmişti. Arsanın teslim edilmesiyle birlikte cami inşaatını hızla başlatan Nuhoğlu, inşaatta önemli bir ilerleme kaydetti. Mardin il Müftülüğüne yeni atanan Müftü  İsmail Çiçek, Şakir Nuhoğlu’nu ziyaret ederek cami yapımı hakkında geniş bilgi aldı. Müftü Çiçek “ Gerçekten Mardin taşına uygun modern ve bölgenin en geniş ve büyük camisi olarak kabul edilen Şakir Nuhoğlu Camisi  bölgede örnek bir yapı olmuştur. Hayırseverliğiyle tanıdığımız Şakir bey gerçekten büyük bir işe imza atmıştır. Hayırsever  iş adamı Nuhoğlu’nun büyük para sarf ederek taştan yaptırdığı camii, tüm Mardin ve Mardin insanlarına  hayırlı olsun” diye konuştu. Mardinli Kabala beldesinden olan Hacı Şakir Nuhoğlu “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde kendisine verdiğim  cami yapma  sözünü yerine getiriyorum. Çok mutlu ve sevinçliyim” dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.