TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#incir

İLKHABER-Gazetesi - incir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, incir haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antalya'da incir bahçeleri sezona hazırlanıyor Video Galeri

Antalya'da incir bahçeleri sezona hazırlanıyor

Antalya'nn İbradı ilçesinde incir bahçeleri yeni sezona hazırlanıyor. İlçeye bağlı 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde siyah ve beyaz incir bahçelerinde son bakımlar yapılarak hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele ediliyor.Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 rekolte artışı ile 80 ton incir hasatı yapılan köyde hasat tarihi ise Ağustos ayı. Ürünlü mahallesinde incir yetiştiren Mesut Şanlı, geçen yıl hasattan sonra incir ağaçlarının güz bakımını gerçekleştirdiklerini, daha sonra ise budama, gübreme ve budama işlemlerini yaptıklarını söyledi. İlkbahar döneminde ise otlarını biçerek ot mücadelesini ettiklerini söyleyen Şanlı, “Hasat sezonu yapılan bakım ve gübreleme çok önemlidir. İncir bahçelerinde toprağı güzel işleyerek toprağın havalanması sağlamak, bahçeyi yabancı otlardan arındırmak ve hasada hazırlamaktır. İncir bahçelerini sonbaharda ve ilkbaharda en az iki kez sürüyoruz. Bahçeye bakmazsan iyi ürün alamazsın. Emekleriniz boşuna gider. Ağaçlara yanmış ahır gübresi veriyoruz" dedi. “Ağustos ayında incir hasatına başlayacağız” Yağmurların bu yıl oldukça iyi geçtiğini anlatan Şanlı, “Her geçen yıl daha iyi incir rekoltesi elde ediyoruz. Geçen yıl oldukça iyi bir sezon geçirdik. Bu yıl ürünün geçen yıla göre daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Askı zamanı geliyor. Bundan sonra askılarını asacağız. Ağustos ayı içerisinde ise beyaz incir ile hasada başlayacağız. Ağustos ayının ortalarında ise Bursa siyah incir hasatına geçeceğiz. Bu yıl yağmurlarında iyi gitmesi ile ağaçlar gayet iyi. Geçen yıla göre bu yıl yine rekolte bekliyoruz. Köyümüzde yaklaşık 8-10 bin civarında yerli incir ağacı, 2 bin civarında ise Bursa incri bulunmaktadır. Her geçen yıl incir yetiştiriciliği artmaktadır” diye konuştu. Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde siyah ve beyaz incirde geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 rekolte artışı oldu ve 80 ton incir hasatı yapılmıştı.

Mersin’de incirde rekolte sevinci Haber

Mersin’de incirde rekolte sevinci

Mut ilçesi başta kayısı, erik, zeytin ve incir olmak üzere birçok ürünü üreterek hem yurt içine hem de yurt dışına satılmasını sağlıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından hasadı başlayan beyaz incirde de sona yaklaşılıyor. İlçede 8 bin dekar alan üretilen şehrin beyaz altını incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından olan beyaz incir rengi, aroması, tadı ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih ediliyor. Turfanda da kilogramı 65 liradan alıcı bulan incir hasatta sona doğru yaklaşılırken 55 liradan alıcı bulmaya devam ediyor. Geçen yıl 15-20 TL’ye kadar düşen incirin fiyatının bu sene 55 TL altına inmemesi üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Hem üretici olan hem de tüccarlığını yapan 49 yaşındaki Mehmet Yıldız, “İncir alımı geçen ayın 25’inde başladı. İlk alımına 65 ile 70 liradan alımına başladık. Şu an incirin sonuna geliniyor. Şu an fiyatı 55 liradan devam ediyor. Üretici para kazanıyor. Ben hem üreticiyim hem alıcıyım. Alıyoruz ticaretini yapıyoruz” dedi. Üretici Doğan Can Şahin ise “Biz üreticiyiz çiftçiyiz bu sene incir fiyatlarımız 65 liradan başladı incirin sonuna gelmemize rağmen bugün 55 liraya satıyoruz. Bu senen incirden güzel paralar kazandık ve gelirimiz çok güzel oldu” diye konuştu. Mut İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Mut Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde Mut incirinin coğrafi işaret marka çalışmalarının devam ettiği ve en kısa zamanda sonuçlanmasının da beklendiği belirtildi. Öte yandan kuru incirin fiyatının ise bu sene 250 TL civarında olduğu ifade edildi.

Taze incir ihracatı başladı Haber

Taze incir ihracatı başladı

ADANA (İLKHABER)- Ege’nin önemli tarımsal ürünlerinden taze incir, başta Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa gibi Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Sarılop taze incirin ihracatı 31 Temmuz’dan itibaren başladı. Kesim tarihi 6 Ağustos, ihracat tarihi ise 7 Ağustos olarak belirlenen siyah incir de raflarda yerini aldı. 2022 yılında Türkiye’nin taze incir ihracatından 58 milyon dolarlık döviz geliri elde ettiği bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “2022’de 24 bin 16 ton taze inciri yaklaşık 60 ülkeye ihraç ettik. Taze incir ihracatımızın 45 milyon dolarlık büyük dilimi Bursa siyah incirinden elde edildi. Sarılop incirin ihracatı ise 12 milyon dolar oldu. 2023 yılında 100 milyon dolarlık taze incir ihracatı hedefliyoruz.” dedi. En çok Almanlar tercih etti Başkan Uçak, “Türkiye, 2022 yılında 47 ülkeye Bursa siyahı taze incir ihraç ederken ilk sırada 17,6 milyon dolarlık taleple Almanya yer aldı. Hollanda’ya 4,2 milyon dolarlık Bursa siyahı ihraç edilirken, Avusturya 3,4 milyon dolar, Birleşik Krallık 3,3 milyon dolarlık taleple üçüncü sıraya adını yazdırdı. Sarılop ihracatında Rusya Federasyonu 4,1 milyon dolarla zirvede yer alırken, Almanya’dan 3,5 milyon dolarlık sarılop talebi geldi. Hong Kong ise 1 milyon dolarlık sarılop ithal ederek üçüncü ülke oldu. Sarılop ihraç ettiğimiz ülke sayısı 40 olarak kayıtlara geçti.” diye konuştu.

Mersin'de “dikenli incir“in zahmetli hasat süreci başladı Haber

Mersin'de “dikenli incir“in zahmetli hasat süreci başladı

MERSİN (AA) - Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında "kaynana dili" olarak da bilinen "dikenli incir"de hasat başladı. Tarsus ilçesi Taşobası Mahallesi'nde özellikle kayaların arasında kendiliğinden yetişen ve yabani tür olan "dikenli incir", kaktüslerden toplanıyor. Halk arasında "kaynana dili" başta olmak üzere "tahta inciri" ve "Hint inciri" olarak da adlandırılan tür, dikenli olması nedeniyle toplama aşamasında özel dikkat gerektiriyor. Bitkisi 10 santimetreyi bulabilen türün hasadı, dikenleri rüzgardan uçarak çiftçilere zarar vermemesi için sabahın erken saatlerinde yapılıyor. Bölge halkının çoğunun geçimini sağladığı dikenli incirler, korunaklı eldivenler veya uzun maşalarla toplanıp tanesi 1 liradan satışa sunuluyor. Toplanmasındaki zahmet dışında özel bakım gerektirmeyen dikenli incir, fiyatıyla da üreticisini sevindiriyor. - "Hasattan sonra elimizde ürün kalmıyor" Çiftçi Elif Çömez, AA muhabirine, 500 metrekare alanda yetişen dikenli incirden her hasat döneminde 1 tona yakın ürün aldığını söyledi. Meyveye gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten Çömez, "Organik yetişiyor, gübre ve ilaç istemiyor. Son yıllarda bu ürüne rağbet arttı. Biz bu bitkiyi yıllar önce evimizin etrafına 'çit' olsun diye değerlendiriyorduk ancak artık para kazandırıyor, aile bütçemize katkı sunuyor." dedi. Çömez, dikenli incirin toplanmasının meşakkatli, kazancının ise bol olduğunu ifade ederek, "Satışta sıkıntımız yok. Hasattan sonra elimizde ürün kalmıyor. Dikenli incir, son yıllarda altın gibi değer kazandı." diye konuştu. Erdemli ilçesinde yöresel meyve suyu satışı yapan Mehmet Ceyhan da dikenli incir suyunun çok tercih edildiğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.